REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime įvyko pirmasis patikslinto 2009 metų valstybės biudžeto svarstymas. Antrasis svarstymas numatytas po savaitės - kito antradienio plenariniame Seimo posėdyje. Dauguma Seimo komitetų siūlė įstatymo projektą grąžinti Vyriausybei tobulinti. Tokį pasiūlymą pateikė ir pagrindinis - Biudžeto ir finansų komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Komitetas pasiūlė patikslinti valstybės biudžeto asignavimų valdytojams skiriamus asignavimus ir savivaldybių biudžetų finansinius rodiklius atsižvelgiant į teisės aktų, reglamentuojančių valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų bei biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokestį, pakeitimus.

REKLAMA

Kaip teigė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas, svarstant 2009 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, iš Seimo komitetų, Seimo narių, valstybės institucijų ir įstaigų, savivaldybių gavo prašymus asignavimų išlaidoms papildomai skirti 51,4 mln. litų.

Patikslinto 2009 metų valstybės biudžeto įstatymo projektu siūloma patvirtinti tokį 2009 metų valstybės biudžetą: 20 925 571 tūkst. litų (vietoj 22 879 810 tūkst. litų) pajamų, 25 567 973 tūkst. litų (vietoj 25 822 265 tūkst. litų) asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti (asignavimai viršija pajamas 4 642 402 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. siūloma mažinti mokinio krepšelio dydį iki 3 611 litų. Šiuo metu nustatytas - 3 738 litai. Nuo 5 850 000 iki 9 450 000 tūkst. litų siūloma didinti 2009 metų Vyriausybės grynojo skolinimosi limitą.

Vis dėlto dauguma Seimo posėdyje kalbėjusių parlamentarų teigė, kad šiuo metu svarstyti patikslintą biudžeto projektą yra nelogiška, nes kol kas neaišku, kokie jį lydintys įstatymai bus priimti. Seimas dar nėra apsisprendęs dėl pridėtinės vertės mokesčio, „Sodros” įmokų didinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarstome biudžetą, nors neturime įstatymų, kurie reglamentuotų, kaip jį rinksime ir kaip leisime. Apskritai Vyriausybė turi pripažinti, kad jos veiksmai nepasiteisino, kadangi tai jau trečias biudžeto svarstymas, kuris tenka šios kadencijos Seimui”, - aiškino socialdemokratas Juozas Olekas.

Tokios pat pozicijos laikėsi visi biudžeto svarstymo metu kalbėję opozicijos atstovai. Vyriausybei kliuvo dėl chaotiškai vykdomo valstybės tarnautojų darbo užmokesčio mažinimo, prastai veikiančio ekonomikos skatinimo plano, neefektyviai panaudojamų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

REKLAMA

„Darbo užmokestis mažinamas chaotiškai. Ministerijų darbuotojai paklausti, ką pastaruoju metu nuveikė, sako, kad sėdi su atleidimo lapeliais ir laukia, kol ateis atleidimo diena. Apie kokį darbo efektyvumą galima kalbėti”, - klausė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

„Tvarkos ir teisingumo” frakcijos narys Julius Veselka aiškino, kad A. Kubiliaus Vyriausybė išrado automobilį, kuris turi tik stabdžius, bet neturi akceleratoriaus. „Todėl tas automobilis ir rieda tik į pakalnę. Man tik keista, kad premjerui pavyko į jį susodinti profsąjungas, motinas ir verslo darbdavius“, - sakė J. Veselka.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų