• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Seimo pirmuosiuose rūmuose pradėjo veikti naujas liftas, pakeitęs iki šiol 23 metus burzgusį senąjį sovietinės gamybos, kuriuo pas Seimo pirmininką yra atsisakiusi keltis viena užsienio delegacija bei buvo įstrigusi parlamentinės Antikorupcijos komisijos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Senojo lifto girgždesį pakeitė malonūs ausiai pyptelėjimai, kai liftas sustoja. Liftu gali keltis ir regos negalią turintys asmenys, nes aukštus žymintys skaičiai ant mygtukų yra dideli ir iškilūs.

REKLAMA

Lifte sumontuotas didelis veidrodis ir įrengti ranktūriai.

Iš pirmojo į ketvirtąjį Seimo I rūmų aukštą galima pakilti per akimirką, o senuoju liftu kelionė užtrukdavo keliolika sekundžių.

Tačiau naujieji liftai suvartos beveik du kartus daugiau elektros energijos nei iki šiol veikę sovietiniai keltuvai.

Naujasis liftas nevibruoja, nekelia triukšmo, o mechanizmams tepti nereikės tepalų. Lifto greitį kontroliuoja specialus įtaisas, todėl liftas labai švelniai sustoja bei pradeda judėti.

REKLAMA
REKLAMA

Per vieną valandą išsikviesti liftą galima iki 180 kartų.

Seimo Kanceliarijos bendrųjų reikalų departamento direktoriaus Antano Dimaičio teigimu, liftus Seime nutarta keisti, nes jie nusidėvėjo "ir morališkai, ir fiziškai". Visi šeši Seimo trejuose rūmuose esantys senieji liftai buvo pagaminti Sverdlovske (dabar Jekaterinburgas Rusijoje).

"Liftai veikia nuo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos rūmų perdavimo eksploatacijai dienos - nuo 1980 metų. Taigi - jau 23 metus, nors rusiškų liftų veikimo laikas yra 15 metų", - teigė A. Dimaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, liftai ne tik labai dažnai strigo. Seimo narius ir darbuotojus ėmė nervinti senųjų įrenginių keliamas triukšmas ir burzgesys. Liftų kabinos šachtose tiesiog klibėjo, o Seimo III rūmų viduriniojo lifto grindys net buvo išlūžusios. Nesaugiais įrenginiais ėmė skųstis ir parlamentarai.

Pirmiausia nutarta pakeisti daugiausiai problemų sukėlusį liftą, kuriuo, beje, keliamasi, norint patekti į trečiąjį aukštą pas Seimo pirmininką Artūrą Paulauską.

Seimo Tarptautinių ryšių skyriaus darbuotojai dar prisimena atvejį, kada vienos užsienio valstybės delegacija atsisakė kilti įtartinos išvaizdos ir keistus garsus leidžiančiu liftu.

REKLAMA

Net dukart Seimo liftuose yra įstrigę dabartinės kadencijos socialliberalai - Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius bei Antikorupcijos komisijos pirmininkė Nijolė Steiblienė.

Šią žiemą, užuot lipusi laiptais, apie 18 val. pas Seimo pirmininką N. Steiblienė nutarė greičiau pakilsianti liftu.

"Bet įstrigau ir pusvalandį lifte prasėdėjau. Gerai, kad apie mano vizitą pas Seimo vadovą žinojo sekretoriato darbuotojai, todėl jie manęs laukė, o kai vis nesirodžiau, pradėjo ieškoti", - BNS pasakojo N. Steiblienė.

REKLAMA

Pasak jos, įstrigusi tarp aukštų sustojusiame lifte ji iš pradžių per daug nenusiminė, nes tikėjosi paskambinsianti lifto prižiūrėtojams ir greitai išsikviesianti pagalbą.

"Tačiau nė vienas iš lentelėje nurodytų pagalbos telefonų neveikė - nei mobilusis, nei paprastasis, kuris, kaip vėliau sužinojau, buvo vieno iš Seimo komitetų. O tada labai užpykau - bent veikiančius telefonus nurodytų", - kalbėjo N. Steiblienė, kurios susitikimas su Seimo pirmininku tądien taip ir neįvyko.

Visi šeši seni liftai naujais Seime bus pakeisti iki 2004 metų pavasario. Po poros savaičių pradės veikti dar vienas liftas Seimo I rūmuose, o iki parlamento rudens sesijos pradžios - iki rugsėjo 10 dienos - bus pakeisti ir trys liftai Seimo III rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakeisti šiuos liftus bus sudėtingiausia, nes trims šiems įrenginiams sumontuoti esanti per siaura šachta - įrengiant sovietinius liftus nebuvo paisoma saugumo reikalavimų dėl ugniasienių pločio ir liftai nebuvo pakankamai izoliuoti, sumontuoti per arti vienas kito.

Likęs šeštasis Seimo liftas II rūmuose, kuriuo itin retai keliasi aukščiausio rango Seimo nariai, bus pakeistas 2004 metų pavasarį.

Vieno naujo lifto ir jo sumontavimo kaina - 125 tūkst. litų. Už pirmuosius keturis liftus jau sumokėta 750 tūkst. litų, kitiems liftams pinigai bus numatyti 2004 metų Seimo kanceliarijos biudžete.

REKLAMA

Visos liftų angos gerokai praplatinamos, todėl, kitaip nei į senuosius liftus, į naujuosius bus paprasta įvažiuoti neįgaliesiems su vežimėliais. Į senuosius liftus šie vežimėliai taip pat tilpdavo, tačiau prireikdavo didelių pastangų ten juos įstumti, o be pašalinių pagalbos neįgalusis vienas pats į liftą neįvažiuodavo.

"Dabar bus sudarytos geresnės sąlygos Seimo rūmus apžiūrėti ir neįgaliesiems, kurių į parlamentą atvyksta vis daugiau", - sakė Seimo Viešųjų ryšių tarnybos vyriausioji specialistė Vida Nacickaitė.

Planuojama, kad suomiški liftai Seime tarnaus apie 25 metus.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų