REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakaitinė hormonų terapija menopauzės laikotarpiu derinant du hormonus gerokai padidina krūties vėžio riziką. Tai parodė britų studijos, kurioje dalyvavo daugiau kaip milijonas moterų, rezultatai. Kaip rašo specializuotas žurnalas "The Lancet", moterys, geriančios estrogeną ir progesteroną, krūties vėžiu serga keturis kartus dažniau nei tos, kurios gydosi vien tik estrogenu.

REKLAMA
REKLAMA

Išsamios studijos, kurią atliko Vėžio tyrimų instituto Oksforde mokslininkai, metu 1996-2001 metais buvo ištirta apie milijonas 50-64 metų amžiaus moterų. Iš jų kas antrai buvo taikoma pakaitinė hormonų terapija. Mokslininkai nustatė, kad krūties vėžio rizika didėja ilgėjant tokios terapijos laikui.

REKLAMA

Tūkstančiui moterų, kurios po menopauzės dešimt metų vartojo estrogeną, anot mokslininkų, tenka papildomi 5 vėžio atvejai. Tuo tarpu geriant abu hormonus - estrogeną ir progesteroną - šis skaičius yra 19.

Mokslininkai priėjo išvadą, kad pakaitinė hormonų terapija per praėjusius dešimt metų Didžiojoje Britanijoje lėmė 20 tūkst. papildomų krūties vėžio atvejų. 15 tūkst. šių susirgimų teko moterims, kurios gydėsi kombinuota dviejų hormonų pakaitine terapija.

Mokslininkai pataria moterims po menopauzės su savo gydytoju aptarti pakaitinės hormonų terapijos galimybes ir riziką.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų