REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisininkai įspėja, kad politikų kišimasis į Medininkų žudynių bylą ir spaudimas net ir tikriems kaltininkams gali sudaryti teisines prielaidas kaltiesiems asmenims išvengti atsakomybės ir patraukti atsakomybėn Lietuvos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA

"Kadangi politikų spaudimas teismui ir kitiems pareigūnams pažeidžia Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, tai asmenys, kurie tokio spaudimo sąlygomis bus nuteisti, turės teisinę motyvaciją kreiptis į Europos Žmogaus Teisių teismą, kad jų nuteisimas būtų pripažintas nepagrįstu ir priteistas žalos atlyginimas iš Lietuvos valstybės", - teigiama Teisės projektų ir tyrimų centro išvadoje.

REKLAMA

Remdamiesi žiniasklaidos išplatinta informacija, kad Seimo narys Vytautas Landsbergis paragino Prezidentą Rolandą Paksą pareikalauti pasiaiškinti teisėją, nusprendusį nutraukti Rygos omonininko Igorio Gorbano suėmimą, bei Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos ketinimus Seime rinkti parašus, jog būtų sudaryta parlamentinė komisija ištirti sprendimą perduoti Latvijai buvusį sovietų milicijos specialiojo būrio OMON narį I. Gorbaną, teisininkai atkreipia dėmesį į galimas neigiamas pasekmes Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA

Politikams primenama, jog Lietuvos Konstitucija, kaip ir kitų demokratinių šalių konstitucijos, nesuteikia teisės valstybės vadovui ar kitiems šalies aukštas pareigas užimantiems politikams vertinti teisėjo sprendimų, nuosprendžių ar nutarčių teisėtumą.

Konstitucinis Teismas ne kartą yra konstatavęs, kad kėsinimasis į teisėjų ir teismų nepriklausomumą prieštarauja Konstitucijai, joje įtvirtintam teisinės valstybės principui bei Konstitucijos 5 straipsniui, nustatančiam valdžių atskyrimo taisyklę, kad teismas nėra pavaldus Seimui ar Prezidentui ir veikia savarankiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo ir teisėjų nepriklausomumą taip pat nustato Lietuvos valstybės ratifikuota, todėl Lietuvos pareigūnams ir politikams privaloma tarptautinė sutartis - Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

Baudžiamajame kodekse nustatyta, kad tas, kuris bet kokiu būdu trukdo teisėjui, prokurorui, ikiteisminio tyrimo pareigūnui, advokatui ar Tarptautinio baudžiamojo teismo pareigūnui atlikti su baudžiamos, civilinės ar administracinės bylos tyrimu ar nagrinėjimu susijusias pareigas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, o tas, kas atliko minėtą veiką, panaudodamas prievartą (tarp jų ir psichinę prievartą, pvz., grasinant, kad teisėjas bus Prezidento pasiūlytas atleisti iš pareigų), baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Antradienį Generalinė prokuratūra tyrimo sumetimais dešimčiai dienų atidėjo Rygos omonininko Igorio Gorbano perdavimą Latvijai. Nutarimą dėl I. Gorbano perdavimo Latvijai planuojama priimti iki birželio 20 dienos.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų