REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO gynybos planas Baltijos regionui gali atsirasti artimiausiu metu tik po dvejų metų, teigė Prezidentė Dalia Grybauskaitė po kariuomenės vado prisaikdinimo ceremonijos. Dėl to, pasak valstybės vadovės, yra svarstytina idėja šalyje turėti mišrų kariuomenės variantą.

REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė, jog mūsų kariuomenė ir yra mišri, ją sudaro profesinė kariuomenė, aktyvusis, individualusis rezervas.

REKLAMA

"Ir kariuomenė, ir visuomenė turi būti pasirengusios ginti savo tėvynę, tai yra numatyta ir Nacionalinio saugumo pagrindų įstatyme", - sakė R. Juknevičienė.

Mišrios kariuomenės šalininkas naujasis kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius teigė gerai išmokęs Generalinio štabo tarnybos tarptautinį kursą Bundesvero vadovavimo akademijoje Hamburge, Vokietijoje, pamoką, kad kiekvienas vadas, kuris neturi rezervų, yra pasmerktas pralaimėjimui.

REKLAMA
REKLAMA

"Savanoriškasis rezervas pasiteisino. Prie jo, prie krašto apsaugos savanorių pajėgų turi prisijungti ir likusioji mūsų visuomenės dalis - jaunuoliai, kurie sulaukę šaukiamojo amžiaus turėtų gauti karybos pagrindus. Tai nereiškia, kad jie turėtų būti pašaukti į šauktinių kariuomenę. Jie turėtų ateiti porai mėnesių, išmokti minimalių karybos pagrindų, kurie pravers norint apginti savo šeimą, artimą, taip pat reikalingų gyvenime dalykų, pavyzdžiui, kaip suteikti pirmąją medicininę pagalbą", - sakė A. Pocius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek krašto apsaugos ministrė, tiek kariuomenės vadas teigė, jog taupoma krašto gynybos srityje turi būti atsakingai.

"Rezervai taupyti yra minimalūs, bet apie juos esame pasiruošę sąžiningai kalbėtis su Finansų ministerija ir su visuomene. Turi būti užbrėžta tam tikra riba, kurią peržengus reikėtų atsisakyti kai kurių funkcijų", - sakė R. Juknevičienė.

Tarp tų "kai kurių funkcijų", kurių gali tekti atsisakyti pernelyg "suveržus diržus", pasak ministrės, ir Ignalinos atominės elektrinės apsauga, ir gelbėjimo darbai atviroje jūroje.

REKLAMA

Savo kalboje per prisaikdinimo ceremoniją kariuomenės vadas pažymėjo, kad apsaugoti Lietuvą nuo karinių grėsmių yra pagrindinis kariuomenės prioritetas ir tikslas.

"Kariuomenė turės apginti Lietuvą, dalyvauti sąjungininkų, NATO ir Europos Sąjungos bendrose operacijose bei pagal galimybes ir poreikį ateis į pagalbą civilinei valdžiai. Manau, kad dalyvavimas šiose veiklose turi būti proporcingas Lietuvos galimybėms, nepamirštant ir savo šalies gynybos", - kalbėjo A. Pocius.

Po ceremonijos kariuomenės vadas teigė, jog iki šiol šiek tiek daugiau dėmesio buvo skiriama dalyvavimui tarptautinėse operacijose, o dabar dėl sunkmečio gali tekti ieškoti balanso.

REKLAMA

"Žinau, kad buvo šiek tiek daugiau dėmesio skiriama dalyvavimui tarptautinėse operacijose, bet tai buvo logiška, kadangi tik prieš penkerius metus mes tapome NATO nariais ir reikėjo parodyti savo aktyvumą, dalyvavimą, įnašą į bendrą gynybos katilą. Dabar mes, įvertinę sunkmetį, galbūt rasime tą balansą, kad Lietuvos nacionaliniai interesai nenukentėtų", - sakė A. Pocius. Po to jis teigė nemanantis, kad Lietuvai reikėtų trauktis, iš kurios nors savo tarptautinės operacijos, bet pridūrė, kad tokie sprendimai yra politiniai ir kariuomenė turi juos vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė vylėsi, kad naujasis kariuomenės vadas bus autoritetu kariams. Tas, pasak ministrės, yra ypač svarbu sunkmečiu. "Sunkiu metu ateina generolas, kai kariuomenė yra sustingusi, apie plėtrą galvoti mūsų kariuomenė yra per maža, turėsime plėtotis ateityje. Sunkmetis dabar to neleidžia. Jam teks įveikti tą nelengvą laikotarpį, įtikinti žmones motyvuoti juos", - sakė R. Juknevičienė.

Kariuomenės vadas tiek kreipdamasis į karius per ceremoniją, tiek ir vėliau pakartojo, kad Lietuvai jau yra tekę išgyventi sunkių laikų ir sunku yra ne tik kariuomenei, bet ir visai Lietuvai.

REKLAMA

"Aš puikiai suprantu finansinę situaciją, bet prisimenu sunkiuosius 1991-1993 metus, tuo metu, kai čia buvo okupacinė kariuomenė, mes dešimteriopai tiek lėšų turėjome ir išgyvenome. Kai buvo išties labai sunku, bet visi kartu surėmėme pečius, mes buvome stiprūs. Ne tik kariuomenė, bet ir tauta turi suprasti, kad visai valstybei sunku, o ne tik prašyti, reikalauti ar dejuoti, kad mažina atlyginimą, kompensacijas", - sakė A. Pocius.

Naujasis kariuomenės vadas teigė daug dėmesio skirsiantis didžiausio kariuomenės turtui - kariams. Jis savo kalboje griežtai pažymėjo, kad drausmės pažeidimai Lietuvos kariuomenėje nebus toleruojami, bus skiriama daug dėmesio karių sveikatos stiprinimui ir jų fiziniam pasirengimui.

REKLAMA

"Kariška pagarba turi būti užsitarnaujama abipusiai tarp visų rangų karių - eilinių, seržantų, puskarininkių ir karininkų. Jėga, baimė ir prievarta pagarba neužsitarnaujama", - akcentavo A. Pocius.

Kariuomenės vadas žadėjo tęsti puskarininkių ir seržantų kuopų sustiprinimą panaudojant šią grandį Lietuvos kariuomenės stiprinimui, eilinių karių švietimui ir mokymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų