REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje ir Kaune pirmadienį posėdžiavusios Lietuvos liberalų sąjungos ir Lietuvos centro sąjungos (LCS) tarybos bei Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos (MKDS) valdyba pritarė šių partijų jungimuisi.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, jog šios partijos susijungs į vieną politinę organizaciją dar iki vasaros. Susitarimas dėl LLS, LCS ir MKDS susijungimo bus pasirašytas antradienį Vilniuje.

REKLAMA

Vilniuje vykusiame LLS tarybos posėdyje už "Susitarimą dėl LLS, LCS ir MKDS susijungimo" slaptu balsavimu pritarė 75 liberalų vadovybės nariai, 2 buvo prieš ir 3 susilaikė.

Susitarimui taip pat pritarė pirmadienį vakare Vilniuje posėdžiavusi MKDS valdyba ir Kaune posėdžiavusi LCS taryba.

Partijų jungimuisi pritarė 46 LCS tarybos narių, 2 nariai buvo prieš, 7 susilaikė. LCS taryboje iš viso yra 94 nariai.

Prieš partijų jungimąsi pasisakė vienas LCS įsteigėjų, buvęs partijos lyderis Romualdas Ozolas. Praėjusią savaitę R.Ozolas BNS prognozavo neišvengiamą partijos skilimą, jeigu bus apsispręsta jungtis su liberalais.

REKLAMA
REKLAMA

MKDS pirmininkas Vytautas Bogušis atsisakė BNS atskleisti balsavimo rezultatus, tačiau teigė, jog jungimuisi buvo pritarta.

"Gavau valdybos leidimą pasirašyti", - sakė jis.

Susitarimą dėl LLS, LCS ir MKDS susijungimo antradienį ketina pasirašyti partijų lyderiai Eugenijus Gentvilas, Kęstutis Glaveckas ir V.Bogušis.

Taip pat bus pasirašomi ir papildomi dokumentai, numatantys vadovybės formavimo ir dalyvavimo rinkimuose principus, partijų jungimosi grafiką bei kitus klausimus.

BNS žiniomis, numatoma, jog jungtinė partija turės pirmininką ir aštuonis pavaduotojus, partijos taryboje liberalai ir centristai turės po lygiai narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmininko klausimas tikriausiai spręsis jungiamajame suvažiavime, kuris turėtų įvykti ne vėliau kaip iki birželio. Sutarta, jog partijų kandidatų į Seimą sąraše liberalai ir centristai turės po lygiai vietų, kandidatų pavardes rašant paeiliui. Moderniesiems krikščionis demokratams bendrame sąraše pasiūlyta kas devintoji vieta.

Partijų jungimuisi dar turėtų pritarti kovą numatomi sušaukti partijų suvažiavimai.

Liberalai, centristai ir modernieji krikščionys demokratai taip pat ketina Seime sudaryti bendrą frakciją.

REKLAMA

Šiuo metu liberalai 141 vietos Seime turi 23, centristai ir modernieji krikščionys demokratai - po tris atstovus.

Minėtosios partijos apsisprendė jungtis po šių metų sausio 5 dieną įvykusio antrojo prezidento rinkimų turo, kurį laimėjo Liberalų demokratų lyderis (LDP) Rolandas Paksas.

Liberalų taryba taip pat išreiškė savo poziciją dėl bendradarbiavimo su sausį išrinktu nauju šalies prezidentu Rolandu Paksu.

Rinkimus pralaimėjęs dabartinis šalies vadovas Valdas Adamkus gali būti pakviestas tapti suvienytos partijos globėju ar garbės pirmininku. Pats prezidentas paragino partijas neatidėlioti jungimosi.

REKLAMA

LLS taryba pirmadienį taip pat paskelbė pareiškimą dėl bendradarbiavimo su naujai išrinktu prezidentu R.Paksu.

"Liberalų sąjunga gerbia prezidento rinkimuose balsavusiųjų piliečių pasirinkimą, todėl rems išrinktojo prezidento konstruktyvias iniciatyvas, pagrįstas realiomis valstybės galimybėmis, bei liberalių demokratiškų idėjų propagavimą", - teigiama tarybos pareiškime.

"Liberalų sąjunga tikisi iš naujojo prezidento bendradarbiavimo su politinėmis partijomis sprendžiant svarbiausius Lietuvai klausimus", - pažymima jame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Paksas 1999-2001 metais yra ėjęs Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) pirmininko pareigas, tačiau pralaimėjo partijos pirmininko rinkimus dabartiniam jos vadovui Eugenijui Gentvilui ir pasitraukęs įkūrė naują Liberalų demokratų partiją.

R.Paksas prezidento pareigas pradės eiti po vasario 26 dieną numatytos inauguracijos.

Partijų vienijimosi procesą 2000 metų žiemą pradėjo Lietuvos socialdemokratų ir Lietuvos demokratinė darbo partijos.

Vėliau Lietuvos krikščionių demokratų partija susivienijo su Krikščionių demokratų sąjunga, įkurdamos partiją "Lietuvos krikščionys demokratai", Lietuvos valstiečių partija susivienijo su Naujosios demokratijos partija, įkurdamos Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungą, keturios nedidelės partijos – Lietuvos demokratų partija, Lietuvos Nepriklausomybės partija, Tėvynės liaudies sąjunga ir Lietuvos laisvės lyga įkūrė Lietuvos dešiniųjų sąjungą.

Pastaroji dabar ketina vienytis su pernai pavasarį įkurta Liberalų demokratų partija.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų