REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų valdžios pareigūnai paskelbė, kad gegužės mėnesį tik šiek tiek padidėjo šalies mažmeninės prekybos pardavimai, kuriuos neigiamai veikė benzino kainų kritimas.

REKLAMA
REKLAMA

Drabužių, baldų ir buitinės įrangos paklausa buvo gana nebloga. Tačiau JAV Prekybos departamento paskelbti duomenys parodė šalies ūkio vangumą, nors analitikai ir Federalinio iždo banko pareigūnai tikėjosi, kad ūkis atsigaus po ne vieną mėnesį trukusio sąstingio.

REKLAMA

Gegužę mažmeniniai pardavimai pasistiebė 0,1 proc. - iki 308,78 mlrd. JAV dolerių (balandį jie buvo paaugę 0,3 proc.). Neįskaitant automobilių prekybos, prieaugis taip pat sudarė 0,1 proc. (iki 234,29 mlrd. dolerių), palyginti su 0,9 proc. nuosmukiu balandžio mėnesį.

Finansų rinkos į paskelbtus naujus duomenis beveik nereagavo, nes jie iš esmės atitiko Volstrito prognozes. Anksčiau "Reuters" apklausti Jungtinių Valstijų ekonomistai prognozavo, kad bendri pardavimai gegužę neaugs, o į automobilių prekybą neatsižvelgiantys duomenys pakils 0,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Po pasibaigusio karo Irake nukritusios naftos kainos atpigino benziną, todėl pastarojo pardavimai gegužę sumažėjo 4,3 proc. (balandžio mėnesį užfiksuotas 5,4 proc. nuosmukis). 0,2 proc. sumenko ir automobilių pardavimai. Tačiau kylant būsto kainoms vartotojai buvo labiau linkę pirkti naujus baldus, kurių gegužę parduota 1,1 proc. daugiau. Be to, net 2,9 proc. pakilo buitinės įrangos pardavimai, kurių prieaugis buvo didžiausias nuo 2001 m. lapkričio, kai užfiksuotas 5,5 proc. augimas. Drabužių per tą patį laikotarpį parduota 1 proc. daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma JAV mažmenininkų paskelbė apie geresnius gegužės rezultatus savo bent metus veikiančiose parduotuvėse. Tačiau analitikai šį prieaugį siejo su prekybininkų nuolaidomis, kurios, ekspertų nuomone, galėjo sumažinti pelną.

Dėl kai kuriose valstijose neįprastai šalto pavasario daugelyje parduotuvių susikaupė neparduotų pavasarinių rūbų ir lauko baldų atsargos. Tačiau didžiausia pasaulio mažmeninės prekybos bendrovė "Wal-Mart Stores Inc." praėjusią savaitę paskelbė, kad atsargos senka ir iki liepos turėtų pasiekti įprastinį lygį.

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų