• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lygindami trylika metų po nepriklausomybės atkūrimo užtrukusį Lietuvos valstybės pertvarkymą su bibline "kelione per dykumą", Lietuvos vyskupai ragina kiekvieną Lietuvos pilietį pasisakyti už narystę Europos Sąjungoje (ES).

REKLAMA
REKLAMA

"Trylika metų užtruko mūsų valstybės pertvarkymas. Ji grįžo prie demokratijos, rinkos ekonomikos ir kitų principų, kurių laikosi Vakarų pasaulis. It kelionė per dykumą, tai buvo sunkus laikas", - sakoma vyskupų kreipimesi.

REKLAMA

Kreipimąsi, kuris paskelbtas antradienį (03.04) Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje, pasirašė kardinolas Audrys Juozas Bačkis, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas, Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Juozas Tunaitis.

Vyskupų teigimu, europietiško gyvenimo perspektyva šiandien yra ranka pasiekiama.

"Ir tos rankos nepakėlus, nueis niekais, ką išvargote, ką paaukojote. Neįžengus pro atsivėrusias duris, kurių link taip ilgai klampota, veltui bus "diržų veržimai", kuriuos ištvėrėte. Todėl mes, jūsų ganytojai, raginame visus dalyvauti referendume dėl Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą", - sakoma vyskupų kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kreipimosi autorių, nėra kitos išeities, nei būti drauge su vieninga Europa.

"Netapę stiprios valstybių bendruomenės lygiateisiais nariais, liktume galingųjų blaškomu žaisliuku. Tokioje vienišoje, vėjų perpučiamoje pakraščio valstybėje galią ir turtus lengvai galėtų užgrobti vienas ar grupė žmonių, o visi kiti nepajėgtų apsiginti", - sakoma kreipimesi.

Anot kreipimosi, Lietuva patyrė skaidžių nuostolių, kai Rusijos carinė valdžia, vėliau sovietiniai okupantai bandė nutraukti su katalikiškais kraštais siejančius ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Taigi daug šimtmečių esame Europoje, belieka garsiai pasakyti, kad norime joje būti", - teigia vyskupai.

Bažnyčios hierarchų teigimu, Europoje iš krikščioniškų šaknų išaugo pagarba žmogaus teisėms, socialinis teisingumas ir solidarumas, sąžinės laisvė, visų lygybė prieš įstatymą, valdžios tarnavimas savo žmonėms.

"Priklausydami ES, galėsime sėkmingiau ginti savo teises, garsiau skelbti savo požiūrį, skleisti savo patirtį ir tradicijas", - teigiama kreipimesi.

"Reikia jūsų balso, ne mažiau reikia jūsų maldos. Maldos už Europą, kad Dievas padėtų mums visiems - nuo Baltijos iki Viduržemio jūros - drauge kurti meilės civilizaciją, sąžiningesnę ir teisingesnę visuomenę. Kurti bendrus namus, kur niekam nestigtų dvasinės ramybės ir materialinės gerovės. Padėti tai pačiai Europos Sąjungai, kad joje visi kartu gerbtume krikščioniškąsias vertybes", - sakoma kreipimesi.

REKLAMA

Nenuėjus balsuoti ir patyrus tikrų, kiekvieną paliesiančių nuostolių, kaip teigiama kreipimesi, beliks gailėtis, kad padarytas klaidingas sprendimas.

"Ilgus metus iš tolo ilgėjomės saugesnio, sotesnio, ramesnio ir kultūringesnio Europos gyvenimo. Nuo referendumo rezultatų priklausys, ar neteks į vešlų kaimyno sodą vėl su pavydu žvelgti per tvorą", - sakoma kreipimesi.

Referendumas dėl Lietuvos narystės ES vyks gegužės 10-11 dieną. Apklausų duomenimis, įstojimą į ES remia du trečdaliai Lietuvos gyventojų.

Lietuvoje Bažnyčia yra atskirta nuo valstybės, tačiau, remiantis visuotinio surašymo duomenimis, 80 proc. gyventojų save laiko katalikais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų