• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos eksportuotojams gali pagerėti verslo galimybės Švedijoje, jeigu pasiteisins naujausios prognozės, kad po nepavykusio toje šalyje referendumo dėl euro įvedimo Švedijos krona tik stiprės.

REKLAMA
REKLAMA

"Pagal naujausius makroekonominius vertinimus daugiau galimybių, kad Švedijos krona stiprės euro atžvilgiu, mažiau galimybių, kad ji artimiausiu metu silpnės. Nors bet kurios valiutos kursą labai sunku prognozuoti, tačiau jeigu Švedijos kronos kursas kils, tai mūsų šalies eksportuotojai laimės", - “Eltai” komentavo didžiausio šalies privataus Vilniaus banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

REKLAMA

"Švedija tikrai yra gana solidi Lietuvos eksporto partnerė - jam tenka 6-7 procento (priklauso, kaip skaičiuosime - su naftos produktais ar be jų). Nuo tos šalies valiutos - kronos kurso lito, kartu ir euro atžvilgiu priklauso mūsų prekių konkurencingumas. Todėl galima sakyti, kad jeigu Švedijoje būtų buvęs įvestas euras, mūsų eksportuotojams būtų buvę daugiau aiškumo, jiems būtų daug lengviau planuoti savo veiklą, kadangi kainos lito atžvilgiu būtų daugiau mažiau stabilios. Deja, tas referendumas nepavyko, liks krona, kartu išliks ir tam tikra valiutos rizika", - teigė R. Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, mūsų eksportuotojams būtų negerai, jei krona euro atžvilgiu susilpnėtų. Kaip pažymėjo Vilniaus banko ekspertas, Švedijos ekonomika gana stabili, todėl sunku tikėtis didelių ir valiutos kurso svyravimų.

Prognozuojama, kad iki 2006 metų Švedijos biudžetas bus perteklinis. Analitikai teigia, jog nacionalinio šalies biudžeto bei einamosios sąskaitos perteklius ir toliau stiprins Švedijos kroną.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet sausio-birželio mėnesiais Lietuvos eksportas į Švediją sudarė 441,2 mln. Lt, toji šalis tarp mūsų valstybės svarbiausių prekybos partnerių buvo devintoje vietoje. Importas pagal prekių kilmės šalis siekė 487,9 mln. Lt - ketvirtoji vieta tarp kitų Lietuvos partnerių.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų