• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komunizmo žlugimo 20-ųjų metinių minėjime Krokuvoje dalyvaujantis Premjeras Andrius Kubilius prieš iškilmes su Krokuvos Jogailos universiteto rektoriumi profesoriumi Karoliu Musiolu (Karol Musiol) dar aptarė universitete kuriamą lituanistikos studijų židinį.

REKLAMA
REKLAMA

Krokuvos Jogailos universitete bus steigiamas Lietuvos studijų centras.

Lietuvos Vyriausybė neseniai patvirtino Lituanistikos plėtros programą, kurioje numatyta remti šį studijų centrą.

REKLAMA

Rektorius informavo, kad Krokuvos Jogailos universitetas kartu su Kauno Vytauto Didžiojo universitetu kitąmet rengs bendrą Lenkijos ir Lietuvos mokslininkų konferenciją, skirtą Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms.

Profesorius K. Musiolas Jogailos universitetą pavadino bendru Lenkijos ir Lietuvos universitetu, kuriame nuo XIV amžiaus iki šiol studijuoja ir lietuviai.

Iškilmėse Krokuvoje dalyvauja Vyšegrado šalių, Baltijos valstybių, Slovėnijos, Rumunijos, Ukrainos, Vokietijos vyriausybių vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Lygiai prieš 20 metų tuometinėje Lenkijoje įvykę beveik laisvi rinkimai lėmė "Solidarumo" judėjimo pergalę prieš Lenkiją valdžiausią marionetinę Komunistų partiją. "Solidarumo" pergalė pradėjo taikų išsivadavimą iš komunistų valdžios visoje Rytų ir Vidurio Europoje. Mažiau nei po metų laisvi rinkimai įvyko ir tuomet dar Sovietų Sąjungos okupuotoje Lietuvoje. Sąjūdžiui laimėjus rinkimus ir paskelbus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą komunizmas pradėjo žlugti ir Sovietų Sąjungoje.

Ministras Pirmininkas A. Kubilius kartu su kitais iškilmėse dalyvaujančiais premjerais kreipėsi į Europos jaunimą Krokuvos Vavelio pilies kieme. Šis kreipimasis į jaunąją iš komunizmo išsivadavusių Rytų ir Vidurio Europos šalių kartą laikomas svarbiausiu iškilmių Krokuvoje akcentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų