• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė penktadienį Briuselyje pasibaigusiame formaliame NATO gynybos ministrų susitikime ragino Aljansą glaudžiau koordinuoti Europos Sąjungos ir NATO pastangas tarptautinėse operacijose, skirti daugiau dėmesio Baltijos šalių saugumo užtikrinimui.

REKLAMA
REKLAMA

Dvi dienas susitikime Briuselyje buvo aptariami NATO vykdomų operacijų Afganistane, Kosove ir prie Somalio krantų bei Aljanso karinių pajėgumų stiprinimo klausimai.

REKLAMA

NATO gynybos ministrai sutarė laipsniškai mažinti pajėgas Kosove ir pereiti prie atgrasinamojo buvimo Kosove fazės.

NATO gynybos ministrai pritarė NATO greitojo reagavimo pajėgų reformai, kuri padidins šių pajėgų veiksmingumą.

"Greitojo reagavimo pajėgų pratybos Baltijos šalyse būtų gera idėja", - susitikime sakė R. Juknevičienė.

2010 m. Lietuva kartu su Latvija ir Estija skirs bendrą Baltijos batalioną į šias pajėgas. Greitojo reagavimo pajėgos gali būti panaudotos visų tipų operacijose įskaitant ir kolektyvinę gynybą, kuri numatyta Šiaurės Atlanto sutarties 5 straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Briuselyje R. Juknevičienė taip pat dalyvavo dvišaliuose susitikimuose su kolegomis iš Gruzijos, Makedonijos, Italijos ir Danijos. Su Gruzijos gynybos ministru pasirašytas susitarimas dėl įslaptintos informacijos apsikeitimo ir apsaugos.

Kartu su kolegomis iš NATO narių ir šalių partnerių krašto apsaugos ministrė dalyvavo ceremonijoje, kurios metu buvo atidengtas paminklas kariams žuvusiems NATO operacijose.

Šis NATO gynybos ministrų susitikimas buvo paskutinis vadovaujant NATO generaliniam sekretoriui olandui Japui de Hopui Scheferiui (Jaap de Hoop Scheffer). Rugpjūčio mėnesį pareigas pradės eiti naujasis NATO generalinis sekretorius danas Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų