REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas (Žakas Širakas) pakartojo savo šalies požiūrį, kad Jungtinių Tautų (JT) inspektoriams turėtų būti suteikta daugiau laiko ir materialinių išteklių, idant būtų užtikrintas taikus Irako nuginklavimas, bet sutiko, kad šioms priemonėms nepasiteisinus gali būti imtasi ir jėgos.

REKLAMA
REKLAMA

"Guldau galvą, kad galime pasiekti glaudesnio bendradarbiavimo su Iraku, - amerikiečių žurnalui "Time" prancūziško interviu kopijoje, kurią išplatino vyriausybės spaudos tarnyba, teigė J.Chiracas. - Inspektorių reikalas pateikti ataskaitą. Mes turime jais pasitikėti... Jeigu turime jiems padidinti asignavimus, juos padidinsime".

REKLAMA

Tačiau jeigu inspektoriai praneštų, kad jie negali dirbti, arba kad Irakas nepaklūsta JT reikalavimams nusiginkluoti, "tada Saugumo Taryba turėtų teisę aptarti ataskaitą ir priimti sprendimą", teigė J.Chiracas.

"Ir, žinoma, tuo atveju Prancūzija neatmestų jokios galimybės", - sakė jis. Paryžius niekada neatmetė galimybės nuginkluoti Iraką jėga.

J.Chiracas taip pat pareiškė, kad antroji Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucija dėl Irako nereikalinga, - šios jo mintys žurnale "Time" pasirodys pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano galva, nėra priežasties naujai rezoliucijai. Mes veikiame (JT Saugumo Tarybos) 1441-osios rezoliucijos rėmuose ir tegul taip būna ir toliau", - pasak sekmadienį išplatintos interviu kopijos, sakė J.Chiracas.

"Nematau, ką naujo duotų nauja rezoliucija", - pažymėjo Prancūzijos vadovas.Tačiau J.Chiracas sutiko, kad galutinai nuginkluoti Iraką "didele dalimi" įmanoma ir dėl to, jog JAV pagrasino imtis karinių veiksmų prieš Bagdadą.

"Jeigu nuginkluosime Iraką, amerikiečių labiausiai trokštamas tikslas bus pasiektas. Ir jeigu mes tai padarysime, be jokios abejonės, būsime tai pasiekę didele dalimi dėl to, kad dalyvavo amerikiečių pajėgos, - sakė jis "Time". - Jeigu nebūtų JAV karių, Saddamas galbūt net nesutiktų žaisti šį žaidimą".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Dominique de Villepinas (Dominikas de Vilpenas) atsisakė paneigti, kad siekdama sustabdyti veiksmus, kuriuos Paryžius laiko JAV veržimusi į karą, Prancūzija Saugumo Taryboje nepasinaudos veto teise. Duodamas interviu laikraščiui "Journal du Dimanche" jis teigė, kad Paryžius naujai rezoliucijai nepritars, kol tęsis ginklų inspekcijos.

Penktadienį D.Villepinas JT gynė nuomonę, kad reikia vadovautis praėjusių metų lapkritį priimta 1441-ąja rezoliucija ir toliau stengtis nuginkluoti Iraką inspekcijomis. Kalbėdamasis su žurnalistu jis pridūrė: "Ši rezoliucija nenumato jokių galutinių terminų. Kol ja vadovaudamiesi inspektoriai gali mums pateikti naujų duomenų, tol nėra pagrindo keisti kursą. Svarstoma, kad antrą rezoliuciją gali inicijuoti amerikiečiai ir britai. Mums tokia rezoliucija nebūtina tol, kol tęsiasi inspekcijos"."Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų