• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad įstatymo pataisos, leidžiančios nuomininkams privatizuoti butus grąžintinuose namuose, prieštarauja Konstitucijai. Teismas pažymėjo, kad valstybė nuomininkų aprūpinimo gyvenamosiomis patalpomis problemos negali spręsti grąžintinų ar jau grąžintų gyvenamųjų namų (jų dalių, butų) savininkų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

KT konstatavo, kad piliečių teisė įstatymų nustatyta tvarka ir sąlygomis atkurti pažeistas nuosavybės teises sugrąžinant natūra gyvenamuosius namus kyla iš nuosavybės teisės, kuri yra prigimtinė, konstitucinio nuosavybės teisės apsaugos principo bei Seimo priimtų restitucijos įstatymų.

REKLAMA

"Priėmusi sprendimą atkurti nuosavybės teises, valstybė privalo laikytis prisiimtų įsipareigojimų ir sudaryti sąlygas tam, kad ši piliečių teisė būtų realiai įgyvendinta", - sakoma Konstitucinio Teismo nutarime.

KT pažymėjo, kad restitucijos procese tarp valstybės ir savininkų susiklostė tokie santykiai, kai savininkai įgijo teisę įstatymo nustatytomis sąlygomis ir tvarka atkurti nuosavybės teises į išlikusius gyvenamuosius namus grąžinant juos natūra, o jei nėra tokios galimybės - gauti kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu Teismas akcentavo, kad vien nustatyti valstybės garantijas nuomininkams nepakanka - įstatymai, kuriais valstybė nustato garantijas nuomininkams, turi būti paremti materialiniais ir finansiniais ištekliais.

KT nuomone, priešingu atveju įstatymai tampa neveiksmingi, jais negalima pasinaudoti. Taip pakertamas asmens pasitikėjimas valstybe ir teise, sudaromos prielaidos pažeisti žmogaus teises, konstitucinį teisinės valstybės principą, nepaisyti Konstitucijoje įtvirtinto atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės imperatyvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas nagrinėjo Seimo narių grupės kreipimąsi, ar pernai spalį parlamento daugumos priimtos Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisos neprieštarauja Konstitucijai. Pataisos numato grąžintinų namų savininkams grąžinti daugiabučiuose namuose, kur gyvena nuomininkai, vieną butą, o kitus leisti privatizuoti nuomininkams.

Pernai gruodį premjeras Algirdas Brazauskas sudarė darbo grupę, rengsiančią pataisoms įgyvendinti reikalingus teisės aktų projektus, nors tuomet prezidento pareigas ėjęs Valdas Adamkus prašė premjerui nesiimti pataisas įgyvendinančių veiksmų, kol jų neišnagrinės Konstitucinis Teismas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų