REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jordanija suteikė prieglobstį dviem nuverstojo Irako prezidento Sadamo Huseino (Saddam Hussein) dukterims. Ketvirtadienį jos su savo devyniais vaikais atvyko į sostinę Amaną, kur joms buvo suteikta valstybės apsauga. Kaip paskelbė Jordanijos informacijos ministras Nabilas al-Šarifas (Nabil al-Sharif), karalius Abdula (Abdullah) priėmė jas "grynai dėl humanitarinių priežasčių".

REKLAMA
REKLAMA

Abi moterys - 36 metų Ragad (Raghad) ir 34 metų Rana (Rana) - nuo balandžio 9 dienos, kai buvo nuverstas jų tėvas S. Huseinas (Saddam Hussein), slapstėsi Irake. Arabų žiniasklaida tvirtina, kad prieš pabėgdamos į Jordaniją, jos kartu su savo motina, pirmąja S. Huseino (Saddam Hussein) žmona, ir savo jauniausiąja seserimi Hala (Hala) gyveno Bagdade. Šaltiniai Jordanijoje teigia, kad prieglobsčio suteikimo klausimą jų vardu išsprendė tarpininkas Amane.

REKLAMA

Ragad (Raghad) ir Rana (Rana) 1995 metais kartą jau buvo pasitraukusios į Jordaniją. Tąkart jas lydėjo jų vyrai - generolas leitenantas Huseinas Kamelis (Hussein Kamel), dešimt metų vadovavęs Irako branduolinio, cheminio ir bakteriologinio ginklo bei raketų programoms, ir jo brolis Sadamas Kamelis (Saddam Kamel). Jordanija tada atsisakė išduoti Bagdadui S. Huseino (Saddam Hussein) klano narius, Amane paskelbusius slaptos informacijos apie Irako ginklų kūrimo programas. Tačiau 1996 metais bėgliai patikėjo jiems pažadėta amnestija, grįžo su žmonomis į Bagdadą, kur nedelsiant buvo nužudyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ketvirtadienį teigė šaltiniai Amane, buvusio Irako lyderio dukterys gali likti Jordanijos sostinėje tiek, kiek nori, arba savo nuožiūra išvykti bet kur.

Pasak Irako emigrantų, Ragad (Raghad) ir Rana (Rana) pastarosiomis savaitėmis nesėkmingai bandė susitarti dėl prieglobsčio su Didžiąja Britanija ir Jungtiniais Arabų Emyratais.

S. Huseino (Saddam Hussein) trečioji mylimiausioji duktė Hala (Hala) tebėra Irake. Jos vyras generolas Džamalis Mustafa Tikritis (Jamal Mustafa Tikriti) buvo suimtas po prezidento nuvertimo. Kur yra S. Huseino (Saddam Hussein) pirmoji žmona Sadžida (Sajida), nėra žinoma.

Jordanijoje, anot šaltinių, prieglobstį rado kai kurių buvusios Irako valdančiosios Arabų socialistinio atgimimo partijos funkcionierių artimieji, įskaitant buvusio Irako vicepremjero Tariko Azizo (Tareq Aziz) šeimą.

dpa-Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų