• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečių ir kitų Lietuvos vietovių gyventojų apklausai parodžius, kad "šeimos valandos" įvedimui pritaria dauguma gyventojų, Vilniaus miesto savivaldybė ketina inicijuoti įstatymo pataisą dėl apribojimo paaugliams būti viešose vietose naktį.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės "Baltijos tyrimai" atlikta vilniečių ir kitų Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad "šeimos valandos" įvedimui pritaria 79 proc. vilniečių bei septyni iš dešimties kitų Lietuvos vietovių gyventojai.

REKLAMA

Vilniaus miesto metas Artūras Zuokas pirmadienį (03.31) vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad per artimiausias dvi savaites Vilniaus miesto savivaldybė ketina inicijuoti Vietos savivaldos įstatymo pataisas dėl "šeimos valandos" įvedimo.

Projektą Vilniaus miesto savivaldybė teiks Seimui, taip pat jis bus pristatytas Lietuvos savivaldybių asociacijai.

Pasak A. Zuoko, pataisose tikriausiai bus numatoma, kad "šeimos valanda" skirtingu laiku žiemą ir vasarą turėtų būti taikoma jaunuoliams iki 16 metų. Pasak Vilniaus mero, kiekvienoje savivaldybėje "šeimos valanda" turėtų būti taikoma skirtingu metu - atsižvelgiant į miesto problemas ir specifiką.

REKLAMA
REKLAMA

Atliktas tyrimas parodė, kad dėl "šeimos valandos" įvedimo labiausiai išsiskyrė jauniausių ir vyriausių respondentų nuomonės - 97 proc. 50-59 metų apklaustųjų ir 95 proc. 60-74 metų respondentų pritarė šiam sumanymui, o tarp jaunesnių nei 20 metų jaunuolių "šeimos valandai" pritarė 38 proc., nepritarė 61 proc.

Už "šeimos valandos" įvedimą pasisakė du trečdaliai 20-29 metų apklaustųjų, 73 proc. - 30-39 metų respondentų ir 86 proc. 40-43 metų apklaustų gyventojų.

Aštuoni iš dešimties pritariančių "šeimos valandos" įvedimui mano, kad žiemą ji turėtų prasidėti 22 valandą. Šiek tiek mažiau nei pusė - 47 proc. vilniečių ir 56 proc. Lietuvos gyventojų tvirtino, kad vasarą paaugliai mieste neturėtų būti nuo 23 valandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 60 proc. apklaustųjų pritaria, kad "šeimos valanda" būtų taikoma vaikams iki 16 metų.

Už tai, kad skirtingo amžiaus paaugliams skirtųsi "šeimos valandos" pradžia, pasisako 73 proc. respondentų. 9 iš 10 apklaustųjų mano, kad jaunesni nei 12 metų vaikai viešose vietose neturėtų būti nuo 22 valandos. Kad tą pačią valandą prasidėtų "šeimos valanda" ir paaugliams iki 16 metų, pasisakė daugiau nei pusė apklaustųjų - 56 proc. vilniečių ir 61 proc. Lietuvos gyventojų.

Daugiau nei trečdalis - 37 proc. - apklaustųjų mano, kad 16-18 metų paaugliams "šeimos valanda" turėtų prasidėti 23 valandą arba 24 valandą.

REKLAMA

Kaip pavojingiausias vaikams vietas vakare, apklaustieji gyventojai nurodė geležinkelio ir autobusų stotis, parkus, miesto gatves, parkus, barus, koncertus ir šventes lauke, naktinius klubus.

Mažiausiai pavojingi atrodo prekybos centrai, sporto varžybos ir picerijos.

Kovo 15-24 dieną atliktame tyrime apklausti 502 vilniečiai ir 1009 visos Lietuvos gyventojai. Buvo apklausti 15-74 metų piliečiai.

Kad jaunuolius būtų galima lengvai identifikuoti, ketinama įvesti naujus plastikinius moksleivių pažymėjimus. Pasak A. Zuoko, šie pažymėjimai bus sunkiai padirbami ir patrauklesni jaunimui.

REKLAMA

Vilniaus meras tikino, kad "šeimos valanda" yra ir nusikalstamumo prevencinė priemonė, nes naktimis interneto kavinėse sėdintys jaunuoliai pinigų užsidirba plėšdami žmones.

Ar "šeimos valandos" metu mieste nėra paauglių, prižiūrės policininkai. Pasak A. Zuoko, "šeimos valandą" mieste vaikštinėjantys paaugliai bus atvežami į trumpalaikį globos centrą, kurį ketinama įrengti M. Daukšos gatvėje. Vaikai ten bus tol, kol juos pasiims tėvai.

Tėvai, kurių vaikai per "šeimos valandą" bus aptikti mieste, bus šviečiami, o jei tai nepadės - vėliau jiems bus skiriamos nuobaudos.

Vilniaus meras tikino, kad "šeimos valandos" įvedimui mieste pritarė Vilniaus mokyklų direktoriai, viešbučių ir restoranų asociacija, dvasininkai, kai kurių nevyriausybinių organizacijų atstovai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų