REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos sostinėje po atviru dangumi stūkso beveik šimtas tonų senų, uždraustų naudoti sovietinių pesticidų. Nors gamtosaugininkai įspėja, kad tai - rimta grėsmė Vilniaus gyventojams, išgabenti pavojingus chemikalus delsiama dėl įsiplieskusių ginčų.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštųjų Panerių mikrorajone, Liudvinavo gatvės pradžioje, įsukame į didelį kiemą, abipus kurio įsikūrę sandėliai. Ore tvyro aitrus dvokas. Netenka ilgai spėlioti, iš kur jis sklinda: ant rampos prie vieno sandėlio sienos sustatyta dešimtys metalinių statinių su pesticidais. Trys eilės, viena ant kitos. Kai kurios statinės prarūdijusios, chemikalai veržiasi laukan.

REKLAMA

"Čia yra ir magnio chlorido. Jei jis pateks į aplinką, gali užsidegti", - LŽ tikino Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Alfredas Skinulis. Tokiu atveju, pasak gamtosaugininkų, nuodingus dūmus vėjai galėtų nunešti sostinės centro link. Minėtame kieme darbuojasi žmonės, mat čia yra ne vienos bendrovės sandėliai. Taigi šie žmonės priversti kasdien uostyti pesticidų dvoką.

Kaimuose sutvarkė anksčiau

Dar 2005 metais Aplinkos ministerija (AM) paskelbė, kad keletas tūkstančių tonų senų pesticidų, dėl kurių daugiau kaip 10 metų mūsų krašte virė ginčai, pagaliau išgabenti iš Lietuvos ir sudeginti Vokietijoje. Pesticidų sandėlių esą likę tik netoli Šalčininkų rajono Žygmantiškių kaimo, Rokiškio rajono Baušiškių kaime ir Kretingos rajono Senosios Įpilties kaime.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybei patvirtinus Pesticidų atliekų saugojimo vietų ir užterštų teritorijų 2007-2013 metais tvarkymo programą ir skyrus apie 10 mln. eurų iš Europos struktūrinių fondų bei valstybės iždo, iš Šalčininkų rajono seni pesticidai jau išgabenti. Pradėta juos vežti ir iš minėtų kaimų Rokiškio ir Kretingos rajonuose. Tik Vilniuje sukaupti pesticidai nejudinami.

"Juos turi išgabenti uždaroji akcinė bendrovė "Tavilta", - sakė AM Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Rolandas Masilevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O "Taviltos" vadovas Julius Gudavičius mano kitaip. "Ne mes kalti, kad šie pesticidai liko Vilniuje, o Aplinkos ministerija. Ji leido mūsų bendrovei pesticidus rinkti Lietuvoje ir gabenti į Rusiją, o paskui staiga nei iš šio, nei iš to sustabdė šią veiklą. Todėl dabar tegul kompensuoja mums nuostolius", - aiškino jis.

Verslininkas skaičiavo, kad prieš devynerius metus išgabenti toną pesticidų į užsienį kainavo 1700 litų, dabar - mažiausiai 5000 litų. "Tegul valstybė sumoka mums kainos skirtumą, kuris susidarė dėl AM kaltės, ir mes išgabensime pesticidus", - tvirtino J.Gudavičius. "Tavilta" neseniai parašė dėl to prašymą AM, J.Gudavičius buvo susitikęs su jos vadovais. Anot verslininko, derybos buvo bevaisės.

REKLAMA

Argumentas - gandai

Pasak J.Gudavičiaus, jo vadovaujama bendrovė pirmoji pradėjo tvarkyti atliekas mūsų krašte - dar 1993 metais. "Išgabenome iš Lietuvos ir Latvijos apie 18 tūkst. tonų galvaninio šlamo, mazuto pelenų, senų pesticidų ir kitokių atliekų. Kiek dabar tai būtų kainavę valstybei? Ji mums už tai turėtų dėkoti, o ne persekioti", - piktinosi "Taviltos" vadovas.

Už pesticidų rinkimą mokėjo perduodančios šias atliekas savivaldybės, šiek tiek pinigų pridurdavo ir užsienio įmonės, kurioms atliekos būdavo parduodamos kaip žaliava.

REKLAMA

J.Gudavičius parodė dar 2000 metų rugsėjo 19-ąją aplinkos viceministro Artūro Daubaro pasirašytą leidimą "Taviltai" išvežti senus pesticidus iš Lietuvos į Rusiją. Gavus šį leidimą, užvirė darbas. Tačiau po poros mėnesių į "Taviltą" atskriejo jau kito aplinkos viceministro - Arūno Kundroto - raštas.

"Aplinkos ministeriją pasiekė nepatvirtinta informacija, kad į Rusijos Federaciją išvežti seni pesticidai nėra sutvarkomi. Prašome nutraukti visus darbus, susijusius su senų pesticidų išvežimo į Rusijos Federaciją organizavimu", - pranešta rašte. Taip pat buvo paprašyta pateikti įrodymus, kad pesticidai nuvežti į paskirties vietą ir sutvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Gudavičius tvirtina, kad "Tavilta" ministerijos prašymą įvykdė, tačiau leidimo gabenti pesticidus nebegavo. "Tik mūsų valdininkai ir gali remdamiesi nepatvirtintais gandais uždrausti veikti įmonei", - ironizavo verslininkas. Pasak jo, Vyriausiasis administracinis teismas pripažino, jog AM draudimas suformuluotas netinkamai ir yra neteisėtas, tačiau jo atšaukti nebegalima, nes "Tavilta" į teismą kreipėsi per vėlai.

Verslą perėmė kiti

Galbūt "Taviltos" veikla buvo pristabdyta norint šį pelningą verslą perduoti kitai bendrovei? Juk vėliau pesticidus pradėta gabenti į Vokietiją, tačiau daug didesnėmis kainomis, kurias bendrovėms mokėjo valstybė.

REKLAMA

"Negaliu to nei patvirtinti, nei paneigti. Tačiau toks įtarimas logiškas - juk kaina buvo pakelta 3 kartus", - svarstė J.Gudavičius. Pasak jo, bendrovė buvo primygtinai raginama bendradarbiauti su Vokietijos įmone, laimėjusia AM konkursą seniems pesticidams išvežti iš Lietuvos.

"Tavilta" pasiskundė teismui. Tada, pasak J.Gudavičiaus ir bendrovės direktorės Otilijos Putvinskienės, aplinkosaugininkai pradėjo bendrovę persekioti. "Pareikalavo, kad įsigytume gamtos išteklių naudojimo leidimą, nors iki tol jo nereikėjo. Kai parengėme reikalingus dokumentus leidimui gauti, išgirdome, kad būtina įvertinti ir atliekų poveikį aplinkai. Tai brangūs darbai. Be to, Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai perspėjo, jog vis tiek leidimo negausime ", - pasakojo O.Putvinskienė. VRAAD išbraukė "Taviltą" iš pavojingų atliekų tvarkytojų sąrašo.

REKLAMA

"Taviltos" vadovai įsitikinę, kad aplinkosaugininkų tikslas - žūtbūt ją sunaikinti. "Jiems nerūpi, kad jei jie nuvarys mūsų bendrovę į bankrotą, pesticidus iš Vilniaus teks išvežti mokesčių mokėtojų pinigais. Kai AM vadovų paprašiau skirti pesticidams išvežti bent dalį lėšų, vienas jų tiesiai pareiškė: "Kai bankrutuosite, tada valstybė ir išveš", - prisiminė savo vizitą ministerijoje J.Gudavičius.

Bergždžios buvo ir bendrovės pastangos gauti finansinę paramą šiam darbui iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su nuoskauda J.Gudavičius prisimena ir Vilniaus rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Mykolo Bekasėno teiginį, kad "Tavilta" išvertė keletą tonų pesticidų žvyro karjere netoli Vilniaus. Šį faktą tyrusi Vilniaus rajono apylinkės prokuratūra bendrovės kaltės nenustatė.

Rizikavo skandalu

VRAAD direktorius R.Masilevičius prisimena, kad iš tiesų karjere prie Vilniaus rajono Didžiasalio kaimo buvo rasta užkastų pesticidų. Įtarta, kad tai "Taviltos" darbas, mat ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, jog pesticidus užkasė buvę šios bendrovės darbuotojai Piotras Vedrickis ir Valerijus Sidorovičius.

REKLAMA

Iš pradžių jie tyrėjams sakė tai padarę bendrovės direktoriaus J.Gudavičiaus nurodymu, tačiau vėliau šių parodymų atsisakė ir byla buvo nutraukta. Įrodymų, jog pesticidus karjere išvertė "Tavilta", pritrūko.

R.Masilevičius LŽ aiškino, jog aistros dėl pesticidų karjere ir nulėmė sprendimą uždrausti juos gabenti į Rytus. Tačiau buvo ir dar svarbesnė priežastis - paaiškėjo, jog tuometės valdžios nutarimas atsikratyti pesticidų Rusijoje yra klaidingas, mat ši šalis nėra pasirašiusi Bazelio konvencijos "Dėl pavojingų atliekų tarpvalstybinių pervežimų bei jų tvarkymo kontrolės". Galėjo kilti tarptautinis skandalas.

REKLAMA

"Jeigu AM leidimą gabenti atliekas išdavė, tai turėtų prisiimti dalį atsakomybės", - pabrėžė J.Gudavičius.

R.Masilevičius šiuos priekaištus atmeta. "Pesticidai laikomi ne po stogu, dalis jų neidentifikuoti, dalis - labai pavojingi, nes gali bet kada užsiliepsnoti. Už šį gamtosaugos pažeidimą "Tavilta" buvo ne kartą bausta", - vardijo VRAAD vadovas.

Departamentas kreipėsi į Vilniaus antrąjį apylinkės teismą, ir šis neseniai nusprendė: jeigu atsakovė "Tavilta" per nustatytą terminą neišgabens atliekų, teisę tai padaryti turės ieškovas, išieškodamas išlaidas iš atsakovės. Dabar aplinkosaugininkai siekia areštuoti bendrovės sąskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai padarius, bus paskelbtas konkursas pesticidams išvežti, o už šį darbą bus sumokėta iš "Taviltos" sąskaitos", - aiškino R.Masilevičius.

AM sekretorius Aleksandras Spruogis, kuruojantis atliekų tvarkymo problemas, pakomentuoti LŽ šios situacijos nepanoro.

Atrodo, kad ministerija, pirma leidusi pažeisti įstatymus, o paskui susizgribusi ir nevykusiai šią veiklą uždraudusi, jokios savo kaltės nemato. Dar daugiau, ji tikisi ne tik taisyti šią klaidą verslininkų lėšomis, bet ir nepaklusniuosius kaip reikiant pamokyti.

"Skųsimės Europos Žmogaus Teisių Teismui", - nenusileidžia "Taviltos" vadovas J.Gudavičius. O pesticidai teberiogso...

Feliksas Žemulis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų