REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senos statybos būsto rinka paniro į vasaros snaudulį, tačiau sezoniškumas beveik nepaveikė naujos statybos ir brangesnių butų prestižiniuose rajonuose paklausos.

REKLAMA
REKLAMA

"Birželio pradžioje jaučiamas susidomėjimas įvairaus tipo būstu: butais, nedideliais gyvenamaisiais namais ir sodo nameliais, sodybomis, žemės sklypais", - teigia nekilnojamojo turto bendrovės "Ober-Haus" vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

REKLAMA

Anot jo, kuo butas ar namas brangesnis, tuo mažiau jo pardavimo procesas priklauso nuo sezoniškumo.

"Paprastai pirkėjai stengiasi įsigyti butą dar statomame name, siekdami tiek gauti geresnę kainą, tiek išsirinkti geresnį butą, tiek norėdami nors iš dalies kontroliuoti statybos procesą - pagal savo norą statyti pertvaras bute ir pan. Todėl net ir vasaros metu juntamas nemažas susidomėjimas butais naujai statomuose namuose", - pabrėžia S.Vagonis.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinėje dešinysis Neries krantas pastaruoju metu virsta viena iš didesnių ne tik biurų, bet ir gyvenamojo būsto statybos aikštelių. Konstitucijos prospekte ir jo prieigose (Linkmenų, Žalgirio, Juozapavičiaus gatvėse) šiuo metu statomi net penki daugiabučių namų kompleksai, kurių bendras parduodamų butų plotas viršys 30 tūkst. kv. metrų, o parduodamų butų skaičius viršys 400. Norintys įsigyti butą arčiau naujojo miesto centro metų pabaigoje tikrai turės iš ko pasirinkti, nes butų su daline apdaila kainų lygis skirtinguose namuose, skirtinguose aukštuose svyruos nuo 1900 iki 4000 litų už kv. metrą, nors gali tekti mokėti dar brangiau, jei pirkėjas norės įsigyti butą aukštesniuose UAB "Ranga IV" statomo 23-jų aukštų daugiabučio namo aukštuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaune vis dar aktyviai domimasi komerciniais žemės sklypais, esančiais miesto pramoniniuose rajonuose. Paklausiausi buvo nedideli apie 30-40 arų ploto sklypai, tačiau neslūgsta domėjimasis ir dideliais - 1 ha ir daugiau žemės plotais. Pagrindiniai reikalavimai, keliami ieškomiems sklypams, - patogus susisiekimas bei visos komunikacijos.

Nekilnojamojo turto rinkoje birželis didelių pakitimų neįnešė - vis labiau jaučiama 2-3 kambarių butų paklausa miegamuosiuose rajonuose. Pirmenybė teikiama butams naujesniuose namuose, taip pat butams po remonto ar autonominiu šildymu.

REKLAMA

Nekilnojamojo turto ekspertai atkreipia dėmesį į vis didesnį paklausos ir pasiūlos neatitikimą - gerėjančios bankų būsto kreditavimo sąlygos skatina pirkti, tačiau rinka tampa nepajėgi visų patenkinti. Taigi parduodamas būstas dažnai viršija rinkos pardavimo kainą. Šis procesas sąlygoja parduodamų būstų kainų kilimą.

Klaipėdoje pirmaisiais pavasario mėnesiais (kovą ir balandį) juntamą rinkos atsigavimą gyvenamųjų patalpų rinkoje birželį pakeitė atoslūgis.

Kaip ir anksčiau, vis dar jaučiamas senos statybos 1-3 kambarių butų, kurių vidutinė rinkos kaina yra nuo 40 iki 80 tūkst. litų, trūkumas. Niekaip neužpildoma butų spraga tvarkinguose namuose Senamiestyje ir Centre, ypač prestižiškiausioje miesto dalyje tarp Danės upės ir S. Daukanto gatvės.

REKLAMA

Klaipėdoje, anot rinkos ekspertų, išlieka "dirbtinio rinkos reguliatoriaus" įtaka kainoms - pradėjus teikti kreditus kainos ne tik, kad nesumažėjo, tačiau po truputį kiekvieną mėnesį vis augo. Tiesa, augimas gegužės paskutinę savaitę aprimo, nors pirmuosius tris mėnesius kai kurių butų kainos šoktelėjo 2-3 ar net 5-10 proc.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų