REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį (04.27) į Vilnių atvyksta Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas, Rusijos prezidento specialusis įgaliotinis Kaliningrado klausimais Dmitrijus Rogozinas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį jis susitiks su Lietuvos prezidentu Rolandu Paksu, taip pat planuojamas susitikimas su Lietuvos prezidento įgaliotiniu spręsti susisiekimo klausimus tarp Lietuvos ir Kaliningrado srities, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku Gediminu Kirkilu.

REKLAMA

Kaip BNS sakė prezidento patarėjo pavaduotojas regioninės politikos klausimais Ričardas Šlepavičius, tikimasi, kad per vizitą D. Rogozinas pateiks informaciją apie konkrečias datas, kada galima būtų pasirašyti Lietuvos ir Rusijos readmisijos sutartį.

Lietuvos ir Rusijos derybininkai nelegalių migrantų grąžinimo (readmisijos) sutarties tekstą jau suderino. Lietuva šį dokumentą tikisi pasirašyti kitą savaitę.

Ratifikuoti sienos sutartį ir pasirašyti susitarimą dėl readmisijos Rusija įsipareigojo pernai derėdamasi su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio viduryje ES Bendrųjų reikalų taryba galutinai patvirtino Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos reglamentą. Šis dokumentas, kuris yra ES ir Šengeno teisyno dalis, suteikia Lietuvai galimybę kontroliuoti keliautojų srautus ir neįsileisti nepageidaujamų asmenų.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Šengeno sutartimi jos šalys panaikino tarpusavio sienų kontrolę, tačiau dokumente numatyta, kad ES išorinės sienos turi būti patikimai saugomos ir kontroliuojamos.

Ketvirtadienį D. Rogozino vadovaujamas Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komitetas parlamento tarybai rekomendavo gegužės pabaigoje numatyti Rusijos ir Lietuvos sutarčių dėl valstybės sienos sausumoje ir jūroje nustatymo bei išskirtinės ekonominės zonos ir žemyninio šelfo Baltijos jūroje atskyrimo ratifikavimą.

REKLAMA

Šios sutartys buvo pasirašytos 1997 metų spalį Maskvoje. Lietuva jas ratifikavo 1999 metų lapkritį, o Rusijos parlamentarai ratifikavimą iki šiol vilkino dėl įvairių vidaus politinių motyvų.

Lietuvos politikai anksčiau pareiškė viltį, kad Valstybės Dūma sienos sutartį ratifikuos dar iki gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje planuojamų Rusijos Valstybės Dūmos ir Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkų Genadijaus Selezniovo ir Sergejaus Mironovo vizitų į Lietuvą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų