REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 12 dieną Prahoje, XX a. pradžioje statytuose Pramonės rūmuose, atidaryta jau dešimtoji tarptautinė scenografijos ir teatro architektūros kvadrienalė.

REKLAMA
REKLAMA

Jau trečią kartą šioje didžiausioje pasaulyje scenografijos parodoje savo paviljonus turi ir Lietuva. Pagrindinėje ekspozicijoje – geriausios šių metų teatrinio sezono scenografės Jūratės Paulėkaitės instaliacija Sofoklio tragedijos “Oidipas karalius”, kurią režisavo Oskaras Koršunovas, motyvais, o greta eksponuojama parengiamoji scenografinio sprendimo foto medžiaga bei spektaklio nuotraukos (fotografas - Dmitrijus Matvejevas).

REKLAMA

Scenografijos mokyklų sekcijoje Lietuvos teatro dailę tradiciškai atstovauja vienintelė profesionalius scenografus rengianti Lietuvos aukštoji mokykla – Vilniaus dailės akademija ir jos Monumentaliosios dailės katedros Scenografijos skyriaus studentai, vadovaujami dėstytojų Virginijos Idzelytės, Adomo Jacovskio ir Vitalijaus Mazūro.

Šiais metais surengta ir atskira teatrinių kostiumų ekspozicija, išsidėsčiusi įstrižai nacionalinių paviljonų sparno – čia kostiumai išdėlioti chronologine tvarka pagal dramaturgo ar kompozitoriaus gimimo datą. Kostiumų ekspozicijoje rodomas Karališkosios puikybės drabužis, sukurtas dailininkės Medilės Šiaulytytės Alessandro Scarlatti operai “Kazimieras, Lenkijos karalius”, taip pat Jono Arčikausko kostiumai Norandui ir Balandėlei iš Carlo Gozzi “Varno”, šiais metais pastatyto Rusų dramos teatre, o ekspoziciją baigia Medilės Šiaulytytės Rūpintojėlis iš Jono Meko “Pačios pradžios pradžios”, kurią Lietuvos nacionaliniame dramos teatre režisavo Jonas Vaitkus. Paroda veiks iki birželio 30 d.

Lietuvos dalyvavimą Prahos scenografijos kvadrienalėje organizavo Lietuvos dailės muziejus, rėmė Kultūros ir sporto rėmimo fondas. Ankstesnėse Prahos scenografijos kvadrienalėse jau yra eksponuoti Jono Arčikausko, Adomo Jacovskio, Žilvinio Kempino darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų