REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didinant kalkių kiekį vandenynuose galima sustabdyti ar net užkirsti kelią anglies dvideginio kaupimuisi atmosferoje. Tokia idėja buvo iškelta Mančesteryje vykusioje klimato kaitos problemoms skirtoje konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot šios idėjos šalininkų, tokiu pat būdu galima būtų išspręsti vieno pavojingiausių žmogaus sukeltos anglies dvideginio emisijos šalutinių poveikių: didėjantį vandenynų rūgštingumą.

REKLAMA

Projektas, pavadintas „Cquestrate“ yra Timo Krugerio (Tim Kruger), buvusio vadybos konsultanto, idėja. „Tai sumanymas, kuris padės net tik sustabdyti anglies dvideginio emisiją, bet ir „atsuks laikrodį atgal“, - sakė jis, tačiau pripažino, kad didelių kiekių kalkių pylimas į jūrą šiuo metu yra nelegalus.

Vandenynai turi esminės reikšmės gamtiniame anglies cikle, kai anglies dvideginis cirkuliuoja tarp žemės, vandenynų ir atmosferos. Maždaug pusė anglies dvideginio, kuris dėl žmonių veiklos kasmet išskiriamas į orą, sugeriamas vandenynų. Tai padeda sulėtinti pasaulinio atšilimo tempus, tačiau didina vandenynų rūgštingumą bei kelia milžinišką grėsmę vandenynų ekosistemoms.

REKLAMA
REKLAMA

Krugerio projektu siekiama paskatinti vandenynų gebėjimą sugerti anglies dvideginį, tačiau tai turėtų padėti sumažinti, o ne padidinti vandenyno rūgštingumą. Tai įmanoma padaryti kalkakmenį pavertus kalkėmis metodu, kuris labai panašus į tą, kuris naudojamas cemento gamyboje. Tada gautos kalkės išmetamos į jūras.

Kalkės reaguoja su anglies dvideginiu, ištirpusiu vandenyje ir paverčia jį hidrokarbonatų jonais, šitaip mažindamos vandens rūgštingumą ir padėdamos vandenynui sugerti anglies dvideginį iš oro ir tokiu būdu mažina pasaulinį atršilimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia sumažinti emisiją, tačiau to gali nepakakti. Mums reikalingas planas B, kad galėtume sumažinti anglies dvideginio kiekį atmosferoje. Mums dabar reikia išnagrinėti šį sumanymą visais požiūriais - ne tik moksliniu, bet ir teisiniu bei etiniu“, - tvirtina Krugeris.

Krugerio projektas buvo vienas iš 20 novatoriškų pasiūlymų, pateiktų Mančesterio konferencijoje, vykusioje dvi dienas, siekiant rasti geriausių būdų kovoti su klimato kaita. Konferenciją surengė „Guardian“ ir ji įėjo į Mančesterio tarptautinio festivalio programą.

REKLAMA

Energetikos ir klimato kaitos ministras Edas Milibendas (Ed Miliband) per konferenciją pasakė, kad didžiausias pavojus, su kuriuo susidūrė kampanijos dalyviai - tai gebėjimas sukurti pralaimėjimo politikos įspūdį. „Privalome parodyti žmonėms, kaip jie galėtų suvienyti savo individualius veiksmus ir tapti didesnės visumos dalimi“, - pasakė jis.

„Cquestrate“ yra vienas iš daugelio vadinamųjų „geoinžinerinių projektų“, kurie turėtų pakoreguoti Žemės sandarą, kad galima būtų išspręsti klimato kaitos problemas.

REKLAMA

Krugeris pripažįsta, kad reikės įveikti įvairias kliūtis: pasaulyje kasmet turės būti iškasta ir perdirbta 10 kubinių kilometrų kalkakmenio, kad būtų sugertas visas pasaulyje išskiriamas anglies dvideginis. Projektas  bus veiksmingas tik tada, kai anglies dvideginis, išskirtas gaminant kalkes, bus iškart surinktas ir palaidotas.

Krisas Gudolas (Chris Goodall), vienas iš ekspertų, įvertinusių šį projektą, apie „Cquestrate“ pasakė: „Pagrindinė mintis gera, tačiau reikalingi tolesni tyrimai, kad projektas būtų įgyvendintas“. Kitas jūrų geoinžinerinis projektas buvo pristatytas profesoriaus Stiveno Solterio (Stephen Salter) iš Edinburgo universiteto. Jis siūlo pastatyti per nuotolį valdomų laivų, kurie patys sau gamina energiją, laivyną, ir kurie purkštų į orą labai mažus jūros vandens lašelius, nuo kurių debesys pabaltų ir išsiplėstų bei atspindėtų saulės šviesą nuo Žemės į erdvę.

Solteris sako, kad 300 laivų pakankamai padidintų debesų galimybę atspindėti, kad nebekiltų temperatūra, sąlygojama žmogaus nulemtos klimatos kaitos, tačiau 1800 laivų reikėtų, kad būtų užkirstas kelias dvigubam anglies dvideginio padidėjimui, kurio laukiama per ateinančius kelis dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų