REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienus metus automobilininkus vilioję vardiniai ir išskirtiniai transporto priemonės registracijos numeriai dabar beveik nebeturi paklausos. Šiais metais tokie išduoti vos du.

REKLAMA
REKLAMA

Vos prieš 2-3 metus vardiniai transporto priemonės registracijos numeriai buvo gana populiarūs tarp Lietuvos vairuotojų, siekiančių išsiskirti iš minios. Nors norintieji, kad automobilį puoštų išskirtiniai numeriai, turėjo sumokėti didelę kainą, jų paklausa buvo nemaža. Tačiau neseniai situacija radikaliai pasikeitė. Per šiuos metus visoje Lietuvoje buvo parduoti vos du tokie numeriai - tai maždaug 70 kartų mažiau nei prieš keletą metų.

REKLAMA

Anksčiau - daugiau

Valstybės įmonė "Regitra" jau ne vienus metus vairuotojams, siekiantiems išskirtinumo, siūlo įsigyti vardinius ir vienodos ar įdomesnės skaičių kombinacijos automobilių numerius. Šia paslauga gali naudotis tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Vardinio numerio ženklo rezervavimas ir gamyba arba tiesiog įvaizdžio detalė atsieina nemažai - 10 tūkst. litų. Kaina didelė, tačiau norinčiųjų papuošti automobilį išskirtiniais numeriais netrūko nei pernai, nei užpernai, o jų paklausos bumas buvo 2006-2007 metais. Tiesa, tada tokie numeriai kainavo perpus pigiau - 5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

LŽ išsiaiškino, kad įvaizdžio detalę anksčiau mielai pirkę vairuotojai pastaruoju metu ėmė gerokai taupyti. Vardinių numerių paklausa smarkiai krito. To neslėpė ir VĮ "Regitra" generalinio direktoriaus pavaduotojas Leonardas Kęstutis Jasūdis. "Daugiausia užsakymų išduoti vardinius numerius gaudavome prieš trejus metus. Tada buvo tikras jų bumas, o gal mados reikalas. Dabar neatmetu galimybės, kad sunkmetis pakoregavo ir daugiau dėmesio mėgstančių vairuotojų įpročius. Šiemet, palyginti su ankstesniais metais, vardinių numerių išduodame keliasdešimt kartų mažiau", - sakė LŽ L.K.Jasūdis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norinčiųjų beveik nėra

LŽ duomenimis, per visus šiuos metus VĮ "Regitra" išdavė vos 2 vardinius numerius. Pernai jų buvo parduota 50, 2007-aisiais - 143 vienetai. Panašiai tiek pat - 139 - vardinių numerių pagaminta ir 2006 metais.

Tai, kad išskirtiniai transporto priemonės registracijos numeriai tapo nebepaklausūs, LŽ patvirtino ir VĮ "Regitra" Transporto registracijos metodikos skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Raudonis. Jo teigimu, skaičiai patys kalba už save. "Jei žvelgtume į 2007-uosius, kai vardiniai numeriai išties buvo labai paklausūs, matytume, jog šiemet jų paklausa sumažėjo kone 70 kartų. Manau, to priežastis - sunki daugelio vairuotojų finansinė padėtis. Tam, kad smuko paklausa, galėjo turėti įtakos ir didesnė tokių numerių kaina. Iki 2007 metų pabaigos ji buvo 5 tūkst. litų, o paskui šoktelėjo iki 10 tūkst. litų", - LŽ komentavo A.Raudonis.

REKLAMA

Vienodumas žavi rečiau

Vairuotojai, siekiantys išskirtinumo, tačiau neišgalintys pakloti 10 tūkst. litų, mielai rinkdavosi ir vienodos ar įdomesnės skaičių kombinacijos registracijos numerius. Ne vienus metus labai populiarios tarp automobilininkų buvo skaičių kombinacijos 777, 999, 001, 007 ir panašios. Tokio savitumo kaina kur kas mažesnė - 500 litų. Tačiau šiandien, kaip pažymėjo A.Raudonis, vairuotojai net ir už tokią sumą rečiau susigundo puošti automobilį išskirtiniais numeriais. Pasak specialisto, jų paklausa, palyginti su praėjusiais metais, krito perpus.

REKLAMA

LŽ duomenimis, anksčiau gauti numerius su skaičių 777 ar 999 kombinacijomis buvo kone sėkmės reikalas. Paprastai jie būdavo rezervuojami iš anksto, o vėliau išperkami. Šiuo metu, anot A.Raudonio, norintieji užsisakyti net ir populiariausių skaičių kombinacijų numerius gali tai padaryti be jokio vargo ar papildomo laukimo.

Vairuotojų fantazija

Kai Lietuvoje siautė vardinių numerių bumas, į "Regitros" įmonę dėl išskirtinio numerio išdavimo per savaitę kreipdavosi vidutiniškai apie 10 transporto priemonių savininkų. Iš pradžių tokius numerius užsisakydavo beveik vien privatūs asmenys, o vėliau jų ėmė norėti ir bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ir tada "Regitra" patenkindavo ne visų vairuotojų užgaidas. Buvo metas, kai maždaug 2 iš 10 prašymų tekdavo anuliuoti. Dažniausiai dėl to, kad pageidaujantieji išskirtinumo paprasčiausiai nežinodavo vardinių transporto priemonių registracijos numerių išdavimo taisyklių. Retai, bet pasitaikydavo žmonių, kurie savo automobilius norėdavo papuošti nešvankiais ar necenzūriniais žodžiais, sąvokomis, galinčiomis įžeisti kitų rasių, tikėjimų atstovus.

Maždaug prieš penkerius metus vienas pilietis savo automobilį pageidavo paženklinti užrašu ZARAZA (liet. - bjaurybė), tačiau numerių išdavimo komisija atsisakė išpildyti to asmens norą. Nors pagal tuomet galiojusią tvarką žodžio konstrukcija buvo sudaryta taisyklingai, jo reikšmė neatitiko ženklinimo reikalavimų. Tąsyk vairuotojui teko rinktis padoresnį užrašą.

Beje, labiausiai pasaulyje išskirtinius numerius mėgsta Jungtinių Amerikos Valstijų vairuotojai. Šioje šalyje kaip niekur kitur važinėja daugybė įvairiausiais vardiniais numeriais ženklintų automobilių.

Paulius Ugianskis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų