REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iniciatyvinės grupės referendumui dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo surengti įtaria Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) suklastojus ir dirbtinai padidinus pasirašiusiųjų asmenų duomenų neatitikimą Gyventojų registro duomenims.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį (06.12) Seime surengtoje spaudos konferencijoje vienas iniciatyvinės grupės narių parlamentaras Viktoras Uspaskichas teigė, kad Kėdainiuose "pasirašė" 73 iki parašų rinkimo pradžios mirę asmenys, tačiau iniciatyvinės grupės nariams patikrinus nurodytus neatitikimus nė vienas nepasitvirtino.

REKLAMA

Visą šią savaitę iniciatyvinės grupės štabo nariai ir parašų rinkėjai tikrino Seime VRK parengtą parašų patikrinimo aktą ir jame nurodytus neatitikimus, pirmiausia dėl mirusių asmenų.

"Kėdainių rajone dėl mirusiųjų yra suklysta 100 proc. Yra patikrinta apie 15 rajonų. Situacija yra panaši", - pabrėžė V. Uspaskichas.

Kitas iniciatyvinės grupės narys parlamentaras Rolandas Pavilionis pareiškė, kad "didžiausia atsakomybė tenka VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui".

REKLAMA
REKLAMA

Z. Vaigauskas žurnalistams atmetė įtarimus, kad VRK galėjo specialiai padidinti parašų rinkimo klaidas, tačiau pripažino, jog suvedant duomenis į kompiuterį operatoriai galėjo padaryti iki 10 proc. klaidų.

Tačiau V. Uspaskichas suabejojo VRK vadovo teiginiais. "10 proc. yra per 30 tūkst. parašų. O jeigu buvo suklysta dėl 20 proc.? Tai jau per 60 tūkst. parašų. VRK nustatė, jog tinkamų parašų yra 240 tūkst.", - pažymėjo parlamentaras.

Referendumui surengti reikėjo surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų. Referendumo iniciatoriai VRK įteikė apie 335 tūkst. parašų, tačiau VRK vėliau nustatė, kad tinkamų parašų yra nuo 208 iki 240 tūkst. parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso VRK surinktuose parašų lapuose nustatė įrašytus 1600 mirusių asmenų duomenis.

Patikrinusi parašus, VRK kreipėsi į prokuratūrą išsiaiškinti, ar dalis surinktų parašų nebuvo suklastoti.

V. Uspaskichas įspėjo, kad prireikus samdys advokatus parašų rinkėjams ginti ir žadėjo kreiptis į tarptautines organizacijas, jeigu jie bus persekiojami. "Šiandien aš matau, kad pačią prokuratūrą reikia paduoti į prokuratūrą", - pažymėjo jis.

Jeigu valdžia nereaguos į iniciatyvinės grupės iškeltus įtarimus dėl VRK darbo, V. Uspaskichas žadėjo ieškoti "kitų būdų", tačiau jų nekonkretizavo.

REKLAMA

Spaudoje anksčiau buvo minėta, jog V. Uspaskichas ketina kurti naują politinę partiją. Šios informacijos jis ketvirtadienį nekomentavo.

Kitoje spaudos konferencijoje Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pirmasis pavaduotojas Eugenijus Gentvilas sakė, kad jam "labiau įtikinama atrodo versija, kad parašų rinkėjai surinko parašus neteisingai, netvarkingai. Mažiau atrodo įtikinama versija, kad VRK pasamdyti žmonės sugebėjo infiltruoti mirusių asmenų parašus į parašų lapus. Tačiau tegu tai nustato teisėsaugos institucijos".

REKLAMA

V. Uspaskichas ir R. Pavilionis yra valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos nariai, tačiau pati NS nepritarė referendumui dėl Seimo rinkimų sistemos keitimo ir jį pasmerkė.

NS lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas yra pasidžiaugęs, kad rinkėjai nepritarė referendumui ir paragino iki galo ištirti galimus parašų klastojimo atvejus.

Referendumu buvo siūloma priimti Konstitucijos pataisas, pagal kurias parlamentarai būtų renkami tik vienmandatėse apygardose, atsisakant rinkimų daugiamandatėje apygardoje pagal partijų sąrašus. Šiuo metu 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse, 70 - daugiamandatėje apygardoje. Taip pat buvo siūloma įteisinti Seimo narių atšaukimo tvarką.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų