• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktasis Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas taps pirmuoju šalies vadovu, kuriam bus įteiktas aukščiausias valstybės apdovanojimas - Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine.

REKLAMA
REKLAMA

Šis ordinas įteisintas praėjusių metų liepą įsigaliojusiame Valstybės apdovanojimų įstatyme.

REKLAMA

Kaip BNS sakė Prezidento kanceliarijos vadovas Andrius Meškauskas, Prezidentas Valdas Adamkus vėlyvą rudenį savo potvarkiu patvirtino ordinų ir kitų apdovanojimų etalonus ir jų nešiojimo tvarką.

Ordiną su aukso grandine nukals įmonė "Monetų kalykla", kuri kala dalį valstybės apdovanojimų - ordinų ir medalių.

Aukščiausią valstybės apdovanojimą savo dekretu R. Paksui turės skirti V. Adamkus. Jis išrinktajam prezidentui bus įteiktas Seime po priesaikos. Numatoma, kad priesaiką R. Paksas turės duoti vasario 26-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Ar Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine gaus ir kadenciją baigiantis V. Adamkus, spręs R. Paksas.

Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine numatytas dar 1991 metais priimtame Lietuvos ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatyme, tačiau per nepriklausomybės dešimtmetį juo niekas nebuvo apdovanotas.

Priėmus minėtą įstatymą, tą pačią dieną - 1991 metų rugsėjo 12 dieną - buvo priimtas Aukščiausios Tarybos nutarimas dėl įstatymo taikymo tvarkos. Jame buvo išvardyti apdovanojimai, kurie bus teikiami, ir tarp jų nebuvo Vytauto Didžiojo ordino su aukso grandine bei kai kurių kitų apdovanojimų.

Atitinkamus apdovanojimus turi kaimyninės Estija, Latvija, Lenkija, Rusija.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų