REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

31 metų kaunietė priversta įrodinėti, kad valstybės institucijų jai priskiriamas vaikas - svetimas, nes ji niekada negimdė. Nors ši precedento neturinti istorija skamba lyg anekdotas, atsistebėti netikėtu kriminalu negali net daug ko matę teisėsaugininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaunietė Simona (vardas pakeistas, pavardė redakcijai žinoma - aut.), atėjusi į Kauno Žaliakalnio policijos komisariato Pasų poskyrį pasikeisti dokumentų, sužinojo, kad turi 11 metų "dukrą". Gyventojų registro tarnybos duomenys, kuriais rėmėsi poskyrio darbuotojos, bylojo, kad vaikui savo pavardę davusi Simona netrukus mažylės atsisakė.

REKLAMA

"Įsivaizduokite, kaip turėjau tai paaiškinti už durų laukusiam vyrui?! - patirtą šoką prisiminė LŽ kalbinta Simona. - Laimė, jis patikėjo manimi, o ne kompiuterio informacija." Numanomas minėto kūdikio tėvas - romų tautybės asmuo. Mažylę šiuo metu augina jo motina.

Juokai virto ašaromis.

Simona iš pradžių nesuprato, kodėl Pasų poskyrio darbuotojos teiraujasi jos apie tuščią pateiktų dokumentų grafą "vaikai". Moteris dar svarstė, kaip poskyrio darbuotojos sužinojo, kad jos vyras turi sūnų iš pirmos santuokos, ir ar ji privalanti tai nurodyti savo anketoje.

REKLAMA
REKLAMA

Suglumusios Pasų poskyrio darbuotojos buvo linkusios Gyventojų registro tarnybos duomenis nurašyti retoms techninėms klaidoms.

Tačiau Simonai po mėnesio vėl kreipusis į Pasų poskyrį, jo darbuotojos jau nejuokavo. Dar kartą patikrinus duomenis, techninės klaidos galimybė buvo atmesta. "Juk jūs pati ją pagimdėte", - pareiškė pareigūnės Simonai.

Tyrimą dėl šio įvykio pradėjo Kėdainių rajono policijos komisariatas. Jis ieško apsišaukėlės, pasisavinusios Simonos vardą, mergautinę pavardę ir gimimo metus.

Nepatikimas liudytojas

Suteikti pagalbą nustatant melagės tapatybę galėtų šiuo metu Laisvės atėmimo vietų ligoninėje esantis dviejų žmonių nužudymu įtariamas 35 metų Kėdainių romas Michailas B. Praėjusią savaitę, protestuodamas prieš esą pareigūnų savivalę, jis Kėdainių areštinėje skutimosi peiliuko nuolaužomis susižalojo ranką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Michailą nuo kūdikystės užaugino giminaitė. Būtent jai 1997-ųjų rudenį buvo įbrukta vos prieš mėnesį gimusi mergaitė. Ją atnešusi iš pažiūros romų tautybės moteris prisistatė tuo metu Jonavoje besimokiusios Simonos vardu ir pavarde. Ji tvirtino, kad mažylės tėvas - Michailas.

1998 metų balandį Kėdainių notarė Aldona Ponomariovienė patvirtino esą Simonos parašą ant ranka rašyto pareiškimo, kad ši atsisako dukrelės. Jokio įrašo apie pareiškėjos asmenybę patvirtinantį dokumentą šiame pareiškime nėra. A.Ponomariovienė - jau pensininkė. Atsakomybė už galimą tarnybinį aplaidumą jai nebegresia dėl senaties.

REKLAMA

Michailo motina tvirtina mažylę jai atnešusios moters Kėdainiuose daugiau nemačiusi. Pamačiusi tikrosios Simonos paso nuotrauką, romė pripažino buvusi apgauta.

Suklaidino net medikus

Iš kur apsišaukėlė galėjo sužinoti Simonos vardą, pavardę ir gimimo metus? Tuo metu iš Simonos vienoje Jonavos parduotuvėje buvo pavogta piniginė, kurioje buvo ir moksleivio pažymėjimas. Jame nenurodyta savininkės gimimo vieta. Tačiau minėtame prašyme leisti atsisakyti dukrelės ji parašyta, net nurodytas kaimo pavadinimas. Tai Simonai - ne mažesnė mįslė.

REKLAMA

Melagingi, bet tikslūs duomenys galėjo suklaidinti ir Ukmergės ligoninės Akušerinio skyriaus, kuriame apsišaukėlė gimdė, darbuotojus. Jie išdavė pažymą apie mažylės gimimą patikėję tik gimdyvės prisistatymu ir veikiausiai jos turėtu svetimu moksleivio pažymėjimu. Kodėl nepasižiūrėta į nuotrauką? Galbūt ir pasižiūrėta, tik neatidžiai - tikroji pažymėjimo savininkė Simona taip pat juodaplaukė.

Grandininė reakcija

Remiantis Ukmergės ligoninės pažyma buvo išrašytas mažylės gimimo liudijimas. Tai padaryta tuometės Kėdainių rajono Civilinės metrikacijos skyriaus (CMS) vedėjos iniciatyva. Į mergaitės gimimo liudijimą įrašyta nieko neįtariančios Simonos pavardė, o grafoje "tėvas"- pagal tuo metu buvusią tvarką - Simonos mergautinės pavardės vyriška forma. Nors tėvo vardą buvo galima išgalvoti, jis įrašytas tikras - Michailas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) vedėja Vilima Jucevičiūtė LŽ vakar teigė, kad jie nesėkmingai ieško "dukters atsisakiusios" Simonos nuo 2004 metų. Ji buvo reikalinga norint pagal naujus įstatymus įteisinti mažylės nuolatinę globą ją auginančios Michailo motinos vardu.

Pradėjus 2004-aisiais ieškoti Simonos, iš Kėdainių CMS sužinota, kad ji pakeitė pavardę (dėl gana rimtų priežasčių pasiėmė motinos pavardę - aut.). Tada esą bandyta ją rasti per kolegas Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyboje. Tačiau šie atrašė, kad nurodytu adresu Simona nebegyvena.

REKLAMA

Dar įdomesnis įrašas apie Simoną, anot V.Jucevičiūtės, buvo aptiktas "Sodros" duomenų bazėje. Teigta, kad ji augina vaiką iki 3 metų. Iš to galima daryti išvadą, kad kažkas dar už tai gavo ir pinigus.

Šį pavasarį Kėdainių rajono VTAS jau gavo iš Gyventojų registro tarnybos pranešimą, kad Simona vėl pakeitė pavardę - ištekėjo. Sužinojus jos adresą ketinta kreiptis į teismą, kad jos "dukros" nuolatine globėja taptų Michailo motina.

Ieškoti Simonos pasitelkiant policijos pagalbą, anot V.Jucevičiūtės, jų tarnyba negalėjo. Esą pagal dabartinius įstatymus asmens paiešką galima skelbti tik jo artimųjų prašymu. Be to, padėtį apsunkino tai, kad tuo metu, kai buvo atsisakyta mergaitės, dar nebuvo asmens tapatybės kodų. Todėl jų nėra nė viename dokumente, kuriame minima apsišaukėlė.

REKLAMA

To dar nebuvo

"Tai pirmas atvejis mūsų praktikoje, kad būtų ne ta motina, - teisinosi Kėdainių VTAS vadovė. - Iki šiol būdavo tik ne tas tėvas."

LŽ duomenimis, tyrimą dėl šios istorijos atlieka ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

"Tokio kriminalo dar neteko narplioti", - LŽ tvirtino Kėdainių rajono policijos vadovai. Kauno Žaliakalnio policijos komisariato pasų poskyrio viršininkė Rima Andriulionienė LŽ teigė jau susidūrusi su iš pažiūros panašia istorija, tačiau ana išties tebuvo techninė klaida.

Greta ČIŽINAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų