REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiasis Teismas atmetė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kasacinį skundą ir paliko galioti Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo Naujojoje Akmenėje gyvenančioms seserims Vitalijai Rymanovai ir Sandrai Rimanovai priteistos tūkstantinės neturtinės žalos kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA

AT pripažino, kad prieš tai Apeliaciniame teisme nagrinėtas analogiškas mergaičių išvežimo į JAV procese dalyvavusių valstybės institucijų skundas dėl Šiaulių apygardos teismo sprendimo tik iš dalies patenkintas pagrįstai, ir paliko galioti šio teismo sprendimą. Vitalijai ir Sandrai Rymanovoms skirtos atitinkamai 130-ies ir 80-ies tūkstančių litų neturtinės žalos kompensacijos.

REKLAMA

Šiaulių apygardos teismas seserims praėjusių metų rugsėjo mėnesį buvo priteisęs 200 ir 150-ies tūkstančių litų moralinės žalos atlyginimą. Teismas konstatavo, kad seserys vaikystėje iš Lietuvos į JAV buvo išgabentos neteisėtai. Valstybės institucijos, anot teismo, nerealizavo savo teisių ir pareigų, nesirūpino ieškovių sugrįžimo laiku į Lietuvą, nors mergaičių motina dar 1999 metais atšaukė savo sutikimą dėl seserų įvaikinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Seserys už patirtą moralinę žalą iš valstybės prašė priteisti po pusę milijono, primena "Šiaulių kraštas".

1996 metais seserys iš Šiaulių vaikų globos namų „Šaltinis" dvejiems metams buvo išvežtos į JAV leidus Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Tuo metu jų motina Panevėžio pataisos namuose atliko bausmę. Mergaičių motinai pareikalavus 2005 metais dukros buvo grąžintos į Lietuvą. Pamiršusios gimtąją kalbą seserys sunkiai prisitaikė prie naujos aplinkos, vienai jų prireikė psichiatrų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų