REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Linksmos Venecijos kino festivalio frazės, keistos aktorių savybės, skandalingi pareiškimai, reakcijos, gandai, faktai ir kitos kino festivalio įdomybės.

REKLAMA
REKLAMA

Per 11 dienų Venecijos kino festivalio įvairiose programose buvo parodyti 143 filmai. Visos premjeros vyko dar buvusio Italijos diktatoriaus Benito Mussolini specialiu įsakymu pastatytų Festivalio rūmų didžiojoje salėje.

REKLAMA

60-ojo Venecijos kino festivalio rezultatai, ko gero, labiausiai įsiutino skandalingą rusų kino veikėją Nikitą Michalkovą. Jubiliejinės "Bienalės" direktoriui Moritzui de Hadelnui paskelbus, kad pagrindiniame konkurse Rusijai atstovaus drama "Sugrįžimas”, garsusis režisierius viešai pareiškė, jog niekam nežinomas Andrejus Zviagincevas turi labai įtakingus giminaičius arba sumokėjo solidų kyšį festivalio atrankos komisijai. Įdomu būtų sužinoti, kiek kainuoja "Auksinis liūtas".

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiu režisieriumi pripažinto japonų kino genijaus Takeshi Kitano veiksmo dramos "Zatoičis" paskutinėmis minutėmis daug žiūrovų pakilo nuo kėdžių ir pradėjo šokti. Juos sužavėjo ekrane rodoma profesionalios choreografijos ir puikios muzikos masinė šokio scena, kurioje dalyvavo per 200 žmonių.

Tikras nuomonių reveransas ištiko tikrais įvykiais pagrįstą politinį trilerį "Įsivaizduojant Argentiną" ("Imagining Argentina"), kurį sukūrė britų režisierius Christopheris Hamptonas (Lietuvos kino teatruose rodytos veiksmo dramos "Tylusis amerikietis" scenarijaus autorius). Spaudos atstovams skirto seanso pabaigoje kino kritikai ir žurnalistai šį filmą "apdovanojo" švilpimu ir baubimu. Savo ruožtu kitą dieną įvykusį oficialų seansą vainikavo 6 minučių ovacijos, o aktorė Emma Thompson buvo pasveikinta džiaugsmingais šūksniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroje pagal svarbą konkursinėje programoje "Prieš srovę" nugalėjo Irake gimusio ir Prancūzijoje gyvenančio režisieriaus Hinero Saleemo drama "Citrininė degtinė" ("Vodka Lemon"). Ši juosta buvo nufilmuota... Armėnijoje, nes dėl įtemptos politinės situacijos kūrybinė grupė to negalėjo padaryti Irake. Vis dėlto Hineras Saleemas tikisi grįžti į gimtąją šalį ir būtent ten sukurti kitą filmą.

Paskutinėmis dienomis Lido saloje pasklido gandas, kad žiuri komisija pasipildė vienu neoficialiu nariu. Tai visame pasaulyje žinomas Italijos ministras pirmininkas, žiniasklaidos magnatas ir didelis kino mėgėjas Silvio Berlusconi, kuris buvo labai suinteresuotas, kad "Auksinio liūto" apdovanojimas atitektų italų režisieriui Marko Bellocchi politiniam trileriui "Labas rytas, naktie" ("Buongiorno, Notte"). Šiame filme yra pasakojama apie "Raudonosios brigados" teroristus, kurie 1978 m. Romos centre pagrobė ir po 55 dienų nužudė tuometinį Italijos ministrą pirmininką Aldo Moro. Po uždarymo ceremonijos žiuri komisijos pirmininkas Mario Monicelli jau neslėpė, kad jam iš tiesų skambino S. Berlusconi ir prašė palaikyti itališką kiną.

REKLAMA

Sukrečianti drama "Sugrįžimas" pirmą kartą per visą Venecijos kino festivalio istoriją buvo apdovanota "Auksiniu liūtu" ir Luigi de Laurentiis prizu už geriausią debiutą (jo vertė - 100 tūkst. eurų ir 20 tūkst. metrų "Kodak" kino juostos).

Vienu iš pagrindinių "Bienalės" rėmėjų buvusio televizijos kanalo "RAI Sat" vadovai pasipiktino žiuri komisijos paskelbtu verdiktu. Kino skyriaus direktorius Giancarlo Leone parašė laišką Venecijos kino festivalio prezidentui Franko Bernabe ir pagrasino, kad ateityje daugiau nebeskirs pinigų šiam prestižiniam renginiui. "Visiškai nereikalavome, kad "Auksinis liūtas" būtų padovanotas mums, bet kiekvienas festivalis turėtų reklamuoti savo kultūrą. O Venecija nusprendė išaukštinti vidutiniškus trečiojo pasaulio šalių filmus", - piktinosi Giancarlo Leone, prisidėjęs prie politinio trilerio "Labas rytas, naktie" finansavimo. Venecijos kino festivalio direktoriaus M. de Hadelno manymu, tokio tipo pareiškimas yra paprasčiausia reklaminė akcija, kad būtų pritraukta kuo daugiau žiūrovų į kino teatrus, kuriuose šiuo metu rodomas Venecijoje "nuskriaustas" režisieriaus M. Bellocchi filmas.

REKLAMA

Komikas Billas Murray spaudos konferencijoje stengėsi būti labai rimtas, bet visiems susidarė įspūdis, kad veido grimasomis, keistais gestais ir nenuspėjamu elgesiu specialiai juokina žurnalistus. "Būsiu atviras, kartais mes visi turime problemų. Iš manęs dažniausiai juokiasi žmonės, manantys, kad stengiuosi atrodyti juokingas, nors iš tiesų visuomet esu savimi. Tai yra mano gyvenimo kryžius ir kančia".

Festivalyje geriausius filmus rinko ne tik žiuri komisija, bet ir žiūrovai. Kino specialistų nuomone, "Publikos liūto" premija yra ne mažiau svarbi nei "Auksinis liūtas". Suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, kad publikai labiausiai patiko japonų režisieriaus Takeshi Kitano veiksmo drama "Zatoičis". Geriausio aktoriaus titulą žiūrovai padalijo puertorikiečiui Bennicio del Toro ("21 gramas") ir egiptiečiui Omarui Sharifui ("Ponas Ibrahimas ir jo Koranas"), o geriausia aktore pripažino Naomi Watts iš Australijos ("21 gramas").

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kosmetikos įmonės "Wella" ("Bienalės" mecenato) atstovai žaviausia festivalio aktore išrinko ir specialiu vertingu prizu apdovanojo Naomi Watts, kuri pasirodė dramoje "21 gramas" (konkursinė programa) ir komedijoje "Skyrybos" (nekonkursinė programa).

Daugiausiai plojimų festivalyje sulaukė komiškos melodramos "Pasiklydę vertime" režisierė Sofia Coppola. Per oficialų seansą žiūrovai plojo kūrybinei grupei apie 20 minučių. Nežinodamas, kaip atsidėkoti, komikas B. Murray atsiklaupė prieš publiką ant kelių. Antros pagal svarbą konkursinės programos "Prieš srovę" filmus vertinusi žiuri komisija pagrindinį moterišką vaidmenį juostoje "Pasiklydę vertime" atlikusią Scarlett Johansson pripažino geriausia aktore.

REKLAMA

Romantinės komedijos "Nepakenčiamas žiaurumas" spaudos konferencijoje aktorius George'as Clooney atskleidė, kad šiuo metu intensyviai mokosi italų kalbos ir pasinaudojo proga pademonstruoti savo žinias. Jų labai prireiks, nes G. Clooney kartu su režisieriumi Stevenu Soderberghu beveik tris mėnesius gyvens Italijos sostinėje. "Romoje 11 savaičių filmuosime veiksmo komedijos "Oušeno vienuoliktukas" tęsinį, todėl tikiuosi tą laiką praleisti labai linksmai", - teigė jis. Venecijoje taip pat paaiškėjo, kad prie senosios vagišių gaujos prisijungs prancūzų aktorius Vincent’as Casselis (žaviosios italės Monicos Bellucci vyras).

REKLAMA

Anthony Hopkinsas yra labai uždaras ir stengiasi nieko neįsileisti į savo asmeninį gyvenimą. Dramos "Žmogiška kaltė" spaudos konferencijoje jis mielai kalbėjo tik apie naujausio filmo reikalus, o į visus asmeninius klausimus atsakinėjo ypač trumpai, vartodamas žodžius "taip", "ne", "nieko", "nežinau". Venecijoje seras Anthony Hopkinsas viešėjo su savo trečiąja žmona Stella (jų vestuves įvyko 2003 m. kovo 1 d.).

Italų kino metro Bernardo Bertolucci erotinė drama "Svajotojai" ("The Dreamers") sukėlė daug debatų dėl provokuojančių sekso scenų, kuriose vaidina labai drąsūs aktoriai Michaelas Pittas, Eva Green ir Louisas Garrelas. Šį filmą finansavusi JAV kino kompanija "Fox Searchlight" jau apsisprendė, kad amerikietiškoje versijoje kai kuriuos epizodus teks "iškirpti" arba sušvelninti. "Amerika yra labai puritoniškas kraštas ir todėl jie turi didelių problemų", - reziumavo 63 metų režisierius. Kita vertus, "Svajotojų" vakarėlis Venecijos lagūnoje buvo pats žvaigždingiausias, nes jame pareiškė norą dalyvauti George'as Clooney, Nicolas Cage'as, Emma Thompson, Billas Murray, Naomi Watts ir Sofia Coppola.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meksikiečių aktorė Salma Hayek realiame gyvenime atrodo kur kas gražesnė ir gerokai mažesnė nei kino ekrane.

Kadangi režisieriaus darbštuolio Michaelo Winterbottomo (per pastaruosius 5 metus jis spėjo sukurti 7 filmus) fantastinės dramos "Kodas 46" filmavimas vyko Šanchajuje ir Dubajuje, prodiuseris Andrew Eatonas nusprendė nusamdyti asmens sargybinį amerikiečių aktoriui Timui Robbinsui, kurio gyvybei galėjo iškilti realus pavojus. "Dar niekuomet nesijaučiau toks saugus. Prisipažinsiu, kad asmens sargybinį turėjau pirmą kartą gyvenime. Juo buvo stiprus ir šaunus vyrukas iš Škotijos, kuris laisvalaikiu mane išmokė kikbokso ir kitokių savigynos metodų", - spaudos konferencijoje kalbėjo 44 metų aktorius T. Robbinsas.

REKLAMA

Venecijos kino festivalio spaudos konferencijų salėje buvo leidžiama fotografuoti tik vienam vieninteliam žmogui. Tačiau susitikimo su dramos "21 gramas" kūrybine grupe metu net šis fotografas negalėjo padaryti nė vieno kadro. Taip atsitiko, nes amerikiečių aktorius Seanas Pennas paprašė organizatorių, kad niekam neleistų jo fotografuoti, nes blyksės labai trukdo susikaupti.

Festivalyje akredituoti italų žurnalistai buvo įsitikinę, kad "Auksinio liūto" labiausiai nusipelno italų režisieriaus Marko Bellocchi politinis trileris "Labas rytas, naktie". Savo ruožtu kolegos iš užsienio norėjo pagrindinį prizą skirti dramoms "Zatoičis", "Sugrįžimas" arba "21 gramas". Abi pusės vieningai sutarė tik dėl dviejų blogiausių konkursinės programos filmų: jais buvo įvardyti politinis trileris "Įsivaizduojant Argentiną" ir pornografinė drama "29 palmės".

REKLAMA

Pristatydamas nespalvotų trumpametražių filmų kolekciją "Kava ir cigaretės" kultinis amerikiečių režisierius Jimas Jarmushas prisipažino, kad jis nepripažįsta interneto ir niekuomet nesinaudoja elektroniniu paštu. "Kai nusprendžiau vienoje scenoje pasišaipyti iš "Adaptacijos" režisieriaus Spike'o Jonze'o, tai nusiunčiau jam faksą. Tą pačią dieną gavau atsakymą, kuriuo jis leido juoktis, kiek tik man patinka". Lietuvoje rodytų juostų "Šuo vaiduoklis. Samurajaus kelias" ir "Negyvėlis" kūrėjas taip pat paskelbė, kad žiūri absoliučiai visus filmus su australų aktore Cate Blanchett. "Tą darau vien tik todėl, kad tuose filmuose vaidina Cate Blanchett. Man ji labai patinka", - tvirtino J. Jarmushas.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš visą gyvenimą svajojau pašokti su Tony Hopkinsu. Filmavimo metu jis visuomet suko ratus aplink mane", - prisipažino aktorius Gary Sinise'as. Vienoje iš įsimintiniausių dramos "Žmogiška kaltė" jo herojus rašytojas juokaudamas šoka valsą su universiteto profesoriumi, kurį vaidina seras A. Hopkinsas.

Festivalyje išaiškėjo viena aktoriaus Bennicio del Toro keistenybė. "Oskaro" premijos laureatas savo laikrodžio rodykles pasuka 15 min. į priekį. Tokiu metodu jis stengiasi apsaugoti save nuo vėlavimo į susitikimus, nors ne visuomet to pavyksta išvengti. Tačiau priešpaskutinę "Bienalės" dieną į dramos "21 gramas" kūrybinės grupės spaudos konferenciją jis atėjo pačiu laiku.

Dėl intensyvaus pasirodymo Brodvėjaus scenoje į Veneciją negalėjo atvykti ispanų kilmės aktorius Antonio Banderas, kuris suvaidino net trijuose festivalio filmuose - politiniame trileryje "Įsivaizduojant Argentiną", veiksmo vesterne "Vieną kartą Meksikoje" ir fantastinėje komedijoje visai šeimai "Šnipų vaikučiai 3D". Organizatoriai dar tikėjosi, kad po šeštadienio vakarą (rugpjūčio 27 d.) įvykusio spektaklio Antonio Banderas atskris į Veneciją ir kamuojamas aklimatizacijos dalyvaus režisieriaus Christopherio Hamptono filmo "Įsivaizduojant Argentiną" premjeroje. Tačiau aktorius nusprendė nerizikuoti, nes antradienį (rugsėjo 2 d.) jam vėl reikėjo lipti ant scenos. "Bienalės" praradimų sąraše taip pat yra aktorė Nicole Kidman, kuri dėl filmavimo Niujorke paskutinę minutę atšaukė užsakytus bilietus, ir režisierius Oliveris Stoune'as, kuris aktyviai ruošiasi istorinio epo "Aleksandras Didysis" ekranizacijai.

REKLAMA

Nors italų kino veteranė Gina Lollobrigida dalyvavo keliuose Venecijos filmų oficialiuose seansuose, ji demonstratyviai boikotavo festivalio atidarymui skirtą prabangų pobūvį, kuri vyko viešbučio "Excelsior" terasoje. Bendraudama su spaudos atstovais, 76-erių aktorė (ji vaidino 1952 m. filme "Fanfanas Tulpė") atvirai prisipažino, kad yra labai stipriai įsižeidusi, nes "Bienalės" organizatoriai iki šiol nesiteikė apdovanoti jos specialia "Auksinio liūto" premija už gyvenimo ir karjeros pasiekimus. Tokiais prizais šiais metai buvo pagerbti prodiuseris Dino de Laurentiis ir aktorius Omaras Sharifas.

Spaudos konferencijų salėje susirinkusiems žurnalistams ilgiausiai teko laukti veiksmo vesterno "Vieną kartą Meksikoje" kūrybinės grupės. Režisierius Robertas Rodriguezas su aktoriais Johnny Deppu ir Salma Hayek vėlavo net 35 minutes.

Japonų kino legendos Akiros Kurosawos dukra paskolino režisieriaus Takeshi Kitano veiksmo dramos "Zatoičis" kūrybinei grupei du prabangius senovės Japonijos geišų kostiumus, kurių vertė siekia net 2 mln. JAV dol.

Ryškiausios festivalio žvaigždės į Venecijos oro uostą atskrido privačiais lėktuvais ir gyveno garsiajame Lido salos viešbutyje "Hotel des Bains", kuriame vyko italų režisieriaus Luchino Visconti 1971 m. sukurtos dramos "Mirtis Venecijoje" veiksmas.

REKLAMA

Dramos "21 gramas" scenarijus šiek tiek siejasi su realiu Naomi Watts gyvenimu. Aktorė išgyveno maždaug tą patį, ką ir jos vaidinama herojė. Filmų "Malholando kelias" ir "Skambutis" žvaigždė į premjerinį vakarą pasikvietė savo mamą, kuri po seanso buvo sukrėsta, bet patenkinta. "Po peržiūros mama tylėjo visą valandą. Tik po to ji paėmė man už rankos ir pasakė, kad labai manimi didžiuojasi", - prisimena 35 metų Naomi Watts.

Populiarusis italų aktorius ir žiuri komisijos narys Stefano Accorsi į Venecijos lagūną atvyko... lydimas mažo šunelio, vardu Anchio, kuris mielai paklūsta netgi nepažįstamų žmonių komandoms.

Amerikiečių komikas Billas Murray į komiškos melodramos "Pasiklydę vertime" ("Lost in Translation") spaudos konferenciją atėjo su taure vyno. Tą pastebėjusi žymi kino kritikė iš Australijos nepraleido progos pasiteirauti, kokia to gėrimas rūšis. "Tai raudonas naminis vynas", - nusišypsojęs patikslino B. Murray. Jis taip pat neslėpė, kad filmavimo metu išgėrė labai daug japoniškos degtinės sakės, ir pasigyrė, kad ant peties yra išsitatuiravęs agentą Džeimsą Bondą vaidinusio aktoriaus Rogerio Moore'o vardą.

REKLAMA

Aktorės Naomi Watts ir Kate Hudson nekonkursinėje programoje parodytos romantinės komedijos "Skyrybos" filmavimo metu keletą kartų turėjo keltis itin anksti. "Romano veiksmas vystosi "Eurodisneilende", tačiau pramogų parko vadovai mums neleido ten filmuoti ir aš juos puikiai suprantu. Tačiau mes netikėtai gavome leidimą dirbti Eifelio bokšto viršuje, bet viską reikėjo atlikti, kol pradės rinktis pirmieji turistai. Todėl filmavimą pradėdavome apie 6 val. 30 min.", - kalbėjo britų režisierius veteranas Jamesas Ivory.

Paslaptinga dramos "Sugrįžimas" aktoriaus Vladimiro Garino mirtis Venecijoje buvo apaugusi gandais. Skirtingi šaltiniai pateikdavo vis kitokią šios tragedijos versiją, kurią Rusijos delegacija stengėsi nuslėpti. Šį filmą rekomendavęs atrankos komisijos narys Hansas Schlogelis žinojo, kad 15-metis berniukas užsimanė pakartoti filmavimo metu atliktą triuką ir nuo aukšto bokšto dar kartą nušoko į ežerą, bet jau nebeišniro. Apie skaudžią netektį išsiaiškinę italų žurnalistai tvirtino, kad jaunasis aktorius nuskendo Ladogos ežere filmavimo metu. "Sugrįžimą" pardavinėjančios kompanijos atstovė pasakojo, kad jis nuskendo seklioje upėje apvirtus valčiai, o sūnaus netekusi mama prašė kūrybinės grupės nekalbėti apie visa tai. Savo ruožtu po apdovanojimų ceremonijos Andrejus Zviagincevas atskleidė savo tiesą, kad V. Garinas nuskendo šių metų birželio 25 d. Įdomu, kad lygiai tą pačią 2002 m. dieną buvo nufilmuota pirmoji "Sugrįžimo" scena. Tikrai mistinis sutapimas. Juolab režisierius neslepia, kad pagal pradinį scenarijaus variantą šio aktoriaus herojui buvo lemta nuskęsti, bet paskutiniu momentu filmo finalas buvo pakeistas. V. Garinas spėjo įgarsinti filmą ir pamatyti kelias jo ištraukas, bet nesulaukė triumfo akimirkų Venecijos kino festivalyje.

Apibendrinant visas svarbiausias spaudos konferencijas, beveik visi aktoriai kalbėjo, kad jie yra labai laimingi galėdami dirbti su tokiais garsiais režisieriais, kad jie didžiuojasi neeiline galimybe dalyvauti prestižiniame kino festivalyje, kad jiems labai patinka Venecijos maistas, kad jie renkasi scenarijus labai kruopščiai ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų