• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šįmet JAV mini Alfredo Kinsey straipsnio apie moterų seksualinį elgesį 50-ąsias išleidimo metines. Praėjusį šimtmetį straipsnis smarkiai sukrėtė puritoniškąją amerikiečių visuomenę ir padarė milžinišką įtaką feminizmo istorijai.

REKLAMA
REKLAMA

1953 metų rugsėjo 14 dieną išleistame A. Kinsey pranešime paneigti įsitikinimai, kad JAV moterims neįdomus seksas. Be to, paaiškėjo, kad toli gražu ne visos amerikietės savo skaistybę saugo iki vestuvių, o po jų nori rūpintis tik vaikais. Pagal specialybę zoologas A. Kinsey atskleidė, kad daugybė amerikiečių moterų nebuvo ištikimos savo vyrams ir turėjo seksualinių ryšių iki santuokos. Anot pranešimo, viena iš keturių JAV ištekėjusių moterų nebuvo ištikima ir daugiau kaip pusė nuotakų, per vestuves dėvėjusių nekaltybę simbolizuojančias vestuvines sukneles, iš tiesų buvo patyrusios sekso partnerės.

REKLAMA

Jei tai būtų paskelbta šiandien, vargu ar ką nors sudomintų, tačiau šeštojo dešimtmečio pradžioje Alfredo Kinsey straipsnį žiniasklaida prilygino atominės bombos sprogimui.

"Buvo atskleista uždanga", - teigė 1947 metais Blumingotne, Indianos universitete įkurto Kinsey instituto direktorius ir sekso tyrinėtojas Johnas Bancroftas. A. Kinsey - buvęs jo vadovaujamo instituto profesorius.

A. Kinsey savo pranešime rėmėsi interviu su 6 tūkst. JAV moterų. Vienoje knygoje išspausdinti tyrimo rezultatai parodė, kad amerikietės yra daug seksualesnės, nei buvo įprasta tikėti tuometinėje visuomenėje. Knyga tapo bestseleriu ir buvo išversta į 10 kalbų.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kinsey ne tik atmetė seksualinius tabu, bet ir atvėrė kelią atviroms kalboms apie seksą bei tolesniems seksualumo tyrimams. Tačiau jo pranešimas taip pat papiktino konservatorius ir įtakingų moterų asociacijas, siekusias užkirsti kelią tolesniam straipsnio platinimui. Anot kritikų, A. Kinsey pranešimas žlugdė JAV moralę bei tradicijas.

1948 metų sausio mėnesį išspausdinęs pirmąjį savo pranešimą, pavadintą "Vyrų seksualinis elgesys", A. Kinsey dar buvo mažai žinomas. Tačiau praėjus kelioms dienoms nuo straipsnio pasirodymo jis tapo žymiausiu JAV sekso tyrinėtoju. Po penkerių metų A. Kinsey pratęsė savo tyrimą aprašydamas intymias moterų seksualinio gyvenimo detales.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo pareiškimas, kad moterims reikia daugiau nei įprasto "greitučio", atkreipė daugybės moterų dėmesį ir davė pradžią naujai feminizmo bangai.

1894 metais Hobokeno mieste (Niu Džersio valstija) gimęs A. Kinsey mokslinės karjeros pradžioje beveik 20 metų tyrė vabzdžių gyvenimą. Tačiau 1938 metais jis pradėjo domėtis tuo, ką po antklode veikia žmonės. A. Kinsey ištyrė 17 tūkst. moterų ir vyrų bei per anoniminius interviu su jais gautą informaciją pavertė statistiniais faktais.

Daugelis ekspertų abejojo, ar jo atradimai atspindėjo tikrąją padėtį visose Jungtinėse Valstijose. Ypač daug kritikos susilaukė per interviu pateikinėtų A. Kinsey klausimų formuluotės. Gydytojai jį kaltino zoologijos standartų taikymu žmonėms bei psichologinių veiksnių nepaisymu tiriant žmogiškąjį seksualumą. Gyvūnų specialistui, anot kritikų, trūko žinių, būtinų norint teisingai įvertinti žmonių seksualinį elgesį.

Nepaisant kritikos, A. Kinsey knygos tapo bestseleriais ir JAV visuomenę privertė į seksualumą pažvelgti visiškai nauju būdu. Kitąmet kino studija "United Artists" apie Alfredą Kinsey ketina pastatyti filmą. Juostoje pagrindinį vaidmenį atliks Liamas Neesonas.

dpa-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų