REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo dienraščio "Financial Times" teigimu, trečiadienį (02.26) JAV Federalinio iždo banko vadovas Alanas Greenspanas (Alanas Grinspenas) Senato komitetui pareiškė, kad netikėtas yra ne pats praėjusią savaitę užfiksuotas šalies vartotojų pasitikėjimo nuosmukis, o jo dydis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Greenspanas savo nuomonę išsakė įprastiniame Senato bankininkystės komiteto posėdyje, svarsčiusiame indėlių draudimo padėtį. Tačiau svarstymas įgavo politinį atspalvį po to, kai vienas demokratų senatorius apkaltino prezidento George’o W. Busho (Džordžo V. Bušo) administraciją skleidžiant paskalas apie Federalinio iždo banko vadovą.

REKLAMA

A. Greenspanas pažymėjo, kad antradienį pateiktus prastus namų ūkių pasitikėjimo duomenis lėmė pašokusios naftos kainos ir nuogąstavimai dėl karo Irake.

"Tai labai reikšmingas nuosmukis, tačiau jis ypač nestebina, - sakė centrinio banko vadovas. - Netikėtas pats pokytis, o ne jo dydis".

Pasak ekonomistų, nuosaiki A. Greenspano reakcija į prasčiausius vartotojų pasitikėjimo duomenis per paskutinius devynerius metus rodo, jog banko vadovas nori gauti daugiau ekonomikos sulėtėjimo įrodymų, prieš sumažindamas palūkanų normas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Greenspanas dar kartą paprieštaravo padidinti federalinio bankų indelių draudimo sumą iki daugiau kaip 100 tūkst. dolerių, teigdamas, kad toks sprendimas padidintų riziką bankų sektoriuje. Nepaisant Atstovų rūmų pastangų, šis dydis nebuvo didinamas nuo 1980 metų.

Tačiau A. Greenspano požiūrį į indėlių draudimą užgožė Charleso Schumerio (Čarlzo Šumerio) pareiškimas, kuriame šis Niujorkui atstovaujantis demokratas apkaltino G. W. Busho administraciją kenkiant Federalinio iždo banko vadovui ir siekiant šį postą politizuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai A. Greenspanas įspėjo dėl biudžeto deficito didinimo, teigdamas, kad prezidento administracijos siūlomą mokesčių mažinimą būtina kompensuoti išlaidų apkarpymu arba kitų mokesčių kėlimu.

"Atrodo, kad prieš pirmininką vykdoma apgalvota šmeižto kampanija, - trečiadienį teigė Ch. Schumeris. - Lyg ir kuriamas precedentas: arba esi su mumis, arba prieš mus".

Demokratų senatorius, pasiūlęs Federalinio iždo banko objektyvumą remiančią rezoliuciją, citavo neseniai pasirodžiusį konservatyvių pažiūrų apžvalgininko Roberto Novako straipsnį, kuriame teigiama, kad prezidento administracijos narius taip supykdė A. Greenspano pareiškimas, kad jie tikriausiai nebeskirs jo dar vienai kadencijai, kai dabartinė baigsis 2004 metais.

REKLAMA

Savo ruožtu komiteto nariai respublikonai suskubo prieštaravimus užglaistyti, teigdami, esą administracijos pareigūnai yra jiems sakę, kad A. Greenspaną palaiko.

Pastarojo pareiškimas apie biudžeto deficitą iškėlė į viešumą retai pasitaikančius nesutarimus tarp Baltųjų rūmų ir Federalinio iždo banko. Antradienį respublikonų daugumos lyderis Atstovų rūmuose Tomas Delay (Tomas Delėjus) pareiškė, kad A. Greenspanas "rimtai klysta", tačiau neparagino pareigūno pasitraukti iš einamų pareigų.

Tuo tarpu pats A. Greenspanas trečiadienį nesutarimus ignoravo ir didžiausią dėmesį skyrė savo ilgalaikiam priešinimuisi indėlių draudimo sumos didinimui. Be to, centrinio banko vadovas pritarė naujosioms taisyklėms, padidinsiančioms Federalinės indelių draudimo korporacijos lankstumą ir leisiančios jai nustatyti didesnes draudimo įmokas. Pastarosios leistų korporacijai iš bankų gauti daugiau pajamų, kai atsigaus šalies ekonomika.

Tačiau A. Greenspanas įspėjo, kad nusprendus didinti draudžiamų indėlių sumą šiuo metu, bankai valstybės draudžiamais indėliais rizikuotų dar labiau.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų