REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiausiai 14 musulmonų piligrimų žuvo ir dar keletas buvo sužeisti antradienį (02.11) per spūstį, susidariusią musulmonams mėtant akmenis į tris didžiulius velnią simbolizuojančius stulpus Minos slėnyje netoli Mekos, pranešė Saudo Arabijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

"Keturiolika piligrimų žuvo ir dar keletas buvo nesunkiai sužeisti, milžiniškam žmonių skaičiui plūstant į Miną", - sakė saugumo pajėgų Mekoje vadas generolas Abdul Azizas bin Mohammedas bin Saidas (Abdul Azizas bin Mohamedas bin Saidas), kurio žodžius citavo oficiali naujienų agentūra SPA.

REKLAMA

"Tarp žuvusiųjų yra trys moterys", - pridūrė generolas.

Akmenų mėtymas į velnią simbolizuojančius stulpus yra paskutinis ir pavojingiausias hadžo - kasmetinės piligrimystės į Meką - ritualas. Hadžo kulminacija įvyko pirmadienį, kai piligrimai stovėdami prie Arafato kalno, ant kurio Pranašas Muhamadas prieš 14 amžių pasakė savo paskutinį pamokslą, meldė Dievo atleidimo.

Antradienį maldininkai, naktį praleidę Muzdalife šventojo miesto pakraštyje, patraukė į Minos slėnį mesti akmenis į šėtoną simbolizuojančius stulpus ir skersti avis, kad paminėtų Abraomo ryžtą paaukoti Dievui savo sūnų.

REKLAMA
REKLAMA

2001 metais per šio ritualo metu kilusią spūstį žuvo mažiausiai 35 piligrimai - tai buvo trečioji tokia tragedija per mažiau nei dešimtmetį.

1998 metais per spūstį ant Džamarato tilto, nuo kurio kiekvienas piligrimas meta po septynis akmenukus į tris stulpus, pastatytus toje vietoje, kur Abraomas, jo žmona Hagara ir jų sūnus Izmaelis, tikima, metė po septynis akmenis į jiems pasirodžiusį velnią, žuvo 118 ir buvo sužeista 180 piligrimų, o 1994-aisiais žuvo 270 žmonių.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų