REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucijos sergėtojai aiškinsis, ar Teisėjų atlyginimų įstatymo nuostatos, pagal kurias teisėjams, turintiems advokato darbo stažą, buvo sumažinti iki Teisėjų atlyginimų įstatymo įsigaliojimo suskaičiuoti ir taikyti pareiginės algos priedai, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį Kauno apygardos administracinio teismo prašymą antradienį priėmė Konstitucinis Teismas.

REKLAMA

Pareiškėjas teigia, kad pagal iki Teisėjų atlyginimo įstatymo įsigaliojimo galiojusį teisinį reguliavimą į teisėjų darbo stažą priedams skaičiuoti buvo įskaitomas ir advokato darbo stažas. Ginčijamu teisiniu reguliavimu pakeitus iki Teisėjų atlyginimų įstatymo galiojusiuose teisės aktuose teisėjų priedams skaičiuoti vartotą sąvoką "teisėjo darbo stažas" į sąvoką "už ištarnautus valstybei metus" bei nustačius, kad priedas teisėjams yra mokamas už ištarnautus valstybei metus nuo 1990 m. kovo 11 d. einant pareigas, nurodytas Valstybės tarnybos įstatyme, į teisėjo darbo stažą nėra įskaitomas advokato darbo stažas.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi teisėjams, turintiems advokato darbo stažą, ginčijamu teisiniu reguliavimu buvo sumažinti iki Teisėjų atlyginimų įstatymo įsigaliojimo suskaičiuoti ir taikyti pareiginės algos priedai.

Kauno apygardos administracinis teismas pabrėžia, kad įstatymų leidėjas, įstatymu nustatydamas teisėjų atlyginimus, turi atsižvelgti į teisminės valdžios ir teisėjo konstitucinį statusą ir negali paneigti iki Teisėjų atlyginimų įstatymo įsigaliojimo buvusių teisėjų nepriklausomumo garantijų, taip pat jų socialinių garantijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjo nuomone, ginčijamas teisinis reguliavimas, suponuojantis advokato darbo stažą turinčių teisėjų pareiginių algų priedų sumažinimą, prieštarauja Konstitucijos straipsniui dėl teisėjų ir teismų nepriklausomumo ir pažeidžia vieną iš esminių konstitucinio teisinės valstybės principo elementų - teisėtų lūkesčių apsaugos principą.

Bylą Kauno apygardos administraciniame teisme inicijavo teisėja, kuriai į teisėjos darbo stažą nebuvo įskaičiuotas laikotarpis nuo 1990 m. kovo 11 d. iki 1999 m. birželio 7 d., kai ji dirbo advokate.

Priėmus šį prašymą Konstituciniame Teisme nagrinėjimo laukia 47 prašymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų