REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 1 dieną, trečiadienį,  21 h 30 min. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje (Vilniaus g. 39/6) festivalis „Jauni. Alkani“ kviečia susipažinti su režisieriaus Andriaus Šiušos debiutiniu ir vieninteliu vaidybiniu filmu „Ir jis pasakė jums sudie“. Prieš filmą režisierių ir filmo operatorių Algimantą Mikutėną kalbins kino režisierė Giedrė Žickytė.

REKLAMA
REKLAMA

Debiutinį Andriaus Šiušos filmą puošia tikras kino žvaigždynas. Operatorius Algimantas Mikutėnas, pasak paskutinįjį birželio trečiadienį Mokytojų namų kiemelyje viešėjusio režisieriaus Audriaus Juzėno – turėtų filmuoti Holivude. Sunku tam nepritarti, bet sunku ir nesidžiaugti, kad vis jis dirba Lietuvoje ir festivalis „Jauni. Alkani” turi galimybę pristatyti jau antrą jo darbą. Filmo montuotoja Ona Diržytė – ne vieno režisieriaus vadinama Lietuvos kino gelbėtoja, o pagrindinį herojų Marių įkūnijęs aktorius Arūnas Sakalauskas kartu su aktore Almira Grybauskaite už geriausius aktorinius darbus buvo apdovanoti „Baltijos perlo“ kino festivalyje Rygoje (1996).

REKLAMA

Pagal lietuvių kilmės Belgijoje gyvenusio rašytojo Eduardo Cinzo apsakymą „Moriso Bredo užrašai” pastatytas filmas taip pat pelnė pagrindinį prizą Šiaurės šalių kino dienose Liubeke (1993), pagrindinį prizą Strasbūro tarptautiniame kino festivalyje (1995) bei Bratislavos tarptautinio kino festivalio prizą „Geriausias vaizdas ir garsas“ (1995).

Originalus 1993 metų filmo lankstinukas anglų kalba skelbia, kad kūrinys nėra nei politinių, nei kitų kasdieninių anų laikų realijų atspindys. Ši istorija nėra susijusi su jokia konkrečia vieta ir laiku. Tai pasakojimas apie žmogų, atsidūrusį jam keistoje ir neįprastoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

“Ar taip jį supančioje visuomenėje nesijaučia kiekvienas žmogus?’ – klausia internetinis kino žurnalas “Kinoeye”, ieškodamas paralelių tarp Andriaus Šiušos debiutinio darbo ir tokių filmų kaip „Skrydis virš gegutės lizdo” (rež. Miloš Forman, 1975) bei „Kvailių namai” ( rež. Andrei Konchalovsky).

Daugiau klausimų, o gal ir atsakymų ieškokite pirmąjį liepos trečiadienio vakarą Vilniaus mokytojų namų kiemelyje, klausydami filmo režisieriaus, operatoriaus ir juos kalbinsiančios šių metų „Sidabrinės gervės“ laureatės režisierės Giedrės Žickytės pašnekesio, bei žiūrėdami įsimintiną lietuviško kino debiutą -  „Ir jis pasakė jums sudie“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti lietuviško kino debiutai festivalyje „Jauni. Alkani“ liepos mėnesį – „Svetimi“,1961 m., rež. Marijonas Giedrys (liepos 8 d.); „Trys dienos“, 1991 m., rež. Šarūnas Bartas (liepos 15 d.), „Surask mane“, 1967 m., rež. Algirdas Araminas (liepos 22 d.); „Kolekcionierė“, 2008 m., rež. Kristina Buožytė (liepos 29 d.).

Festivalis „Jauni. Alkani“ kviečia dalintis. Geru kinu, vertingomis patirtimis, atviromis nuomonėmis. Trečiadieniais Vilniaus mokytojų namų kieme nebus triukšmo. Tik kinas ir pokalbiai apie jį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų