REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Economist Intelligence Unit" (EIU) vertinimais, 2003 metais pasaulio ūkio prieaugis sudarys 3,1 procento, t.y. bus šiek tiek mažesnis, nei buvo numatyta prieš mėnesį skelbtose prognozėse. Be to, EIU nuomone, karo Irake poveikis pasaulio ekonomikos augimui bus gana kuklus.

REKLAMA
REKLAMA

Londone įsikūrusi tyrimų grupė taip pat apmažino Japonijos ir JAV ūkio prieaugio prognozes, ir pridėjo beveik 2 JAV dolerius prie 2003 metams prognozuojamos naftos kainos.

REKLAMA

EIU 2003 metų pasaulio ūkio prieaugio prognozes nuo 3,2 proc. iki 3,1 proc. iš esmės sumažino dėl didesnių naftos kainų pasaulio rinkose. Tyrimų grupė pareiškė, kad vidutinė "Brent" žalios naftos kaina sudarys 26,64 JAV dolerio už barelį. Dar praėjusį mėnesį EIU prognozavo, kad vidutinė šios rūšies naftos kaina sieks 24,48 JAV dolerio už barelį.

"Karo su Iraku poveikis pasaulio ūkio augimui tikriausiai bus gana kuklus. Didžiausios įtakos augimui turės didelės naftos kainos didžiąją 2002 metų dalį ir 2003 metų pradžioje, - pažymima grupės pareiškime. - Tai įrodo, kad net ir tuo atveju, jei karo pavyks išvengti, pasaulio ūkiui jau buvo suduotas skaudus smūgis - dėl neužtikrintumo, supančio JAV ketinimus pulti Iraką."

REKLAMA
REKLAMA

Be to, tyrimų grupė pakeitė 2003 metų JAV dolerio kurso prognozes: JAV dolerio kurso prognozės jenos atžvilgiu buvo pakeistos iš 125 jenų už vieną JAV dolerį iki 120 jenų ir nuo 1,08 JAV dolerio už vieną eurą iki 1,12 JAV dolerio.

Tačiau grupė neatmeta galimybės, kad dėl geopolitinio ir ekonominio neužtikrintumo kiek vėliau gali tekti pervertinti prognozes.

"Mūsų pasaulio ūkio prognozės susiduria su daugybe rizikų, pagrindinės trys yra: JAV dolerio kritimo rizika, JAV vartotojų išlaidų ir investicijų sąstingio rizika, taip pat rizika, kad JAV karinė akcija Artimuosiuose Rytuose gali išprovokuoti ilgai truksiantį naftos kainų augimą", - pažymima EIU ataskaitoje.

Tačiau, grupės vertinimais, 2004 metais pasaulio ekonominės perspektyvos pagerės ir ateinančiais metais galima tikėtis 3,8 proc. prieaugio.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų