REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausią padidinto pridėtinės vertės mokesčio naudą nusirėžė ne valstybė, o turgaus prekeiviai.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo mėn. pietinių Lietuvos rajonų prekybos centruose mėsos pardavimas sumažėjo trečdaliu. Tuo tarpu turgaus prekeivių šiemet šalyje padaugėjo beveik 30 proc. Specialistai mano, kad būtent nelegalios lenkiškos mėsos perpardavinėtojai labiausiai laimėjo dėl panaikinto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) šviežiai atšaldytai mėsai. Nuo Naujųjų metų šis mokestis išaugo nuo 5 iki 19 proc. Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos atstovai kritikuoja Vyriausybės planus šiemet PVM didinti dar dviem procentais. Jų nuomone, biudžete dėl to pinigų daugiau neatsiras, o kai kurios įmonės tiesiog bankrutuos. Mėsos perdirbėjai ir ūkininkai ragina valdžią, užuot didinus mokesčius, pažaboti šalyje klestinčią nelegalią prekybą atvežtine mėsa.

REKLAMA

Ingrida Šimonytė,

Finansų ministrė

Visada turėjome pageidavimų koncerto vaizdą: kiekvieno sektoriaus atstovai vis įrodinėdavo, kad jam būtinas lengvatinis PVM. Iš pradžių atsirado lengvatos mėsai. Paskui diskusijos kilo, kad žuvis – ne blogesnė už mėsą ir ją valgyti labai sveika. Atsirado lengvatos žuviai. Radosi vis naujų iniciatyvų siūlyti lengvatą dar įvairioms produktų grupėms. Iš esmės lengvatų naikinimas buvo inicijuotas dėl to, kad baigtųsi visokie įrodinėjimai, kurie daiktai yra geresni už kitus. Valdžia iš tikrųjų nežino, kuris produktas yra pagrindinis: duona ar mėsa. Beje, duonai lengvatinis tarifas niekada nebuvo taikomas. Tik rai nemanau, kad PVM lengvatų grąžinimas galėtų ką nors išspręsti: padidinti vartojimą ar dar kažką. Be to, PVM didinimą akumuliuoja prekybininkų dalies produkto kainoje mažėjimas. Kita vertus, jokios PVM lengvatos neatsvers 40 proc. nukritusio Lenkijos zloto kurso ir dėl to susidariusio produktų kainų skirtumo. Šiuo metu vienintelis racionalus veiksmas būtų tramdyti prekybą, kuri balansuoja ant legalumo ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Gintautas Kniukšta,

Lietuvos mėsos perdirbimo asociacijos direktorius

Nuomonė, kad PVM šviežiai mėsai turėtų būti mažinamas, nėra iš piršto laužta. Prisiminkime 2002 metus, kai Seimas šviežiai atšaldytai mėsai nustatė 5 proc. PVM. Paskui per trejus metus mėsos pardavimas buvo padidintas pusantro karto, kiauliena atpigo 25 proc., jautiena – trečdaliu. Vėliau valdžia žadėjo mažinti PVM visiems maisto produktams, tačiau per didžiausius vargus sugebėjo įteisinti lengvatą daržovėms ir vaisiams. Tačiau ir jos nuo sausio 1 d. neliko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du trečdaliai Europos Sąjungos valstybių stengiasi mažinti PVM.

Kodėl Lietuva išsiskiria ir krizės laikotarpiu padidino PVM būtiniausioms prekėms? Kodėl valdžia nenori, kad lietuviai daugiau valgytų ir tuo pačiu padėtų valstybei, bet atvėrė visas sienas lenkams?

Albertas Gabšys,

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto

Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Iš PVM padidinimo labiausiai laimėjo turgus. Lietuvoje turgus yra tokia ekonominė zona, kur PVM tarifai negalioja, tačiau nuo Naujųjų metų, kai mėsos produktams PVM buvo padidintas 14 proc., jautienos ir kiaulienos kaina ten, kaip ir parduotuvėse, pakilo, nors jokių pretekstų tam nebuvo. Turguje apsiperka nuolatiniai pirkėjai, bet, padidinus PVM tarifą, atsirado ir naujų. Tai leidžia prekeiviams didinti savo pelnus. Jiems nauda iš esamos padėties akivaizdi.



Algirdas Butkevičius,

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas, buvęs finansų ministras

REKLAMA

Lietuva yra maža ir atvira šalis, ir tokiai šaliai iš ekonomikos krizės išeiti yra gerokai sunkiau. Todėl, darant mokesčių reformą, reikia įvertinti, kokia mokesčių politika yra kaimyninėse šalyse.

Koks mūsų šeimų išlaidų biudžetas? Dar iki sunkmečio Lietuvos šeimos būtiniems maisto produktams išleisdavo 20–30 proc. savo pajamų. Tuo tarpu Vakarų Europoje šis rodiklis siekia 11–12 proc. PVM padidinimas arba lengvatų atsisakymas dar labiau pasunkino šeimos biudžetą.

Todėl vargu ar šalis gali rinktis tokį kelią, kuris sunkintų žmonių gyvenimą. Gal galima PVM didinti prabangos prekėms? Bet jokiu būdu nereikėjo PVM lengvatų naikinti maisto produktams. Šiuo klausimu turėjo būti sutarimas tarp pozicijos ir opozicijos. Valstybės pareiga – sudaryti sąlygas, kad žmonės galėtų išgyventi sunkų ekonomikos laikotarpį, kad vartojimas vidaus rinkoje išliktų tam tikrame lygyje. Bet mąstoma taip: šiandien mokestinė bazė yra x, prie to x pridėsiu 15 proc. mokesčių ir pajamos bus x plius 15. Taip nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų