REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberijos prezidentas Čarlzas Teiloras (Charles Taylor) savo atsisveikinimo kalboje, sakytoje sekmadienį vakare, pažadėjo pirmadienį atsistatydinti, kaip jis sakė, spaudžiamas amerikiečių remto sąmokslo.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis neminėjo, kurią dieną ketina išvykti iš Liberijos - šalies, kuri buvo įsteigta XIX amžiuje norintiems grįžti iš Amerikos vergijos į Afriką. Tačiau pastaruoju metu čia siautėja karas, kuris nuodyte nuodija skurdųjį Vakarų Afrikos regioną.

REKLAMA

Buvęs karo vadas Č. Teiloras turi perduoti valdžią viceprezidentui Mozesui Bla (Moses Blah), kuris pilietiniame kare buvo Liberijos diktatoriaus ginklo draugas.

Perdavimo ceremonija numatyta pirmadienį 11 val. 59 min. (Grinvičo laiku). Joje dalyvaus Pietų Afrikos prezidentas Tabas Mbekis (Thabo Mbeki), taip pat Mozambiko bei Ganos vadovai, atstovaujantys Afrikos Sąjungą ir Vakarų Afrikos regiono bloką.

Č. Teiloras ne tik kaltinamas karinio konflikto kurstymu, bet ir karo nusikaltimais, kuriuos jam iškėlė JT remiamas teismas, nagrinėjantis karo žiaurumus Siera Leonės pilietiniame kare.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak diplomatų, panašu, kad Č. Teiloras kartu su T. Mbekiu išvyks į Nigeriją, kuri siūlė jam prieglobstį. Sekmadienį į Nigerijon skrisiančius lėktuvus buvo pakrauti keturi automobiliai.

Neaišku, kokia susiklostys padėtis po Č. Teiloro atsistatydinimo. Mat, sukilėliai nenorėtų, kad šalį valdytų M. Bla. Šiuo metu šalies sostinėje sukilėliai ir vyriausybės kariai yra įsitvirtinę pozicijose vieni prieš kitus. Paliaubas stebi beveik 800 Pietų Afrikos taikdarių.

Savo atsisveikinimo kalboje Č. Teiloras pavadino save "aukojamu ėriuku" ir sakė atsistatydinąs, kad būtų išvengta dar didesnio kraujo praliejimo. Jis taip pat kaltino Jungtines Amerikos Valstijas, kad jos remiančios sukilėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš atsistatydinu iš pareigų savo valia... Aš nenoriu išvykit iš šios šalies. Galiu pasakyti, kad esu verčiamas vykti tremtin", - kalbėjo Č. Teiloras.

Pasak diplomatų, JAV ambasadorius pirmadienį susitiks su sukilėlių vadovybe; taikdariai saugos svarbiausius tiltus, vedančius į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją.

Č. Teiloras ragino JAV prezidentą Džordžą V. Bušą padėti liberiečiams. Nedidelės karinės amerikiečių pajėgos yra Monrovijoje, o netoli kranto sutelkta apie 2300 karo laivų, bet sprendimo dislokuoti JAV karius Liberijoje dar nepriimtas.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų