REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sudarant fiktyvius butų pirkimo ir pardavimo sandorius į "pagalbą" pasitelkiami ir užsieniečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) nustatė, kad vienas Lietuvos gyventojas, veikdamas pagal Rusijos gyventojų vardu išduotus įgaliojimus, Lietuvoje savo lėšomis supirkdavo naujos statybos butus, o vėliau juos parduodavo, kelis tūkstančius Rusijos rublių atseikėdamas už suteiktus įgaliojimus.

REKLAMA

Pasak Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojos Raimondos Savickienės, patikrinimo metu nustatyta, jog šie Rusijos gyventojai niekada neužsiėmė nekilnojamojo turto prekyba ir neketino to daryti, nes neturėjo tam lėšų. Taip pat nustatyta, kad dalį už parduotus butus gautų pajamų Lietuvos gyventojas, veikdamas pagal tuos pačius įgaliojimus, panaudojo naujiems butams įsigyti, kitą dalį - savo poreikiams tenkinti.

Mokesčių inspekcijos pareigūnai, įvertinę sandorių sudarymo aplinkybes ir surinktus įrodymus, nustatė, kad tikrasis turto pirkėjas ir pardavėjas buvo Lietuvos gyventojas ir jis vykdė individualią veiklą. Iš šios veiklos jis gavo 1,3 mln. litų pardavimo pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtam Lietuvos gyventojui priskaičiuota beveik 640 tūkst. litų gyventojo pajamų ir pridėtinės vertės mokesčių bei delspinigių. Jam gresia bauda iki 204 tūkst. litų.

Nekilnojamojo turto pardavimo operacijas dažnai "pamiršta" į buhalterinę apskaitą įtraukti ir bendrovės. Kaip atskleidė Vilniaus AVMI viršininko pavaduotoja, prabangius apartamentus Vilniaus senamiestyje pastačiusi įmonė pardavė 4 butus dviem juridiniams asmenims. Tačiau to neįtraukė į buhalterinę apskaitą, neišrašė PVM sąskaitų faktūrų ir nedeklaravo PVM. Bendra neapskaitytų ir nedeklaruotų sandorių vertė - 3,4 mln. litų. Be to, neapskaičiuota daugiau kaip 524 tūkst. litų pardavimo PVM.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimo metu paaiškėjo, kad, bendrovei pažeidus statybos terminus, keliems butus rezervavusiems gyventojams išmokėta per 700 tūkst. litų.

"Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, tokios išmokos laikomos gyventojo gautomis A klasės pajamomis, todėl jos turėjo būti apmokestintos tuo metu galiojusiu 27 proc. pajamų mokesčio tarifu. Prievolė išskaičiuoti šį mokestį tenka pinigus išmokėjusiai įmonei. Tačiau ji to nepadarė ir nesumokėjo į biudžetą daugiau nei 190 tūkst. litų", - aiškina R. Savickienė.

Dėl šių pažeidimų bendrovei apskaičiuota apie 750 tūkst. litų mokesčių ir delspinigių, jai gresia bauda iki 210 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų