REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vardo tūkstantmečio proga surengtos istorinių dokumentų ir karališkų vertybių parodos primena istorijos išbandymus ir garbingiausias Lietuvos gyvenimo akimirkas, atgaivina istorinę tiesą ir tautos atmintį, kuri yra gyvybiškai svarbi Lietuvos išlikimui ir ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pabrėžė Prezidentas Valdas Adamkus, sekmadienį atidaręs parodas "Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose" ir Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Respublikos pabaigos" Taikomosios dailės muziejuje.

REKLAMA

Pasak valstybės vadovo, Lietuvą daugybę kartų ir įvairiais būdais buvo bandoma atskirti nuo Europos ir nuo kaimynų, tačiau protėvių valia, ryžtas ir neblėstantis laisvės troškimas vėl sugrąžindavo valstybę į Europos tautų šeimą.

"Esu įsitikinęs, kad šios parodos tampa ir svarbiu Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio ženklu. Pristatydami jas Lietuvos žmonėms ir valstybės svečiams, mes dar kartą liudijame ir viso pasaulio tautoms skelbiame: Lietuva su savo tradicijomis ir su savo dvasia buvo, yra ir išliks Europoje. Mes nepaliausime kūrę, gynę ir saugoję savo valstybę, branginsime ir saugosime šimtmečius Europos žmonių puoselėtas esmines vertybes ir svarbiausius demokratinio gyvenimo principus", - sakė V.Adamkus, sveikindamas Lietuvą, žengiančią per istorinį slenkstį, ir visus antrojo tūkstantmečio žmones bei linkėdamas, kad valstybės Jubiliejus suteiktų stiprybės ir ištvermės.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinių parodų atidaryme taip pat dalyvavo Kvedlinburgo analų su pirmuoju Lietuvos vardo paminėjimu nuorašą į Vilnių atlydėjęs Saksonijos žemės, valstybės ir universiteto bibliotekos generalinis direktorius profesorius Tomas Biurgeris (Thomas Buerger), pakvietęs apsilankyti gražiajame Drezdeno mieste, kuriame taip pat atstatoma karališkoji pilis, kaip ir Vilniuje atkuriami Valdovų rūmai.

Krokuvos Jogailos universiteto rektorius Karolis Musiolas įteikė dovaną Valdovų rūmams - Aleksandro Jogailaičio stiklo taurės, dekoruotos emale ir auksavimu, kopiją. Krokuvos Vavelio karališkosios pilies direktorius Janas Ostrovskis (Jan Ostrowski) pakvietė vilniečius būtinai apsilankyti Krokuvoje kitų metų liepos viduryje, minint Žalgirio mūšio 600-ąsias metines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taikomosios dailės muziejuje atidarytas unikalias tarptautines Lietuvos tūkstantmečio programos parodas "Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose", "Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Abiejų Tautų Respublikos pabaigos" ir "Baltų menas" Valstybės dieną, Liepos -ąją, aplankys aukščiausi užsienio šalių vadovai ir karaliai, atvykstantys į Tūkstantmečio minėjimo iškilmes.

Pasak Lietuvos dailės muziejaus vadovų, jeigu šios trys parodos būtų rengiamos atskirai, jos taptų dešimtmečio įvykiais, nes pirmą kartą Lietuvoje pristatomi didžiausios vertės, savo prasme ir reikšme Lietuvos istorijai unikalūs eksponatai. Visų trijų parodų draudimo suma siekia 120 mln. litų.

REKLAMA

Parodoje "Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose" pristatoma per 200 istorinių dokumentų originalų ir faksimilių - nuo viduramžių iki šių laikų (1009-2003). 64 dokumentai iš 200 eksponuojamų gauti iš 8 užsienio šalių: Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Vokietijos, Švedijos, Austrijos, Vatikano ir Lietuvos archyvų, bibliotekų ir muziejų.

Garbingiausioje vietoje eksponuojamas seniausias - pirmasis žinomas Lietuvos vardo paminėjimas rašytiniuose šaltiniuose - Kvedlinburgo analuose. Pasak parodos rengėjų, kadangi XI a. Kvedlinburgo analų neišliko, yra išlikęs tik vienintelis nuorašas, padarytas XVI amžiuje ir saugomas Drezdene (Vokietija).

REKLAMA

Be senųjų dokumentų, galima pirmą kartą viešai pamatyti Lietuvos stojimo į NATO ir Europos Sąjungą sutarčių, Kovo 11-osios Akto originalus.

Paroda "Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Abiejų Tautų Respublikos pabaigos" buvo sumanyta kaip inauguracinė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų paroda, tačiau atkurtų rūmų nespėjus įrengti, ji perkelta į kitą Vilniaus Žemutinės pilies paminklinį pastatą - Senojo arsenalo rūmus.

Išskirtinė paroda pristato Valdovų rūmų rezidencijos dvynės - Krokuvos Vavelio karališkosios pilies istorinį, kultūrinį, meninį paveldą. Parodos chronologija apima XIV-XVIII a., ir pristato Vavelio pilies raidą, jos šeimininkus nuo pirmųjų Gediminaičių-Jogailaičių valdovų iki Abiejų Tautų Respublikos žlugimo. Vavelio istorija, rezidencijos reikšmė, ryšiai su Vilniaus rūmais, šiandienos rinkiniai pristatomi daugiau nei 100 autentiškų eksponatų, mažosios architektūros ir plastikos liejinių, fotografijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertingiausi parodos eksponatai - tai visame pasaulyje garsios Žygimanto Augusto gobelenų kolekcijos audiniai, kurie XVI-XVII a. yra puošę ir Vilniaus rūmus. Parodoje taip pat galima pamatyti Lietuvos ir Lenkijos valdovų, didikų portretų rinkinį, medalių kolekciją, lobyno vertybes, koklius, šarvus, įvairius radinius ir kitus taikomosios dailės kūrinius bei unikalias lituanistines vertybes.

Parodoje "Baltų menas" pristatoma daugiau kaip 700 baltų meno pavyzdžių - smeigtukų, segių, sagų, karolių iš metalo, gintaro, žalvario, kaulo, rago, prabangių LDK diduomenės papuošalų. Taip pat daugiau nei 50 būdingiausių, didžiausios meninės vertės senųjų graviūrų, šiuolaikinių piešinių, skulptūrų, grafikos ir tapybos darbų.

Šalia senųjų dirbinių lankytojai pamatys šiandienos menininkų kūrinius, interpretuojančius baltiškąją kultūrą, jos ženklus, ornamentiką: grafikos, skulptūros darbus, tarpdisciplininio meno kūrinius.

Visos trys tarptautinės parodos Taikomosios dailės muziejuje veiks iki spalio mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų