REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje atpigo 2,4 JAV dolerio. Šiuo metu ji siekia 68,33 JAV dolerius. Pasak „Lietuva Statoil“ pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, naftos žaliavos kainos kritimą lėmė neigiamos nuotaikos kapitalo rinkose, išaugusios pasaulinės naftos žaliavos atsargos ir sustiprėjęs JAV doleris.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį antradienį tarp ES ir OPEC atstovų vyko diskusijos dėl prevencinių priemonių, kurios padėtų suvaldyti spekuliacijas naftos žaliavos rinkoje. Susitikimas organizuotas pastebėjus aktyvesnius spekuliacinius sandorius rinkoje, baiminantis, kad jų poveikis nebūtų toks kaip praėjusiais metais, kai žaliavos kaina buvo pakilusi iki rekordinių aukštumų ne dėl realaus jos poreikio pasaulio rinkose, bet dėl aktyvių spekuliantų veiksmų.

REKLAMA

Finansų ekspertai iš „Barclays Capital“ praėjusią savaitę paskelbė prognozes, kad 2009 m. II ketvirčio pasaulinės ekonomikos rodikliai turėtų būti ženkliai geresni nei 2009 m. I ketvirčio dėl augančios Kinijos bei atsigaunančių JAV ir Europos ekonomikų, todėl antrąjį šių metų pusmetį tikimasi daugiau ekonomikos atsigavimo ženklų. Kaip tai ateityje įtakos naftą kainą, priklausys nuo realių rezultatų.



Roterdamo biržoje benzinas pigo, dyzelinas – brango

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę JAV ženkliai išaugo benzino ir dyzelino atsargos. Tai lėmė Platts indeksų kritimą  Roterdamo biržoje. Benzino Platts sumažėjo 39 doleriais, dyzelino Platts nukrito 25,5 JAV doleriais.

Didmeninėje prekyboje benzinas ir dyzelinas pigo, o dujų kaina išaugo. Per savaitę litro benzino kaina sumažėjo 9 ct, dyzelino – 3 ct, o dujos brango 14 ct antrą savaitę iš eilės. Pasak G. Bandzevičiaus, dujų kaina išaugo dėl padidėjusios jų paklausos Azijos šalyse.

Mažmeninėje rinkoje litro benzino kaina krito 9 ct, dyzelino – 3 ct, o dujų kaina išaugo 4 ct.  

Pasak G. Bandzevičiaus, šią savaitę dėl Nigerijoje vykstančių išpuolių prieš naftos gavybos kompanijas ir prognozuojamo dolerio vertės sumažėjimo, naftos žaliavos bei naftos produktų kainos gali kisti vartotojams nepalankia linkme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų