REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras apibendrino informaciją apie žemės ūkio veiklos subjektų ir kitų žemės naudotojų turimą žemės ūkio paskirties žemę ir pasėlių plotus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet iš viso buvo pateiktos 53 tūkst. 784 deklaracijos - žemės ūkio produktų gamintojų paraiškos valstybės paramai gauti, o tai yra beveik 24 tūkst. daugiau nei praėjusiais metais. Daugiausiai paraiškų pateikė Kelmės (2 tūkst. 285), Šilalės (2 tūkst. 71), Vilkaviškio (2 tūkst. 10) ir Šilutės (1 tūkst. 895) rajonų žemdirbiai.

REKLAMA

Bendras šiais metais deklaruotų žemės ūkio naudmenų plotas - beveik 1 mln. 563,8 tūkst. ha (pernai buvo 1 mln. 112 tūkst. ha), iš jų 1 mln. 403 tūkst. ha - ariamos žemės (įskaitant kultūrines ganyklas) plotai. Bendrame 2003 m. deklaruotos žemės plote nuosava žemė sudarė 552,5 tūkst. ha, nuomojama iš valstybės - 312,3 tūkst. ha, nuomojama iš privačių asmenų - 699 tūkst. ha.

Bendras pasėlių plotas šiemet yra 1 mln. 288 tūkst. ha. Didžiausius deklaruotus plotus sudaro žieminiai javai (351,8 tūkst. ha), vasariniai varpiniai javai (294 tūkst. ha), pašariniai augalai (478,8 tūkst. ha).

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos parengtas ir patvirtintas procedūras, nuo birželio 20 iki liepos 20 dienos savivaldybės vietoje tikrins dalies žemės ūkio subjektų pateiktų duomenų teisingumą.

Nustačius, kad deklaruojamas plotas padidintas daugiau nei 3 proc. arba 2 ha, paraiškoje nurodytas plotas bus mažinamas dvigubo nustatyto skirtumo dalimi ir pagal jį apskaičiuojamas paramos dydis. Jei plotas bus padidintas daugiau nei 20 proc., einamaisiais metais parama neskiriama.

Šiemet pagrindinės deklaravimo naujovės buvo paankstinti ir sutrumpėję deklaravimo terminai, ne tik paraiškų, bet ir deklaracijų pildymas bei deklaruojamų pasėlių laukų žymėjimas žemėlapiuose dešimtyje savivaldybių, kur deklaravimas buvo vykdomas naudojant žemės blokų duomenų bazes.

Sukaupta informacija apie ūkininkų, žemės ūkio įmonių ir kitų žemės naudotojų turimą žemės ūkio paskirties žemę ir pasėlių plotus naudojamasi apskaičiuojant valstybės paramą. Laiku nepateikę duomenų žemės ūkio subjektai einamaisiais metais netenka teisės į šią paramą.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų