REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asociacija "Jungtinis demokratinis judėjimas" (JDJ) teigia, kad Vyriausybė turėtų kreiptis ne į Seimą dėl Atominės elektrinės įstatymo pataisų, o į teismą dėl LEO LT sandorio pripažinimo negaliojančiu.

REKLAMA
REKLAMA

JDJ trečiadienį pateikė Seimo Ekonomikos komitetui bei Teisės ir teisėtvarkos komitetui siūlymus dėl ypatingos skubos tvarka planuojamų priimti įstatymų pataisų, kurioms pritarė Vyriausybė. Piliečių demokratinis judėjimas nurodo, kad siūlomos Atominės elektrinės įstatymo pataisos keičia LEO LT steigimo sutartį, nes taisomos būtent tos įstatymo vietos, kurios įtvirtino LEO sandorį. Iniciatoriai esą motyvuoja, kad pataisomis bus ištaisytos Konstitucijai prieštaraujančios LEO sandorio normos.

REKLAMA

Anot JDJ, Konstitucinis Teismas ir kiti Lietuvos teismai ne kartą jau yra nurodę, jog vienas iš kertinių teisės pamatų yra taisyklė, jog įstatymas atgal negalioja, todėl pataisos galėtų būti taikomos tik būsimoms sutartims - šiuo atveju toms, kurios būtų sudaromos pagal Atominės elektrinės įstatymą. Jeigu Vyriausybė, priėmus minėtas pataisas, pradės jas taikyti LEO LT bendrovėje, tai jos privatus akcininkas - UAB NDX energija" - vadovaudamasis taisykle, kad įstatymai atgal neveikia, įgis teisę pasinaudoti LEO sandoryje įteisinta galimybe reikalauti iš valstybės piniginių kompensacijų. Be to, pataisos tik iš esmės patvirtintų, kad LEO sandoris yra legalus. Tuo tarpu Konstitucijos normoms prieštaraujantis sandoris, anot JDJ, turėtų būti ne legalizuojamas, o pripažintas negaliojančiu ir taikoma restitucija.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisomis legalizavus LEO LT sandorį, asociacijos aiškinimu, liktų galioti ir tos jo nuostatos, pagal kurias valstybė "NDX energijos" naudai atsisako viso savo turto imuniteto (išskyrus ambasadas), o ginčai būtų sprendžiami privačiame Stokholmo arbitraže anglų kalba. Be to, kol sandoris nepripažįstamas negaliojančiu, lieka galioti ir nuostatos, kad "NDX energijos" dalis LEO kapitale - 38,3 proc., o jei valstybė darys papildomus įnašus, tai privataus akcininko kapitalo dalis sandorio užbaigimo dieną negalės būti mažesnė kaip 33,34 proc. Tai reiškia, kad kol sandoris galios, valstybė LEO neturės 2/3 balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JDJ išvada: Vyriausybės Seimui pateiktas projektas yra LEO LT sandorio gelbėjimo ir "NDX energijos" interesų gynimo projektas.

Asociacija prašo Seimo projektą grąžinti Vyriausybei ir pasiūlyti jai kreiptis į teismą dėl LEO LT steigimo sutarčių pripažinimo negaliojančiomis ir dėl restitucijos taikymo pagal Civilinį kodeksą.

ELTA primena, kad šiuo metu Vyriausybė valdo 61,7 proc. LEO LT akcijų, o "NDX energija"- 38,3 proc. paketą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų