• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturių naujų Seimo narių rinkimuose rinkėjų aktyvumas balsuojant paštu buvo panašus kaip ir praėjusiuose parlamento rinkimuose 2000 metais, tačiau jų baigtį sunku prognozuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį, pirmąją balsavimo paštu dieną, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, keturiose vienmandatėse rinkimų apygardose Vilniuje ir Panevėžyje savo nuomonę pareiškė 579 rinkėjai.

REKLAMA

Tai sudaro 0,4 proc. visų šiose apygardose esančių rinkėjų. Iš viso į rinkėjų sąrašus šiose apygardose įrašyta 150 tūkst. asmenų.

"Kol kas galutinių aktyvumo rezultatų negalima prognozuoti, nes dabar daugiausiai balsuoja rinkėjai namuose. Kokio nors aktyvumo protrūkio tikrai nematau", - BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Rinkimai vienmandatėse apygardose laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo ne mažiau kaip 40 proc. į rinkėjų sąrašus įrašytų asmenų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiuose Seimo rinkimuose 2000 metų spalį pirmąją balsavimo paštu dieną balsavo 0,5 proc. rinkėjų, o iš viso šiuose rinkimuose dalyvavo 58,6 proc. rinkėjų.

Antradienį aktyviausiai buvo balsuota Vilniaus Antakalnio, pasyviausiai - Vilniaus Šeškinės vienmandatėje apygardoje. Antakalnio vienmandatėje apygardoje balsavo 0,7 proc., Šeškinės - 0,1 proc. visų apygardos rinkėjų.

Rinkimai taip pat vyksta Vilniaus Senamiesčio ir Panevėžio Nevėžio vienmandatėse apygardose.

Balsavimas paštu truks iki penktadienio, patys rinkimai vyks sekmadienį.

Į keturias Seimo narių vietas pretenduoja 12 partijų iškelti 27 kandidatai, tarp jų socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, švietimo viceministras Rimantas Vaitkus, buvęs Lietuvos liberalų sąjungos lyderis ir ūkio ministras Eugenijus Gentvilas, buvusi Seimo narė Vilija Aleknaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į parlamentarus taip pat pretenduoja žinomas operos solistas Virgilijus Noreika, Lietuvos "kailių karaliene" tituluojama verslininkė Nijolė Veličkienė.

Vienas iš Lietuvos rusų sąjungos iškeltų kandidatų, šios partijos pirmininko pavaduotojas Viktoras Balakinas, anketoje yra nurodęs, jog yra bendradarbiavęs su užsienio slaptosiomis tarnybomis ne pagal Lietuvos užduotis.

Anketoje jis nurodo 1973-1991 metais dirbęs sovietų Lietuvos valstybinio saugumo komitete (KGB - BNS), turėjęs majoro laipsnį.

Išrinktu bus laikomas tas kandidatas, už kurį balsuos daugiausia rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

REKLAMA

Trys laisvos Seimo narių vietos atsirado po prezidento rinkimų, kuomet šalies vadovu buvo išrinktas Liberaldemokratų frakcijos narys Rolandas Paksas, o kartu su juo dirbti į Prezidentūrą išėjo ir parlamentarų mandatų atsisakė šios frakcijos nariai Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Alvydas Medalinskas.

Seimo nario mandato taip pat atsisakė ir Panevėžio meru išrinktas konservatorius Vitas Matuzas

Keturių naujų Seimo narių rinkimai, VRK duomenimis, kainuos apie 600 tūkst. litų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų