REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Penktadienį JAV į viršų ryškiau pakilo tik technologijų ir finansų sektoriaus akcijos. Krentančios žaliavų kainos nutempė žemyn naftos ir kalnakasybos sektoriaus akcijas, o platesnės sudėties Volstryto indeksai Dow Jones ir S&P 500 pasuko skirtingomis kryptimis, apžvalgoje rašo investicinis bankas Finasta.

REKLAMA
REKLAMA


Apyvartos buvo didesnės už šiemet įprastas matyti – jas ir padidėjusį kursų kintamumą galėjo nemaža dalimi lemti vienu metu pasibaigusios akcijų ir jų indeksų standartinės ateities ir pasirinkimo sandorių sutartys.

REKLAMA


Praėjusios savaitės penkių sesijų atkarpa buvo pirmoji per pastarąjį mėnesį, kai fiksuotas akcijų rinkos nuosmukis. Iki tol nuo kovo 9 dienos žemumų indeksai sugebėjo atsitiesti apie 40 proc. Tai susiję su netikėtai tarsi iš gausybės rago pasipylusiais geresniais, nei prognozuota, ekonominiais duomenimis, pirmojo ketvirčio įmonių veiklos rezultatais ir naujienomis apie bankų būklę. Bet per pastarąsias pora savaičių į rinką atsirito nerimas, kad toks ryškus akcijų atsitiesimas galėjo būti ir per ankstyvas.

REKLAMA
REKLAMA


Iš pradžių nuogąstauta, kad VVP pajamingumų keliamos būsto paskolų ir verslo kreditų palūkanos grasina komplikuoti atsigavimą, o sparčiai pabrangusios žaliavos ir galimas infliacijos protrūkis gali paskatinti Centrinį banką kelti palūkanų normas dar nespėjus atsigauti ūkiui. Kita vertus, gamintojų ir vartojimo kainų indeksams parodžius, kad kol kas daugiau rūpesčių kelia defliacijos rizika, pradėta baimintis, kad atsigavimas gali nebūti toks greitas ir ryškus, kaip tikimasi. Tai savo ruožtu ateityje neigiamai paveiktų bendrovių pelnus ir akcijų rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Šią savaitę akcijų kainas vėl kilti gali paskatinti laukiamas nemažas galimai geresnių, nei prognozuota, vartojimo ir pramonės sektorių, būsto ir darbo rinkų naujienų srautas. Rinkos dalyviai taip pat turėtų įdėmiai stebėti Federalinio rezervų banko (FED) Atvirosios rinkos komiteto posėdį. Tiesa, šiame fronte didelių staigmenų nelaukiama – greičiausiai FED nuspręs palikti nepakeistas nulines bazines palūkanų normas. Tačiau tradiciškai bet kokie komiteto narių komentarai ir užuominos apie galimą JAV ūkio raidą ateityje neprasprūsta nepastebėti.


Obligacijų kainos šiek tiek kilo prieš savaitgalį – 10 metų VVP pajamingumas smuktelėjo nuo 3,82 iki 3,78 proc. Šią savaitę JAV iždas ketina surengti dar vieną VVP platinimo aukcionų fiestą, per kurią ketinama pasiskolinti dar 104 mlrd. JAV dolerių. Pinigai bus skirti vyriausybės įgyvendinamai šalies ekonomikos skatinimo programai finansuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų