REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos ministrų taryba priėmė sprendimą uždaryti Rusijos televizijos NTV korespondentų punktą. Kaip antradienį (07.08) pranešė vyriausybės pareigūnas, ministrų kabineto nutarimas nutraukti NTV korespondentų punkto veiklą Baltarusijoje bus paskelbtas trečiadienį šalies spaudoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės sprendimas uždaryti NTV korespondentų punktą Minske priimtas remiantis Užsienio reikalų ministerijos prašymu.

REKLAMA

NTV korespondentų punkte Minske dirbo trys žmonės - operatorius, prodiuseris ir vairuotojas. Birželio 28 dieną Baltarusijos vidaus reikalų ministerija nusprendė išsiųsti iš respublikos NTV korespondentą Minske Pavelą Seliną.

Tokių veiksmų priežastis buvo neobjektyvus, oficialiojo Minsko nuomone, įvykių Baltarusijoje nušvietimas. Valdžia inkriminuoja žurnalistui faktų iškraipymą ir neteisingą įvykių per renginius laidojant žinomą rašytoją Vasilį Bykovą traktavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau pranešta, P. Selino reportaže iš gedulingos ceremonijos V. Bykovo laidojimo dieną buvo pareikšta, kad valdžia daro kliūtis gedulingoms eitynėms, laikydamos jas opozicijos demonstracija.

VRM priėjo išvadą, kad P. Selino reportažu, parodytu NTV birželio 25 dienos vakaro laidoje, "siekiama destabilizuoti padėtį šalyje ir išprovokuoti respublikos piliečių, kurie laikosi skirtingų politinių pažiūrų, tarpusavio susipriešinimą".

P. Selinas birželio 26 dieną buvo iškviestas į respublikos URM pasikalbėti. Tą pačią dieną per pasitarimą su jėgos žinybų vadovais Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareikalavo išsiaiškinti rašytojo laidotuvių aplinkybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu P. Selinas nesutiko su Baltarusijos vadovybės pozicija dėl savo reportažo.

Televizijos kanalo NTV, kurio kontrolinis akcijų paketas priklauso Rusijos dujų monopolijai "Gazprom", vadovybė kol kas oficialiai nekomentavo Minsko sprendimo.

Oficialusis Minskas sako, kad televizijos kompanija turi atsiprašyti, jeigu nori atnaujinti atstovybės darbą. NTV atstovai anksčiau sakė neketiną to daryti.

Pagal Baltarusijos įstatymus, vėl atidaryti užsienio žiniasklaidos priemonės atstovybę po jos veiklos nutraukimo leidžiama ne anksčiau kaip praėjus šešiems mėnesiams.

REKLAMA

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Baltarusijos valdžia išsiuntė iš šalies kitą NTV korespondentą Aleksandrą Stupnikovą, tačiau tada korespondentų punkto neuždarė.

Anksčiau šalies valdžia uždarė arba sustabdė kelių nepriklausomų laikraščių leidybą. Į tai griežtai reagavo tarptautinė bendrija, apkaltinusi Minską žodžio laisvės varžymu.

Liepą Baltarusijos URM nepratęsė "International Reseąrch and Exchanges Board" (IREX) atstovybės registracijos, pareikalavusi nutraukti šios JAV valstybės departamento lėšomis veikiančios tarptautinės organizacijos, finansuojančios nepriklausomų žiniasklaidos priemonių rėmimo programas, veiklą.

REKLAMA

Rusijos vyriausybė sukritikavo Minsko sprendimą uždaryti NTV korespondentų punktą Baltarusijoje.

Aukšto rango Rusijos ministrų kabineto pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės, taip komentavo šį sprendimą: "Kaip rodo praktika, tokio pobūdžio veiksmai problemų neišsprendžia, o tik jas komplikuoja". "Baltarusijoje vėl einama ne problemų sprendimo, o esamų problemų aštrinimo keliu", - pridūrė jis.

Daugumos įvairių politinių jėgų Valstybės Dūmoje atstovai taip pat pasmerkė Baltarusijos vyriausybės sprendimą uždaryti NTV korespondentų punktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dūmos pirmininko pavaduotoja, Dešiniųjų jėgų sąjungos atstovė Irina Hakamada mano, kad tai "logiškas Lukašenkos režimo žingsnis apriboti žodžio laisvę Baltarusijoje". I. Hakamada pažymėjo, kad tai dar vienas įrodymas, jog Baltarusija neketina kurti su Rusija vienos valstybės. "Baltarusijos vyriausybės sprendimas uždaryti NTV korespondentų punktą turi paskatinti Rusijos valdžią dar kartą susimąstyti, su kuo, su kokiu režimu mes nusprendėme susivienyti", - pabrėžė ji.

Kairiųjų pakraipos grupės "Liaudies deputatas" lyderis Genadijus Raikovas šį Minsko sprendimą pavadino "nepadoriu". "Aš dar suprantu, kad galima išsiųsti iš šalies NTV korespondentą, bet uždaryti visą korespondentų punktą akivaizdžiai klaidinga. Nemanau, kad tai smarkiai pablogins Rusijos ir Baltarusijos santykius, bet toks Baltarusijos žingsnis tiesiog nepadorus", - piktinosi G. Raikovas interviu "Interfax".

"Interfax"-"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų