REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Knygų apie Harį Poterį autorė J. K. Rowling ketvirtadienį (04.03) laimėjo bylą dėl draudimo Olandijoje publikuoti rusų romaną apie mergaitę burtininkę Tanią Groter, kuris, kaip tvirtino britų rašytoja, yra nukopijuotas nuo vienos jos knygos.

REKLAMA
REKLAMA

J. K. Rowling pasiekė, kad Amsterdamo teismas blokuotų pirmojo Dmitrijaus Jemeco knygos "Tania Groter ir magiškas kontrabosas" vertimo į Vakarų kalbą publikaciją. J. K. Rowling advokatas sakė, kad D. Jemecas nuplagijavo jos "Harį Poterį ir išminties akmenį" (“Harry Potter and the Philosopher's Stone”).

REKLAMA

D. Jemecas, kuris Rusijoje yra pardavęs daugiau kaip pusę milijono knygų ir pagal kurio istoriją jau pastatyta radijo vaidinimų bei išleista komiksų knygelių, tvirtino, kad jo knyga yra Hario Poterio parodija ir kad jis tiki, jog skaitytojai sugebės nustatyti Poterio ir Groter skirtumus.

J. K. Rowling knygos apie berniuką burtininką tapo bestseleriais visame pasaulyje, o pagal jas pastatyti filmai uždirbo daugiau kaip 1,7 mlrd. JAV dolerių (5,2 mlrd. litų).

REKLAMA
REKLAMA

J. K. Rowling ir žiniasklaidos gigantas "Time Warner", kuris yra atsakingas už jos istorijų perkėlimą į kino ekraną, užsitikrino teismo uždraudimą Olandijos leidyklai "Byblos" 7 tūkst. egzempliorių tiražu publikuoti "Tanios Groter..." vertimą į olandų kalbą.

Teismo nutartyje sakoma, kad ruso knyga yra neteisėta "Hario Poterio ir išminties akmens" adaptacija ir kad šios knygos publikavimas Nyderlanduose pažeis J. K. Rowling autorines teises.

Tania Groter ir Haris Poteris daug kuo panašūs. Abu yra našlaičiai, ant veido turi keistą ženklą, turi maginių galių ir kovoja su priešu, kuris toks baisus, kad net negalima ištarti jo vardo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir Tania Groter, ir Haris Poteris savo tėvų neteko per kovą su bloguoju burtininku ir abu jie vėliau su juo susiduria. Be to, abu personažai mokosi burtininkų mokykloje.

Vis dėlto "Tanios Groter ir magiško kontraboso" autorius, nepaisydamas teismo sprendimo, buvo nusiteikęs optimistiškai.

"Tania Groter pasiekė moralinę pergalę, nes Hario Poterio leidėjai pademonstravo, kad bijo konkurencijos, - Maskvoje agentūrai "Reuters" sakė D. Jemecas. - Dabar visi sakys, kad Haris Poteris turėjo bėgti nuo mažos mergaitės".

"Byblos" paskelbė ketinanti apskųsti teismo sprendimą.

Tuo tarpu leidyklos "Rosmen", turinti teisę leisti knygų apie Harį Poterį rusiškas versijas, spaudos tarnybos vadovė Natalija Dolgova interviu agentūrai "Interfax" penktadienį pareiškė, kad pralaimėjimas Olandijos teisme skaudžiai atsilieps knygos apie Tanią Groter kitose pasaulio šalyse likimui.

REKLAMA

"Olandijos teismo sprendimas privertė susimąstyti ir kitus užsienio leidėjus, ketinančius išleisti "Tanią Groter". Kiek aš žinau, tuo domisi leidėjai Čekijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Jie svarsto, ar verta turėti teismo išlaidų ir ginti pagrobtos intelektualinės nuosavybės interesus", - sakė N. Dolgova.

Ji pažymėjo, jog Amsterdamo teismo sprendimą galima laikyti precedentu knygų verslo istorijoje. "Įrodyti per teismą, kad knyga yra pagrobta intelektualinė nuosavybė, nepaprastai sudėtinga - pernelyg daug yra dabartinėje literatūroje perimtų dalykų ir siužetų sutapimų", - sakė N. Dolgova.

Ar bus šis precedentas dingstimi bylos "Poteris prieš Groter" eigai Rusijoje, kol kas neaišku.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų