REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pigesnės šilumos vilniečiams teks gerokai palaukti. Vilniaus šilumos tinklus valdanti „Vilniaus energija“ kol kas nė nesiruošia perskaičiuoti šildymo kainų, nes niekaip nesusitaria su Vilniaus savivaldybe, be to, daro viską, kad procesas nusikeltų kuo ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kokiu atveju kaina turi mažėti, tad „Vilniaus energija“ esamą suinteresuota išlaikyti kuo ilgiau. „Vilniaus energija“ priklauso iš skandalų liūno vis neišbrendančiam koncernui „Rubicon Group“, o sostinės valdžioje – konservatorių, liberalų ir liberalcentristų deklaruojama „antirubikoninė“ koalicija.

REKLAMA

Kauniečiams ir klaipėdiečiams šildymas pastaruoju metu pigo: dėl sumažėjusių kuro kainų šilumos gamyba atpigo ir Valstybinė kainų energetikos komisija (VKEK) jau patvirtino naujus tarifus. Vilniuje šis procesas vilkinamas.

Neseniai su prezidente Dalia Grybauskaite susitikęs VKEK pirmininkas Virgilijus Poderys prognozavo, kad šildymas Lietuvoje vidutiniškai dėl sumažėjusių kuro ir dujų kainų galėtų atpigti apie 16 proc., tačiau išsyk pridūrė, jog „kalbėti apie geroką šilumos kainų kritimą Vilniuje – šiek tiek ankstoka“.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus energija: „o kam mažinti?“

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius nė nesiima vertinti, kiek ir kada vilniečiai už šilumą mokės mažiau. Esą apie tai kol kas nė negalvojama, mat, Rimanto Germano teigimu, klausimas įstrigęs savivaldybėje.

„Savivaldybei pateiktas investicinis projektas, laukiame Tarybos sprendimo. Kol jo nepatvirtins, mes nieko nesiūlysime ir nieko neteiksime. Mes nežinome, kiek bus investuojama, pavyzdžiui, į trasas – 10 ar 20 mln. lt“, - sakė jis.

Paklaustas, ar vilniečiams šilumos kaina gali ir padidėti, R. Germanas išsisuko, sakydamas, kad „niekas negali žinoti, gal rytoj bus pasaulio pabaiga“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už „Vilniaus energijos“ kainodarą atsakingas R. Germanas prabilti apie būsimą kainą nesiryžo, mat jo „žodžiai gali būti priminti po kokių 3 mėnesių“.

Paskutinį kartą šilumos kaina Vilniaus šilumos vartotojams buvo paskaičiuota pernai vasarą – nustatytas 22,56 cnt. už kilovatvalandę tarifas. Šiluma vilniečiams pabrango dvigubai, nors sostinės valdžia, vadovaujama mero „tvarkiečio“ Juozo Imbraso tam ir prieštaravo. VKEK, pagal „Vilniaus energijos“ pateiktus skaičiavimus, kainą teko nustatyti vienašališkai. Kitaip tariant, naudingą verslininkams, o ne vilniečiams.



Kainų komisija gali atimti licenziją

REKLAMA

VKEK „Vilniaus energijai“ šią savaitę išsiuntė prašymą pateikti visą informaciją, kurios reikia būsimai   šilumos kainai nustatyti. Tai „Vilniaus energija“ turėtų padaryti per 10 dienų.

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius, iš pradžių tikinęs, jog jokių duomenų VKEK kol kas neteiks, po kiek laiko persigalvojo.

„Turiu pasižiūrėti, kas tam rašte rašoma, daug jų gaunu. Tai išsiųsim, ką reikia. Tačiau kaina tikrai neatsiras nuo to, kad mes tą medžiagą išsiųsime. Ką jie (VKEK – red. past.) gali daryti – ne mūsų reikalas. Kaina atsiras tada, kai bus išpildytos sąlygos numatytos įstatyme“, - pareiškė  R. Germanas

REKLAMA

Tuo metu VKEK laukia duomenų ir, anot VKEK pirmininko pavaduotojo Dano Janulionio, jau tikisi, kad „iš to, ką pateiks, bus galima daryti išvadas apie būsimas kainas“.

„Turėsime juos įspėti, jei nevykdys reikalavimų, tai pradėsime kalbą jų licenzijuojamos veiklos vykdymo, ar jie teisingai vykdo. Gal bus keliamas klausimas dėl jų licenzijos stabdymo. Mes turime svertų“, - VKEK informaciją pasiryžusi išsireikalauti.

Nors VKEK suplanavusi šilumos kainą Vilniuje perskaičiuoti iki rugsėjo, kad taip atsitiks – tikimybė beveik lygi nuliui, mat kainų skaičiavimo procese dalyvauja ir savivaldybė. Ji turi pritarti – arba ne  - pagal Vilniaus energijos projektą siūlomiems naujiems šilumos kainos tarifams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas Vilniaus energija nesikreipė nei į VKEK, nei savivaldybę, tad iniciatyvos teko imtis pačiai VKEK. Skaičius turi gauti ir Vilniaus savivaldybė.

Vilniaus politikai rugpjūtį atostogauja, o Tarybos posėdžiai prasidės tik rugsėjį.

VKEK pirmininko pavaduotojas D. Janulionis nesiima spėlioti, kiek šiluma vilniečiams galėtų pigti, mat laukia ilgas kainų nustatymo darbas. Šiais metais, be kita ko, turi būti perskaičiuota ir 5 metus galiojusi bazinė šilumos kaina. Šiai nustatyti reikia išanalizuoti „Vilniaus energijos“ veiklos ataskaitas.

REKLAMA

„Problema tame, kad jie sukaupę ten didžiulius nuostolius. 2008-aisiais dėl neperskaičiuotų neteisingų šilumos kainų  buvo sukaupta 120 mln. litų nuostolių. Mūsų skyrius jau išnagrinėjo.  2009 -aisiais viskas persivertė į kitą šoną: jie šilumos kainą pasidarė didesnę nei realiai yra. Reikia šituos du dėmenis sudėti. Dar apie šiuos metus informacijos neturime.“ , - aiškino VKEK narys.

Be kita ko, VKEK šilumos kainą, prieš tai „Vilniaus energijos:“ suderintą su savivaldybe, gali patvirtinti ir be investicijų programos, kurią kaip kliūtį keisti šilumos kainas įvardijo R. Germanas.

REKLAMA

Pagal vasarą priimtas Šilumos ūkio įstatymo pataisas, bazinė kaina bus patvirtinta, nepriklausomai nuo to, ar savivaldybė tvirtins, ar netvirtins programos.

Būtent nuo „Vilniaus energijos“ pateiktos informacijos apie 2009-uosius metus, t.y. pelną arba nuostolius ir priklausys būsimoji šilumos kaina.

II dalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų