REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minėdami 20-ąsias Baltijos kelio metines, Lietuvos, Latvijos ir Estijos motorizuotų parasparnių klubai bandys įgyvendinti įspūdingą idėją, kurią remia ir „Balsas.lt“.

REKLAMA
REKLAMA

Sportininkai skrydžiu dangumi bandys pakartoti visą Baltijos kelio maršrutą. Akcijos „Baltijos kelias dangumi“ metu motorizuotų parasparnių klubų lakūnai ne tik įveiks 650 km ilgio atstumą nuo Vilniaus iki Talino. Jie skraidins ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos vėliavas, taip pagerbdami visus, kurie 1989 metais dalyvavo Baltijos kelyje.

REKLAMA

„Balsas.lt“ kviečia savo skaitytojus atvykti išlydėti parasparnių lakūnus į Baltijos kelią rugpjūčio 17 d., pirmadienį, 12 val. 17-ajame plento Vilnius-Ukmergė kilometre.

Visą parasparnių skrydį nuo 17 d. stebėkite portale „Balsas.lt“, skaitydamas kasdien pildomą skrydžio dalyvių dienoraštį, kuriame rasite visą informaciją apie tai, kaip sekasi pilotams, ir įspūdingas nuotraukas iš kiekvienos dienos etapų.

---------

Plačiau apie projektą „Baltijos kelias dangumi“ savaitraštis „Balsas.lt savaitė“ kalbėjosi su vienu iš šios idėjos autorių ir akcijos organizatorių motorizuotų parasparnių entuziastu Kęstučiu Mončiu.



Sumanymas gimė pernai

REKLAMA
REKLAMA

– Kaip ir kam gimė tokia idėja?

– Kadangi 2009 metus Seimas yra paskelbęs Baltijos kelio 20-mečio metais, nusprendėme ir mes, parasparnių pilotai, kaip nors įprasminti šią garbingą sukaktį.

Idėją organizuoti motorizuotų parasparnių skrydį Baltijos kelio maršrutu iškėliau dar pernai rudenį. Nuo tada pradėjome rinkti informaciją ir ruoštis šios idėjos įgyvendinimui. Idėją palaiko ir remia Lietuvos sąjūdis, tikimės šiokios tokios Vyriausybės paramos, tačiau suprantame, kad sunkmečiu galime jos ir nesulaukti.



– Kokie pagrindiniai šio akcijos tikslai ir siekiai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pagrindinis tikslas yra nuskristi 650 kilometrų nuo Lietuvos sostinės Vilniaus iki Estijos sostinės Talino ir nuskraidinti visų trijų Baltijos šalių vėliavas.

Šiuo skrydžiu bus siekiama suvienyti Baltijos šalių parasparnių pilotus ir paminėti visiems mums svarbią datą. Ypatinga tai, kad skrydžio maršrutas tiksliai pakartos Baltijos kelio maršrutą. Dangumi skraidinamos Baltijos šalių vėliavos dar kartą įrodys šalių vieningumą.

Į dangų pakils apie 100 parasparnių

– Kiek pilotų dalyvaus akcijoje?

– Norą skristi Baltijos keliu yra pareiškę apie 100 parasparnių pilotų, maždaug pusė jų – iš Lietuvos. Prie akcijos prisidės apie 50 pilotų iš Latvijos ir Estijos.

REKLAMA

Kai tik paskelbėme apie savo ketinimus, sulaukėme ir pilotų iš Baltarusijos bei Lenkijos susidomėjimo. Kadangi čia ne politika, niekam neatsakėme neigiamai.

Iš lietuvių visą 650 kilometrų maršrutą yra pasiryžę skristi 15 pilotų, tarp jų – mūsų klubo senbuviai Aivaras Akramas, Raimondas Pundinas, Mindaugas Štaras ir kiti.

– Su kokiais didžiausiais sunkumais susiduriate ruošdamiesi skrydžiui „Baltijos kelias dangumi“?

– Sąmata jau padaryta, pilotai savo lėšomis remia šią akciją, turime ir keletą rėmėjų, ieškome jų daugiau. Šis projektas nėra komercinis renginys, žmonės aukoja savo pinigus, transportą, degalus, techniką, kitus turimus resursus. Viskas daroma iš širdies, o ne norint ką nors parodyti.

REKLAMA

Tikimės, kad sunkumų nekils ir dėl leidimų skristi kitų valstybių oro erdvėse. Su latviais viskas jau beveik suderinta, o su estais sekasi sunkiau, nes Estijoje parasparnių pilotų judėjimas palyginti negausus.

Tikisi palankaus vėjo



– Papasakokite smulkiau apie maršrutą: kiek dienų skrisite, kur nakvosite?

– Planuojama rugpjūčio 17 dieną išskristi iš Vilniaus, o po savaitės – rugpjūčio 23 dieną – pasiekti Taliną. Kiekvieną dieną skrisime maždaug 80–90 kilometrų, dalyvausime įvairiuose Baltijos kelio minėjimo renginiuose. Dėl nakvynių dar tariamasi, bet naktimis tikrai neskrisime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas mūsų maršrutas drieksis automagistrale „Via Baltica“, kurioje ar šalia jos 1989 metų rugpjūčio 23 dieną stovėjo visi Baltijos kelio dalyviai – beveik 2,5 mln. žmonių.

Maršrutas įdomus ir įspūdingas: teks skristi ne tik svetimų valstybių teritorijoje, bet ir pajūriu. Aplankysime įsimintiniausias vietas ir dalyvausime renginiuose, skirtuose Baltijos keliui paminėti.



– Ar nebijote nepalankių orų? Juk skrendant pajūriu vėjas tikriausiai bus stipresnis?

– Taip, prie jūros vėjas dažniausiai būna stipresnis, bet mes viską esame numatę, jis mums pūs į nugarą, todėl tai neturėtų sutrukdyti skristi, priešingai – dar greičiau įveiksime atstumą. Maršrutas Vilnius–Talinas buvo pasirinktas neatsitiktinai, išsiaiškinome, kad vėjas mums bus palankus. Jei skristume maršrutu Talinas–Vilnius, vėjas būtų priešpriešinis.

REKLAMA

Filmas ir rekordai



– Girdėjome, kad apie šį skrydį bus kuriamas filmas.

– Taip, bus. Iš pradžių planavome tam specialiai samdyti žmogų, tačiau taupumo sumetimais šis darbas bus patikėtas vienam iš pilotų – Vidmantui Plyniui. Jis jau turi patirties šioje sferoje.

– Ar nors vienam Lietuvos motorizuotų parasparnių pilotui yra tekę įveikti panašaus ilgio atstumą? Galbūt tai bus naujas rekordas?

– Kaip čia pasakius... Apie rekordus pradėsime galvoti, kai įveiksime užsibrėžtą maršrutą. Pora lietuvių yra skridę po 300 km nenusileisdami. Be abejo, čia skris grupė pilotų, todėl į kokią nors rekordų knygą gal ir būsime įrašyti.

REKLAMA

Vis dėlto svarbiausia bus pats įvykis, o ne koks nors rekordas. Juk skrisime visi draugiškai, niekas nesivaržys. Mūsų tikslas – tinkamai paminėti Baltijos kelio 20-metį. Juk proga neeilinė.



– Kas bus pagrindiniai šios akcijos rėmėjai?

– Bendrovės „Dagris“, „Baltic Paramotors“, „Lango“ ir „Takuras“. Informacinis rėmėjas – naujienų portalas „Balsas.lt“.

Nebūkime abejingi

Organizatoriai prašo Jūsų pagalbos organizuojant šią gražią visuotinę akciją. Renginio organizatoriams reikalingos lėšos: nakvynės vietoms Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje apmokėti, transportui, reikalingam žmonėms ir technikai gabenti, degalams, tepalams ir kitoms skrydžiui reikalingoms priemonėms įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klubas „Penktasis vandenynas“ turi paramos gavėjo statusą, todėl norėdami prisidėti prie šios akcijos galite ją paremti. Mums svarbi ir reikalinga bet kokia jūsų parama.

Nuoširdžiai tikime, kad bendras darbas bei Jūsų parama padės įgyvendinti šį gražų projektą ir tinkamai paminėti svarbų įvykį.

Sporto Klubas „Penktasis vandenynas“

Paramos gavėjo identifik. Nr. 300017636

Banko pavadinimas AB BANKAS HANSABANKAS

Banko kodas 73000

Atsiskaitomosios sąskaitos Nr. LT087300010083875521

TIK FAKTAI

2009 metų rugpjūčio 23-iąją sukanka 20 metų, kai pagrindinėje Baltijos valstybių magistralėje rankomis susikabino pusantro milijono Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečių.

REKLAMA

Baltijos kelias yra įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą kaip ilgiausia žmonių grandinė (atstumas nuo Vilniaus iki Talino yra apie 600 km). Iš viso kelyje stovėjo apie 2–2,5 mln. žmonių, iš jų apie 1,5 mln. – iš Lietuvos.

Skrydis „Baltijos kelias dangumi 2009“ prasidės rugpjūčio 17 dieną 12 valandą septynioliktajame plento Vilnius–Ukmergė kilometre, o baigsis rugpjūčio 23 dieną Estijos sostinėje Taline.

Renginio maršrutas suskirstytas į 7 ruožus, numatytos skirtingos 7 nakvynės vietos.

Šiuo maršrutu iš Vilniaus į Taliną skris maždaug šimtas motorizuotų parasparnių klubų narių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų