REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dyzelino vagims gamta nerūpi

Už informaciją apie dyzelino vagis, Rokiškio ir Biržų rajonuose sukėlusius ekologines katastrofas, siūlomas 10 000 litų atlygis. Kol kas norinčiųjų užsidirbti neatsirado.

REKLAMA
REKLAMA

Naktį iš gegužės 15-osios į 16-ąją „Mažeikių naftos“ įmonės aparatūra užfiksavo slėgio kritimą tarptautinio produktotiekio Ilūkstė–Ventspilis atkarpoje, einančioje per Biržų rajoną. Taip atsitinka kiekvieną kartą, kai kas nors bando nelegaliai prisijungti prie aukšto slėgio vamzdžio, kuriuo dyzelinis kuras pumpuojamas iš Rusijos į Latviją, arba produktotiekis pažeidžiamas dėl kokių kitų priežasčių.

REKLAMA

Magistralinių vamzdynų apsaugos skyriaus vyrai tuoj pat išvyko į numanomą avarijos vietą Totorių kaimo apylinkėse, tačiau dyzelino vagys jau buvo pasislėpę.

Tad Apaščios upe plaukiančius teršalus tik rytą pastebėjo vietos gyventoja. Ji skubiai informavo aplinkosaugininkus. Netrukus tuo įsitikino ir „Mažeikių naftos“ darbuotojai, kurie teršalų dėmę pastebėjo pakilę į orą Biržų aeroklubo lėktuvu „Vilga“.

Tarptautinio skandalo išvengta

Kiek vėliau upės brastoje, maždaug metro gylyje esančiame vamzdyje, buvo rasta pragręžta maždaug 4 mm skersmens skylutė, pro kurią dyzelinas plūdo į upę. Skylutė netrukus buvo užkimšta laikinu mediniu kamščiu, o į nelaimės vietą atskubėję naftininkai ir Biržų bei Panevėžio ugniagesiai-gelbėtojai upėje statė teršalų sulaikomąsias bonines užtvaras bei surinktuvus, pylė absorbentą.

REKLAMA
REKLAMA

Pastačius septynias bonas, teršalai buvo sustabdyti maždaug už pusketvirto kilometro nuo avarijos vietos. Vos dukart tiek buvo belikę ir iki jau Latvijos teritorijoje tekančios Nemunėlio upės, kurioje latvių aplinkosaugininkai dėl viso pikto buvo pastatę dvi savo bonines užtvaras. Tad tarptautinio ekologinio skandalo kol kas išvengta.

Žala dar skaičiuojama

Pirminiais duomenimis, į Apaščią ištekėjo 4–5 tonos dyzelino. Jis renkamas naudojant absorbuojančias medžiagas, specialius siurblius ir asenizacines mašinas.  Surinktas dyzelino ir vandens mišinys vežamas nusodinti ir perdirbti. Dėl teršalų nugaišusių žuvų, vandens gyvūnų ar paukščių apylinkėse kol kas nepastebėta, tačiau Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Voldemaras Jakštas „Akistatai“ tvirtino, jog kalbėti apie gamtai padarytos žalos piniginę išraišką galės tik tada, kai bus susumuoti visi avarijos likvidavimo kaštai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galutiniam produktotiekio remontui teko laikinai pakeisti Apaščios vagą. Iš Rokiškio buvo atgabentas specialus ekskavatorius. Juo supylus žemių pylimą, pažeistas produktotiekio vamzdis atsidūrė virš vandens. Skylutė buvo užvirinta, o netrukus ir upė sugrąžinta į jai įprastą vagą.

Ganėtinai operatyviai atliekami ir visi kiti šios nelaimės likvidavimo darbai. Nuolat stebima aplinka, analizuojami iš upės imami vandens pavyzdžiai.

Įtariamųjų dar nėra

Dar vamzdžio pažeidimo išvakarėse Totorių ir Ringailių kaimų apylinkėse dirbę melioratoriai savo technika užkabino žemėje užkastą žarną. Atkasus paaiškėjo, kad ji bene tris kilometrus buvo nutiesta produktotiekio link, tačiau su juo nesujungta. Abejojama, ar šis radinys gali būti siejamas su vamzdžio pažeidimu.

REKLAMA

Biržų rajono teisėsaugininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto tyčinio sugadinimo. Kol kas nepavyko surasti įtariamųjų, kuriems galima būtų pateikti įtarimus dėl dyzelino vagystės ar gamtai padarytos žalos. Be to, produktotiekiu tekantis dyzelinas nėra Lietuvos turtas, todėl kyla teisinių problemų.

Sodybą padegė tyčia

Šiemet tai jau antroji su šiuo produktotiekiu susijusi ekologinė nelaimė.

Kovo 25 dieną Rokiškio rajono esančiame Juodupės seniūnijos Pakapės kaime teko gesinti gaisrą negyvenamoje sodyboje. Ugniagesiai iškart jautė aštrų dyzelino kvapą, o užgesinę gyvenamąjį namą ir rūkinį  pastatą, pastarajame  atrado tris didžiules cisternas su dyzelino likučiais. Ten pat rasta ir 10 mm skersmens aukšto slėgio žarna, kuri po žeme buvo sujungta su už 2 kilometrų esančiu tuo pačiu produktokiekiu Ilūkstė–Ventspilis.

REKLAMA

Nustatyta, kad maždaug už 300 metrų nuo sudegusios sodybos žarna pratrūkusi, todėl į pelkėtą aplinką ištekėję per 100 tonų dyzelino.

Vėlesni tyrimai parodė, kad žarną veikiausiai nugraužė šiose vietovėse gausiai gyvenantys bebrai. Tačiau ir patys dyzelino vagys bebrų darbelius pastebėjo tik tada, kai buvo užterštas pernelyg didelis plotas, todėl neatmetama, kad sodybą jie padegė tyčia, tikėdamiesi, kad ugnis sunaikins nusikalstamos veiklos pėdsakus.

Nutirpus sniegui paaiškėjo, kad  teršalai pasklidę maždaug 10 ha po Šaltojo upelio slėnyje esančias pelkes, pasiekę Juodupės tvenkinį ir Vyžuonos upę. Iš viso buvo užterštas maždaug 35 ha plotas, jame iki šiol vyksta ekologinės katastrofos likvidavimo darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paimti įtariamojo dokumentai

Pakapės kaimo avarijos vietoje paskelbta ekstremali situacija atšaukta tik šiomis dienomis. Buvo pastatyta daugybė teršalus atitveriančių bonų, o dyzelino bei vandens mišinys tonomis vežtas nusodinti ir perdirbti. Teritoriją valė  ne tik „Mažeikių naftos“ avarijų likvidavimo komanda, civilinės saugos specialistai ir Rokiškio ugniagesiai-gelbėtojai, bet ir savanoriai seniūnijos gyventojai. Kol kas iš surinktų teršalų išskirta jau apie 100 tonų gryno dyzelino. Manoma, kad nelaimės likvidavimui prireiks beveik pusmečio.

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą atliekantys Rokiškio teisėsaugininkai  jo eigos nekomentuoja, tačiau link dyzelino grobikų  vedančių siūlų galus jau sučiupo. Pareigūnams pavyko surasti ir apklausti oficialius padegtosios sodybos savininkus. Dar vienam įtariamajam po apklausos buvo paskirta kardomoji priemonė – paimti jo dokumentai.

Pėsti, važiuoti ir iš oro

„Mažeikių naftos“ Magistralinių vamzdynų apsaugos skyriaus viršininkas Raimundas Repšys informavo, jog jie saugo 86 kilometrus Lietuvos teritorija nutiesto naftotiekio. 30 skyriaus darbuotojų ne tik seka slėgį produktotiekiuose matuojančių prietaisų parodymus, bet ir nuolat apeina, apvažiuoja ar iš oro stebi vamzdynų trasą. Anksčiau „Mažeikių nafta“ šiam tikslui turėjo net savo sraigtasparnį, tačiau naujieji savininkai jo atsisakė. Šiuo metu stebėjimas iš oro vykdomas sudarius sutartį su Biržų aeroklubu.

REKLAMA

Apsaugininkai turi ir specialią mobilią įrangą, kuria galima tiksliai nustatyti vamzdžio pažeidimo vietą.

Nuo 1998 metų užfiksuoti 44 prisijungimai prie produktotiekio. Tris bandymus prisijungti pavyko sutrukdyti patiems skyriaus darbuotojams. Anksčiau vagys 5 kartus buvo prisijungę ir prie naftotiekio Polockas–Mažeikiai.

Ilgas kelias į teismo salę

Tačiau praktika rodo, kad net sėkmingai sulaikius naftos produktų grobstytojus, jų baudžiamosios bylos teismus pasiekia tik po keleto metų.

Štai neseniai Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį teisiamiesiems, kurie priklausė nusikalstamam susivienijimui, vogusiam dyzeliną. 2002–2003 metais Biržų, Rokiškio ir Zarasų rajonuose šie asmenys neteisėtai prisijungdavo prie tos paties magistralinio produktotiekio  Ilūkstė–Ventspilis vamzdyno ir iš Rusijos bendrovės „LatRosTrans“ pagrobė ne mažiau kaip 255 500 litrų dyzelino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso buvo teisiama 17 nusikalstamo susivienijimo narių. Griežčiausios laisvės atėmimo bausmės buvo skirtos vadeivoms: Virginijui Tuomui – 13 metų, o Broniui Vickui – 7 metai ir 6 mėnesiai. Kitiems – „padalintos“ 1–6 metų laisvės atėmimo bausmės.

Biržų rajono ūkininkas V. Tuomas ir B. Vickus iš Vabalninko buvo faktiniai sodybos, kurioje buvo rasta dyzelino talpa ir pumpavimo įranga, šeimininkai, nors ši valda buvo užregistruota jokio turto neturinčio benamio vardu.

Nubausti ir pareigūnai

Teismo nuosprendžio išklausė ir dyzelino vagims talkinusi grupė buvusių pareigūnų.

Buvęs Rokiškio rajono policijos komisariato vyresnysis policininkas Vaclovas Prusovas dėl bendrininkavimo ir vagystės nuteistas 2 metams ir 8 mėnesiams nelaisvės.

REKLAMA

Jo kolega, Biržų rajono policijos komisariato inspektorius Kęstutis Tekutis, už kyšininkavimą ir papirkimą laisvės turėjo netekti 2 metams, tačiau bausmės vykdymas jam atidėtas 1 metams ir uždrausta 3 metus dirbti teisėsaugos institucijose.

Buvusiems Biržų policijos patruliams Sauliui Laurašoniui, Anatolijui Kravčiukui, taip pat Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės Zarasų užkardos pasieniečiui Vitalijui Kuosai už kyšininkavimą 4 metams atimta teisė dirbti teisėsaugos sistemoje.

Buvusiam Utenos rajono policijos komisariato reagavimo būrio patruliui Dariui Jankauskui, kurio byla anksčiau buvo išskirta į atskirą, dėl bendrininkavimo, dėl nusikalstamu būdu gauto dyzelinio kuro įgijimo ir pagalbos jį realizuojant skirta 2500 litų bauda.

REKLAMA

Talkino ir „Aras“

Šis nusikalstamas susivienijimas buvo demaskuotas po kruopščiai parengtos bendros Policijos departamento kriminalistų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos operacijos. Trijų rajonų teritorijoje ši operacijoje prasidėjo vienu metu – apie šeštą ryto. Kelios teisėsaugininkų grupės vienu metu tikrino mažiausiai dešimt gyvenamųjų namų ir sodybų. Talkino ir „Aro“ pareigūnai, mat kai kurie iš ieškomų įtariamųjų legaliai turėjo medžioklinius šautuvus ir galėjo pasipriešinti.

Pagrindiniai operacijos įvykiai vyko Zarasų rajone, nuošalioje Savėnų kaimo sodyboje, į kurią pareigūnus atvedė pagal iš anksto turėtą informaciją surasta apie 3 kilometrų ilgio aukšto slėgio žarna.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas žarnos galas buvo prijungtas prie produktotiekio, o kitas – prie talpos, paslėptos po rąstų krūva, sukrauta už kluono. Pareigūnai šūviu į spyną „atrakino“ kluoną ir sulaikė du ten buvusius darbininkus. 30 tonų talpos indas buvo iki pusės užpildytas dyzelinu.

Ir kanistrais, ir benzovežiais

Grobstytojai šį kurą pumpavo brangia ir modernia įranga. Vien aukšto slėgio žarną specialistai įvertino apie 60 000 litų.

Prekyba vogtu dyzelinu vyko Suvieko seniūnijoje, kurios teritorijoje ir yra minima sodyba. Dyzeliną po 80 centų už litrą pirko ne tik apylinkių gyventojai, kuriems buvo aiškinama, esą kurą perleido šiemet netoliese darbavęsi kelininkai. Giliomis provėžomis išvagotas kelias liudijo apie intensyvų sunkaus transporto judėjimą. Dideli degalų kiekiai buvo realizuojami tik patikimiems pirkėjams. Pas vieną tokį perpirkėją buvo aptikta 10 tonų nespėto realizuoti dyzelino.

Grobstytojai buvo pasiskirstę pareigomis ir kiekvienas atsakė už savo sritį: vieni degalus pumpuodavo, kiti transportuodavo, dar kiti – rūpinosi realizacija.

Tarp sulaikytųjų buvo ir „Mažeikių naftos“ Biržų filialo apsaugos pamainos viršininkas Egidijus Stanionis. Jis po apklausos buvo paleistas, nes nuoširdžiai prisipažino savo kaltę. Vagys jam mokėjo po 2000 litų už informaciją, kada produktotiekyje dyzelino slėgis aukštas ir jį galima pumpuoti.

REKLAMA

Vagims talkinusieji Policijos pareigūnai, naudodamiesi tarnybine padėtimi, lydėdavo vogtus degalus pervežantį transportą, saugodavo dyzeliną perpumpuojančius bendrininkus ar patys šį kurą realizuodavo. Vien pas minėtą rokiškėną vyresnįjį policininką V. Prusovą namuose rasta 8 tonos „už paslaugas“ gauto dyzelino.  Grupuotė turėjo ir savo „iždininką“, kurio namuose per kratą rasta įvairios valiutos už 10 000 litų.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų