REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre - premjera. Žiūrovai galės išvysti režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklį pagal šiuolaikinės britų dramaturgės Abi Morgan pjesę “Švelnumas”.

REKLAMA
REKLAMA

Nors šiandien Lietuvoje galime diagnozuoti “Vaginos monologų” bumą, akivaizdu, kad ne visa šiuolaikinių rašytojų moterų kūryba išreiškia feministines idėjas ir nuotaikas. Neretai pasitaiko ir autoironiško “antifeminizmo” atvejų. Pavyzdžiui, Helen Fielding “Bridžitos Džouns dienoraštis” ar Liucia Etxebarria “Meilė, smalsumas, prozakas ir abejonės” greičiausiai ir tapo bestseleriais todėl, kad sumalė į miltus visas aksiomas, diktuojamas feministinių “vadovėlių” “Kaip sutarti su vyrais” ir pan.

REKLAMA

Jaunai britų dramaturgei Abi Morgan, atrodo, nerūpi nei viena, nei kita. Jai svarbu ne intymūs pikantiški dalykai ir ne baisios visuomenės piktžaizdės, o tai, kas nesibaigiančių darbų ir rūpesčių sraute dažnai atrodo nereikšminga. Pjesėje “Švelnumas” autorė pasakoja apie šilumos ir artumo ieškojimą dideliame mieste, užgrūstame įžūlios ir nesibaigiančios reklamos, SMS žinučių ir atsitiktinių pažinčių. Ji klausia, kokią vietą šiuolaikiniame pasaulyje užima tikri žmonių santykiai, kas padeda dviem žmonėms išsaugoti vienas kitą, kur ieškoti atramos, kai jautiesi vienišas, įskaudintas, prislėgtas rutinos.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia šiuolaikinės britų dramaturgijos viltimi vadinamą Abi Morgan prieš metus “atrado” festivalis “Naujosios dramos akcija”, pristatęs turbūt žinomiausią jos hitą - pjesę “Mažutis dinamitas”. Prieš penketą metų pjese “Skinned” debiutavusi Morgan šiandien yra viena populiariausių savo kartos britų dramaturgų. Prestižiniais prizais apdovanotų dramos kūrinių autorė šiuo metu rašo pjeses keliems Didžiosios Britanijos teatrams, tarp jų “Royal National”, “Royal Exchange” ir “Out of Joint”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernykštėje Naujosios dramos akcijoje Vilniaus publika turėjo progos išvysti garsių Didžiosios Britanijos teatro kompanijų “Paines Plough” ir “Frantic Assembly” spektaklį pagal “Mažutį dinamitą”, kurį pati Abi Morgan vadina sėkmingiausiu savo projektu. Kitokią tos pačios pjesės versiją šiame tarptautiniame teatro festivalyje pateikė ir jaunas lietuvių režisierius Povilas Laurinkus, kuris tuomet teigė susidomėjęs nevienareikšmiškai ir netikėtai pavaizduota klasikine meilės trikampio situacija ir “Mažutį dinamitą” gaubiančia paslapties bei stebuklo laukimo atmosfera.

REKLAMA

Trapių žmonių tarpusavio santykių temą Abi Morgan tęsia ir pjesėje “Švelnumas”, už kurią 2002 metais ji buvo apdovanota prestižiniu britų teatro prizu “Olivier” kaip perspektyviausia dramaturgė. Netikėtai susikertantys ir susipinantys septynių įvairaus amžiaus ir įvairių socialinių sluoksnių žmonių gyvenimai. Įprasčiausios situacijos, gatvės kalba. Morgan sukuria lengvai atpažįstamą aplinką, padedančią tiksliai charakterizuoti personažus, tačiau neapsiriboja nei socialinėmis, nei “muilo operos” lygio problemomis. Sutelkta, lakoniška dramaturgine forma dramaturgė prabyla apie tai, kas yra aktualu kiekvienam iš mūsų.

REKLAMA

“Švelnumo” režisierė Ramunė Kudzmanaitė 1989 m. baigė televizijos režisūrą Lietuvos muzikos akademijoje. Ji yra sukūrusi keletą dokumentinių filmų, taip pat spektaklių įvairiuose Lietuvos teatruose, dalyvavusi tarptautiniuose teatro festivaliuose, šiuolaikinės dramaturgijos akcijose. R. Kudzmanaitė Vilniaus mažajame teatre, vadovaujamame Rimo Tumino ir Fausto Latėno, dirba pirmą kartą. Šiuo metu tai bus vienintelis ne R. Tumino režisuotas spektaklis šio teatro repertuare, vaidinamas nebaigtose įrengti patalpose Gedimino pr. 22. Mažasis teatras oficialiai įsikurti naujuosiuose savo namuose ruošiasi kitų metų rudenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Režisierė Ramunė Kudzmanaitė “Švelnumu” teigia susižavėjusi todėl, kad pati jaučiasi išsiilgusi švelnumo. Anot režisierės, ją patraukusi ir pjesės forma, primenanti kino scenarijų, ir jos turinys. “Dažnai atrodo, kad tai, kas vyksta dabar, ką turi dabar, nėra tikrasis gyvenimas. O kai gausi darbą, išvažiuosi kur nors arba pamilsi... tada viskas prasidės. Gražus pjesės skatinimas branginti kiekvieną akimirką, kiekvieną žmogų. Svarbūs dalykai vyksta ir nuobodžiuose gyvenimuose, ir rutinoje galima rasti grožio. Yra “Švelnume” ir kažkas “kunderiško” - kad ir “nepakeliamos būties lengvybės” jausmas”, - sako Ramunė Kudzmanaitė. Režisierė teigia tikinti, kad kiekvienas žiūrovas šiame spektaklyje atras ką nors sau ir pastebės sąsajų su savo gyvenimu.

Naujajame Mažojo teatro spektaklyje vaidina šio teatro aktoriai Inga Burneikaitė, Arvydas Dapšys, Gediminas Girdvainis ir Rimo Tumino studijos auklėtiniai Valda Bičkutė, Audrius Bružas, Vaida Būtytė, Ramūnas Cicėnas, Ilona Kvietkutė, Balys Latėnas ir Gintarė Latvėnaitė. Spektaklio scenografas - Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė - Vilma Masteikienė, muziką kūrė ir parinko Faustas Latėnas. Balandžio 11, 12 ir 13 d. Mažajame teatre (Gedimino pr. 22) rodomų spektaklių pradžia - 18 val., o 16 ir 17 d. - 18.30 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų