• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Rusijos atstovai penktadienį Maskvoje pasirašė dvišalį susitarimą, kuris reglamentuos supaprastinto tranzito dokumentų išdavimą Rusijos piliečiams, geležinkeliu keliaujantiems į Kaliningrado sritį ir iš jos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pabrėžiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešime, susitarimas nustato labai konkrečią supaprastinto tranzito dokumentų išdavimo schemą tranzitiniuose traukiniuose. Jis apibrėžia, kaip keisis informacija Rusijos Federacijos tarnybos ir Lietuvos Respublikos ambasada Maskvoje bei kaip bendradarbiaus Lietuvos mobiliosios konsulinės grupės su atitinkamomis Lietuvos tarnybomis.

REKLAMA

Dokumente, kurį pasirašė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius ir Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Razovas, numatyta, kad tranzitiniais traukiniais vykstančius Lietuvos konsulinius pareigūnus saugos Rusijos milicija, aiškiai nustatytas jų neliečiamumo statusas.

Susitikime taip pat įtvirtinta principinė nuostata, kad tie Lietuvos piliečiai, kurie į Kaliningrado sritį įvažiavo iki liepos 1 dienos, galės joje viešėti be vizų iki 30 dienų. Analogiškai sutarta ir dėl Rusijos piliečių buvimo Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl supaprastinto Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją Rusija su Europos Sąjunga susitarė pernai lapkritį.

Susitarime numatoma, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti supaprastinto tranzito dokumentus ar supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentus. Pastaruosius išduos tranzitiniuose traukiniuose dirbsiantys Lietuvos konsuliniai pareigūnai.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šengeno sutartis reglamentuoja laisvą judėjimą per sienas tarp jos šalių.

Lietuva kitąmet tikisi tapti visateise ES nare, o apie 2006-2007 metus -prisijungti prie Šengeno sutarties, numatančios laisvą asmenų judėjimą tarp Šengeno šalių.

Rusija iki liepos 1 dienos dar turi baigti Lietuvos ir Rusijos susitarimo dėl readmisijos ratifikavimo procedūrą, ir atitinkamą įstatymą turėtų pasirašyti šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų