REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

S. Husseinas labiau bijojo Irano, o ne JAV

Buvęs Irako diktatorius Saddamas Husseinas leido pasauliui manyti, kad jo vadovaujama šalis turi masinių naikinimo ginklų tik todėl, kad jis nenorėjo pasirodyti silpnas Irano akivaizdoje, rašo „Washington Post“.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš pakorimą vykusiuose pokalbiuose su FTB pareigūnais, buvęs Irako diktatorius taip pat pasmerkė teroristinio tinklo „Al-Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną kaip fanatiką ir teigė, kad JAV nėra Irako priešės.

REKLAMA

S. Husseinas teigė baiminęsis „fanatiškų“ Irano lyderių keliamo pavojaus ir kalbėjo apie savo pasirengimą sudaryti „regioninį saugumo susitarimą su JAV“.

Priminsime, kad buvęs JAV prezidentas George'as W. Bushas, kurį parėmė Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas, prieš 6 metus įsakė vykdyti invaziją į Iraką teigdamas, kad ši šalis turi masinio naikinimo ginklų. Prieš tai Irake dirbę JT ginkluotės inspektoriai tokių ginklų pėdsakų nerado.

REKLAMA
REKLAMA

Per 20 formalių tardymo procesų ir 5 eilinius pokalbius S. Husseinas 2004 metais FTB pareigūnams teigė, kad jis turėjo leisti JT atstovams stebėti, kaip jo šalis po 1991 metais vykusio Persijos įlankos karo sunaikino savo ginklų arsenalus.

Per tardymus S. Husseinas kalbėjo apie savo iškilimą į valdžią, invaziją į Kuveitą, susidorojimą su šiitų sukilimu. Per eilinius pokalbius buvo kalbama apie masinio naikinimo ginklus ir „Al-Qaeda“ keliamą pavojų.

Pareigūnas George'as Piro paskutiniajame interviu užsiminė apie tariamas Irako sąsajas su šiuo teroristiniu tinklu, tačiau Saddamas paneigė bet kokius G. W. Busho administracijos mėginimus susieti jį su O. bin Ladenu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Husseinas teigė, kad niekada nebuvo sutikęs O. bin Ladeno ir aiškino, kad jų pažiūros itin skiriasi. S. Husseinas teigė tikįs Dievu, tačiau aiškino nesąs fanatikas ir suprantąs, kad politikos ir religijos maišyti nedera.

Kai FTB agentas pareiškė, kad Irakas ir „Al-Qaeda“ turėjo tuos pačius priešus – JAV ir Saudo Arabiją – ir todėl galėjo bendradarbiauti, S. Husseinas atkirto, kad Vašingtonas nėra Irako priešas. S. Husseinas teigė priešinęsis tik tam tikroms JAV politikos kryptims.

Jis aiškiai pasakė, kad laikė Iraną didesniu priešu nei JAV. S. Husseinas teigė, kad Iranas planavo aneksuoti šiitų dominuojamą pietinę Irako dalį.

REKLAMA

„Irano keliamas pavojus buvo pagrindinis faktorius, dėl kurio jis neleido sugrįžti JT ginklų inspektoriams. S. Husseinas teigė labiau bijojęs ne JAV sankcijų dėl atsisakymo į Iraką atgal įsileisti JT inspektorius, o savo šalies silpnybių atskleidimo Iranui“ - teigia G. Piro.

Priminsime, kad S. Husseinas buvo pakartas 2006 metų gruodį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų