REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausiais duomenimis, gegužės mėnesį Didžiosios Britanijos prekybos deficitas netikėtai išaugo iki 4,1 milijardo svarų, kai šalies eksportas sumažėjo, o importas staigiai išaugo.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinė statistikos tarnyba teigė, kad, palyginti su balandžio mėnesį buvusiu 3,37 milijardo svarų ir su Sičio ekonomistų prognozuotu vidutiniu 3 milijardų svarų, dabartinis deficitas gerokai išaugo.

REKLAMA

Tarnybos teigimu, ji taip pat peržiūrėjo augančio ES importo duomenis nuo 1999 metų, kadangi dabar ji įtraukė skaičiavimus apie nelegalų mobiliųjų telefonų ir kompiuterio dalių importą, už kurį nebuvo sumokėtas pridėtinės vertės mokestis (PVM).

Pasak Nacionalinės statistikos tarnybos, gegužės mėnesį pasaulinis prekių eksportas sumažėjo 1,4 procento iki 15,2 milijardo svarų, o tai yra blogiausias rezultatas šiais metais. Importas, priešingai, išaugo beveik trimis procentais iki 19,3 milijardų.

REKLAMA
REKLAMA

Skaičiai rodo, kad palyginti su euru nukritęs svaro kursas neturėjo teigiamos įtakos šalies prekybai.

Iš tikrųjų prekybos balansas su likusia ES dalimi, kurioje iš esmės galioja viena valiuta, nukrito iki 2 milijardų, žemiausio skaičiaus nuo praėjusio lapkričio. Eksportas sumažėjo 2,6 procento iki 8,3 milijardo, o per ketverius metus tai yra žemiausi duomenys.

Tai rodo, kad, nepaisant silpnesnio svaro ir sumažėjusios paklausos euro zonoje, pigių angliškų prekių paklausa išliko nedidelė.

Prekybos deficitas už ES ribų taip pat padidėjo nuo 1,4 milijardo balandžio mėn. iki 2,1 milijardo svarų gegužę. Eksportas buvo gana nedidelis, tačiau importas šoktelėjo 8 procentais iki 9 milijardų svarų, didžiausio skaičiaus per visus metus.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų